0 °C Budapest

Nem adják fel egymást a kartellező cégek

2009. február 6. 09:45

Mentesülhet a versenyhivatali bírság alól az a vállalkozás is, mely nem feljelent, hanem az eljárás megkezdése után dönt úgy, hogy információkkal látja el a hatóságot. Ennek ellenére a cégek ritkán élnek az engedékenység lehetőségével.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) akár a teljes bírság alól is mentesíti azt a vállakozást, amely utóbb dönt úgy, hogy anyagokat szolgáltat a versenyjogi szakembereknek és ekként megkönnyíti számukra a kartellgyanú igazolását. A bíróság természetesen csak egyértelműen megalapozott gyanú esetén ad engedélyt a házkutatásra. Ezt az alapos gyanút erősíthetik meg a későbbiekben a kartelltag információi - hangsúlyozta.

A versenyhatóság ötödik esztendeje érvényesíti az engedékenységet, pontosabban érvényesítené, ha a jogsértő cégek nem tartózkodnának a feljelentéstől és a hivatalnak nyújtott információktól. Első alkalommal - még 2004-ben - a Royal Bau építőipari vállalkozás mentesülhetett a bírság alól. A terézvárosi önkormányzat közbeszerzési pályázatán összejátszó cégek egyikeként tett bejelentést a versenyhivatalnak és segítette az ügy felgöngyölítését.

Nyugaton a gyanúba keveredett cégek igyekeznek a versenyhatósággal való együttműködéssel menteni magukat. "Nálunk más az üzleti kultúra, ez nem gyakorlat. Igaz, jelenleg több olyan ügyet is vizsgál a versenyhivatal, amelyben helye van az engedékenységnek. A bejelentő, a feltárásban közreműködő cég egyébként az eljárás során teljes védelmet élvez, sok százmilliós vagy milliárdos összegű bírság alól mentesülhet, és a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy bármelyiket is retorzió érte volna a gazdasági forgalomban" - mondta Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?