Tiszta vizet a pohárba! 3 millióba került a felelőtlen állítás!

Pénzcentrum
2009. február 6. 13:15

A vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek - állította saját víztisztító berendezése reklámozásakor a Nap Háza Kft. A vállalkozás azonban ezen állításait nem tudta igazolni, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forint bírságot szabott ki rá.

A vizsgálat során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

A Nap Háza Kft. 1998 óta foglalkozik víztisztító berendezések forgalmazásával és szervizelésével. Több gyártó körülbelül 60-80 féle termékét árusítja és üzemelteti a "Tiszta Víz Üzletházat". A GVH azért indított eljárást a vállalkozás ellen, mert gyanúja szerint az "RO 100 reverz ozmózis technológiát" alkalmazó ivóvíz utótisztító háztartási kisberendezés népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat.

A Nap Háza Kft. fogyasztóknak szóló tájékoztatásainak üzenete az volt, hogy a vezetékes ivóvíz fogyasztása káros. Az ezzel kapcsolatos állításokat azonban a vállalkozás a tudományosság követelményeinek megfelelő bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A GVH ellenben talált például olyan adatokat, amelyek szerint budapesti vezetékes ivóvíz minősége az európai városok tekintetében az élcsoportba tartozik, egy UNESCO tanulmány szerint pedig a vízminőség vonatkozásában a magyarországi ivóvíz 122 közül a 14. volt. Az adatok arra mutatnak rá, hogy vannak a Nap Háza Kft. álláspontjától eltérő vélemények, s a vezetékes ivóvíz megítélése kapcsán nem lehet tudományos nézetazonosságról beszélni.

A vállalkozás több fogyasztóknak szóló tájékoztatójában megjelent, hogy az ásványvíz fogyasztása káros az emberi egészségre. A Nap Háza Kft. azonban ezt az állítását sem tudta hitelt érdemlően tényekkel alátámasztani, miközben ismertek olyan vélemények, amelyek szerint a természetes ásványvíz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére.

A GVH szerint a megfelelő szakmai gondosságot tanúsító vállalkozás a fogyasztókat megcélzó, az általa forgalmazott termék népszerűsítését szolgáló, a fogyasztók befolyásolását célzó tájékoztatásainak tartalmát a tényekhez igazítsa, s azt ne valamely kellően alá nem támasztott "hit", személyes meggyőződés határozza meg.

A saját termékét népszerűsítő reklámok fő üzeneteként a Nap Háza Kft. azt jelölte meg, hogy a termék alkalmazásával méregteleníthető, ezáltal gyógyítható az emberi szervezet. A vállalkozás ezt az állítását sem tudta igazolni, így azt sem, hogy a víztisztító berendezéssel előállított víz alkalmas a rák gyógyítására.

A vállalkozás szerint az általa forgalmazott berendezést a NASA fejlesztette, a legmodernebb technológián alapul és a legpraktikusabb, legolcsóbb ilyen készülék a piacon. Ám a vállalkozás a vizsgálat során ezen állításai egyikét sem tudta igazolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Nap Háza Kft. által reklámozott készüléket 2007 nyarán megvizsgálta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is. Határozata szerint:
o a berendezés csak ivóvíz minőségű víz utótisztítására alkalmas,
o az üzembe helyezés megelőzően, illetőleg hosszabb üzemszünet (2-3 nap) után fogyasztás előtt legalább 1,5 liter vizet át kell engedni a berendezésen, azt ivásra és ételkészítésre felhasználni nem szabad,
o a berendezés által tisztított (kezelt) víz maradéka összes keménység értéke visszasózó patron használata nélkül kisebb a jogszabályokban előírtnál, így a kezelt víz ivóvízként történő fogyasztásra visszasózó patron használata nélkül nem alkalmas. A nagyon kis keménységű (nagyon lágy) víz tartós fogyasztása egészségügyi szempontból nem javasolható,
o a berendezés által kezelt víz visszasózó egységgel ivóvízként korlátozás nélkül használható,
o a készülék fertőtlenítése 3 havonta ajánlatos, amelyet szervízszolgáltatás keretében a forgalmazónak, illetve annak megbízottjának kell elvégeznie. A berendezés rendszeres fertőtlenítésének hiánya a készülékben mikroorganizmusok felszaporodását eredményezheti, amely a fogyasztó egészségkárosodását okozhatja.

Mindezek miatt a GVH szerint a Nap Háza Kft. megtévesztette a fogyasztókat, így 3 millió forint bírságot kell fizetnie. A versenyhatóság ezen felül megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását is, így nem alkalmazhatóak a megtévesztő állításokat tartalmazó szórólapok, poszterek, DVD-k. A vállalkozás honlapjáról el kell távolítani a jogsértő tartalmakat és azon fél éven át közölni kell a GVH döntésének rendelkező részét. Az előírások teljesítését a GVH utóvizsgálat során ellenőrizni fogja.

A bírság összegének meghatározásaként a versenyhatóság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megtévesztő tájékoztatások hosszú ideje (2004 óta) elérhetőek voltak, a megtévesztő állítások az emberi egészséggel kapcsolatosak, a Nap Háza Kft tájékoztatási gyakorlatának lényegi eleme volt a jogsértő hirdetések közzététele.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal Kommunikációs Csoport

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?