Nem adják fel egymást a kartellező cégek

2009. február 6. 09:45

Mentesülhet a versenyhivatali bírság alól az a vállalkozás is, mely nem feljelent, hanem az eljárás megkezdése után dönt úgy, hogy információkkal látja el a hatóságot. Ennek ellenére a cégek ritkán élnek az engedékenység lehetőségével.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) akár a teljes bírság alól is mentesíti azt a vállakozást, amely utóbb dönt úgy, hogy anyagokat szolgáltat a versenyjogi szakembereknek és ekként megkönnyíti számukra a kartellgyanú igazolását. A bíróság természetesen csak egyértelműen megalapozott gyanú esetén ad engedélyt a házkutatásra. Ezt az alapos gyanút erősíthetik meg a későbbiekben a kartelltag információi - hangsúlyozta.

A versenyhatóság ötödik esztendeje érvényesíti az engedékenységet, pontosabban érvényesítené, ha a jogsértő cégek nem tartózkodnának a feljelentéstől és a hivatalnak nyújtott információktól. Első alkalommal - még 2004-ben - a Royal Bau építőipari vállalkozás mentesülhetett a bírság alól. A terézvárosi önkormányzat közbeszerzési pályázatán összejátszó cégek egyikeként tett bejelentést a versenyhivatalnak és segítette az ügy felgöngyölítését.

Nyugaton a gyanúba keveredett cégek igyekeznek a versenyhatósággal való együttműködéssel menteni magukat. "Nálunk más az üzleti kultúra, ez nem gyakorlat. Igaz, jelenleg több olyan ügyet is vizsgál a versenyhivatal, amelyben helye van az engedékenységnek. A bejelentő, a feltárásban közreműködő cég egyébként az eljárás során teljes védelmet élvez, sok százmilliós vagy milliárdos összegű bírság alól mentesülhet, és a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy bármelyiket is retorzió érte volna a gazdasági forgalomban" - mondta Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem