Ketyeg a bírság a miskolci "magánegyetemnek"

2009. február 11. 14:15

Naponta 10 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie a Miskolci Bölcsész Egyesületnek mindaddig, amíg maradéktalanul nem teljesíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által korábban előírt kötelezettségeit. A végrehajtási bírság - amelynek összege 30 nap után 30 ezer forintra nő - addig sújtja a Miskolci Bölcsész Egyesületet, amíg nem gondoskodik arról, hogy honlapján ne legyenek elérhetőek "Nagy Lajos Király Magánegyetem" megjelölésű, és más, egyetemi szintű képzésre utaló dokumentumok.

A GVH tavaly májusban döntött úgy, hogy a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme megtévesztette a fogyasztókat. Az egyesület jogszerűen nem használhatta nevében a magánegyetem megjelölést. Az egyesület neve és az általa használt kifejezések ("felsőoktatási intézmény", "szak", "felsőoktatási műhely") azt a látszatot keltették, hogy az eljárás alá vont nem pusztán felnőttképzési tevékenységet folytat, hanem felsőoktatási tevékenységet.

A fogyasztók - tévesen - arra a következtetésre juthattak, hogy
 - az eljárás alá vont felsőoktatási intézményként, azon belül is egyetemként elismert,
 - az intézményben folytatott sikeres tanulmányaik alapján felsőoktatási intézmény által kibocsátott diplomához juthatnak,
 - ha nem is egyetemi képzésről van szó, mint alapképzésről vagy posztgraduális képzésről, akkor egyetem által folytatott felnőttképzésről.

A GVH emiatt 150 ezer forint bírságot szabott ki az egyesületre. A bírság kiszabása mellett a versenyhatóság kötelezte az egyesületet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kezdeményezze nevének módosítását. Megtiltotta továbbá, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 nap után az egyesület fogyasztók által hozzáférhető dokumentumaiban és valamennyi reklámjában a "magánegyetem", az "egyetem", a "felsőoktatási intézmény" és "szak" megjelölést feltüntesse, továbbá "díszdoktorrá" avatásról adjon tájékoztatást.

Az egyesület a GVH döntését bíróság előtt támadta meg, de a pert jogerősen elvesztette. Ezek után 2008 októberében a versenyhatóság utóvizsgálatot indított, hogy kiderüljön, az egyesület teljesítette-e a GVH határozatába foglalt előírásokat. Megállapításra került, hogy az egyesület nevének megváltoztatását csak az utóvizsgálat megindítása után, november elején kezdeményezte. Az egyesület honlapjának főoldalán ugyan nem, de a honlap más oldalain pedig továbbra is szerepelnek a jogsértő kifejezések.

Mindezek miatt a GVH úgy döntött, hogy mulasztási bírságot vet ki az egyesületre mindaddig, amíg az nem teljesíti a határozatba foglalt kötelezettségeit. A bírság összege az első 30 napban naponta 10 ezer forint. Abban az esetben, ha az egyesület nem intézkedne 30 napon belül a honlap megváltoztatása érdekében a bírság összege naponta 30 ezer forintra emelkedik mindaddig, amíg az előírt kötelezettségek nem teljesülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bírság összegének a napi 50 ezer forintos maximumhoz képest alacsonyabb összegben történő megállapításakor a versenyhatóság tekintetbe vette, hogy az egyesület a honlapon is hajtott végre változtatásokat, bár utóbbiról nem távolította el maradéktalanul a jogsértőnek ítélt tájékoztatásokat. Enyhítő körülménynek bizonyult továbbá, hogy a fennmaradt jogsértő közlések régebbi szövegek, és azok csak bizonyos keresőszavakra - például az egyesület régi nevére - történő keresés után olvashatóak.

Nem szabott ki bírságot a versenyhatóság amiatt, hogy az egyesület késedelmesen intézkedett nevének megváltoztatása iránt. A korábban kirótt 150 ezer forintos bírság behajtásáról az APEH fog intézkedni.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal Kommunikációs Csoport

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm