8 °C Budapest

Miért zuhant össze a magyar ipar? A válasz megérkezett

2009. február 16. 09:15

Követhetetlen tempóban zuhant vissza az ipari termelés decemberben, a ma megjelent részletes adatok alapján már az is látszik, hogy miért. A feldolgozóipar exportra termelő szegmense soha nem tapasztalt mértékű leállást hajtott végre az év utolsó hónapjában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Novemberhez hasonlóan decemberben is a feldolgozóipar minden alágában csökkenés volt megfigyelhető. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari termelés közel 30%-át kitevő villamos gép, műszer gyártása mérséklődött (32,6%-kal). Az alágon belül a híradás-technikai fogyasztási cikkek gyártása szakágazatban felére zuhant a termelés. 28,9%-kal alacsonyabb volt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, ami nagyrészt a készletről történő értékesítés következménye.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét adó járműgyártás termelése is jelentősen, 27,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt. A hasonló súlyú élelmiszer, ital és dohány gyártása 8,9%-kal mérséklődött.


A friss adatokon jól látszik, az exportra történő értékesítés sokkszerű visszaesése. Az előző hónaphoz viszonyított közel 20 százalékos zsugorodás arra utal, hogy a decemberi leállásban több lehetett a fundamentális, mint az óvatossági elem.


Ahogy azt már az előzetes adatok kapcsán is jeleztük, a tömeges vállalati leállást a globális válság konjunkturális és elbizonytalanító hatása kényszerített ki. Kérdés, hogy ez mennyire volt ideiglenes, illetve az év elején mennyire állítják vissza kapacitásaikat a termelőüzemek. (Januárban biztosan nem került erre sor, hiszen a gázkrízis további leállásokat okozott, vagyis az sem kizárt, hogy az év eleji számok még csúnyább képet fognak festeni a szektorról.)

Ezért a dilemma éppen ezért inkább úgy fogalmazható meg, hogy a mostani (és a januári várható) számokból mi az ami tartós jelenség, és mi az, ami ideiglenes, egyetlen havi teljesítményt befolyásoló tényező. Szinte biztosan van olyan elem, ami inkább az utóbbiként fogható fel. Decemberben az ünnepek környékén bizonyára sokan álltak le hosszabb időre úgy, hogy azért az év elején újra növelték a termelésüket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2009.02.06 09:05
Ilyet még nem láttunk: történelmi zuhanás az iparban! (3.)


Az exportértékesítések zuhanása azt jelzi, hogy raktárról sem adtak el a vállalatok külföldre, vagyis jelentős részben külső kereslet tényleges zuhanása okozta az ipar leállását.

Hasonlóképpen a tartósabb tényezők nagy súlyát igazolják a rendelési adatok. A külföldi és hazai kereslet jelentős szűkülését támasztja alá, hogy 2008 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 37,2%-kal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 37,9%-kal, az új belföldi rendelések 33,2%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,1%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év decemberében.


Bár az év végi rendelési adatokat óvatosan kell kezelni (sok szerződés fut ki ekkor, és ezeket többször csak a következő év elején újítják meg), de péládul az a tény, hogy a járműbek exportrendelései nem érik el az egy évvel korábbi szint felét sem, mindenképpen figyelemreméltó.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem