22 °C Budapest

Miért zuhant össze a magyar ipar? A válasz megérkezett

2009. február 16. 09:15

Követhetetlen tempóban zuhant vissza az ipari termelés decemberben, a ma megjelent részletes adatok alapján már az is látszik, hogy miért. A feldolgozóipar exportra termelő szegmense soha nem tapasztalt mértékű leállást hajtott végre az év utolsó hónapjában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Novemberhez hasonlóan decemberben is a feldolgozóipar minden alágában csökkenés volt megfigyelhető. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari termelés közel 30%-át kitevő villamos gép, műszer gyártása mérséklődött (32,6%-kal). Az alágon belül a híradás-technikai fogyasztási cikkek gyártása szakágazatban felére zuhant a termelés. 28,9%-kal alacsonyabb volt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, ami nagyrészt a készletről történő értékesítés következménye.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét adó járműgyártás termelése is jelentősen, 27,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt. A hasonló súlyú élelmiszer, ital és dohány gyártása 8,9%-kal mérséklődött.


A friss adatokon jól látszik, az exportra történő értékesítés sokkszerű visszaesése. Az előző hónaphoz viszonyított közel 20 százalékos zsugorodás arra utal, hogy a decemberi leállásban több lehetett a fundamentális, mint az óvatossági elem.


Ahogy azt már az előzetes adatok kapcsán is jeleztük, a tömeges vállalati leállást a globális válság konjunkturális és elbizonytalanító hatása kényszerített ki. Kérdés, hogy ez mennyire volt ideiglenes, illetve az év elején mennyire állítják vissza kapacitásaikat a termelőüzemek. (Januárban biztosan nem került erre sor, hiszen a gázkrízis további leállásokat okozott, vagyis az sem kizárt, hogy az év eleji számok még csúnyább képet fognak festeni a szektorról.)

Ezért a dilemma éppen ezért inkább úgy fogalmazható meg, hogy a mostani (és a januári várható) számokból mi az ami tartós jelenség, és mi az, ami ideiglenes, egyetlen havi teljesítményt befolyásoló tényező. Szinte biztosan van olyan elem, ami inkább az utóbbiként fogható fel. Decemberben az ünnepek környékén bizonyára sokan álltak le hosszabb időre úgy, hogy azért az év elején újra növelték a termelésüket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2009.02.06 09:05
Ilyet még nem láttunk: történelmi zuhanás az iparban! (3.)


Az exportértékesítések zuhanása azt jelzi, hogy raktárról sem adtak el a vállalatok külföldre, vagyis jelentős részben külső kereslet tényleges zuhanása okozta az ipar leállását.

Hasonlóképpen a tartósabb tényezők nagy súlyát igazolják a rendelési adatok. A külföldi és hazai kereslet jelentős szűkülését támasztja alá, hogy 2008 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 37,2%-kal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 37,9%-kal, az új belföldi rendelések 33,2%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,1%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év decemberében.


Bár az év végi rendelési adatokat óvatosan kell kezelni (sok szerződés fut ki ekkor, és ezeket többször csak a következő év elején újítják meg), de péládul az a tény, hogy a járműbek exportrendelései nem érik el az egy évvel korábbi szint felét sem, mindenképpen figyelemreméltó.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 13:16
Budapest I. kerülete új televíziójának lineárisan fogható adása kifejezetten az első kerületi lakoso...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter, hogy Balaji Srinivasan kriptobefektető elkezdte kong...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?