14 °C Budapest

Reagáltak a bankok a GVH vizsgálati eredményeire: nem mindenben értenek egyet!

2009. február 11. 09:00

A magyarországi bankok csak részben értenek egyet a Gazdasági Versenyhivatal hétfőn közzétett, bankváltással kapcsolatos ágazati vizsgálatának eredményeivel. Szerintük egyoldalú szerződésmódosításra igenis szükség van!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH megállapításai szerint a hosszú távú üzleti kapcsolatok esetén jelentősen megnő a szerződéses aszimmetria esélye a pénzügyi szolgáltatók javára, ezért az egyoldalú szerződésmódosítások szigorúbb szabályozására, a végtörlesztési díjak maximalizálására, összehasonlító árinformációkra, valamint az állami támogatások hordozhatóságára lenne szükség.

A Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa, Osváth Piroska azzal egyetért, hogy szükség van olyan honlapra, ahol a termékeket össze lehet hasonlítani, azonban erre félig meddig már most is van megoldás, hiszen a PSZÁF oldalán több pénzügyi termék összehasonlító táblázata megtalálható.

Az államilag támogatott lakáshitelek hordozhatóságáról annyit mondott, hogy az eddig sem a bankokon múlt, hiszen a jogszabályok nem teszik lehetővé az állami támogatások továbbvitelét, vagyis az ügyfél elbukja a kamattámogatást a hitelkiváltással.

Azzal azonban egyáltalán nem értenek egyet a bankok, hogy túl magasak lennének a hitelkiváltás költségei. A GVH szerint ez egyes esetekben a hitelek jelenértékének akár 4-10 százalékát is kitehetik, Osváth szerint ez azonban túlzás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy arra igenis szükség van, nem csak akkor, ha objektív külső esemény indokolja - mint ahogy az a hitelintézeti törvény módosító javaslatában áll. Időnként szükség lehet ugyanis a termékek újraárazására, hiszen 20 éves futamidejű hitelek léteznek, míg 20 éves lejáratú bankbetétek nem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?