7 °C Budapest

Coubertin báró álmától Hitler rémálmáig - olimpia-történelem!

Pénzcentrum
2008. július 29. 05:40

A kezdetektől az első világháborúig: A XIX. század végén a francia Pierre de Coubertin bárónak hosszú szervezés és több kudarcba fulladt kísérlet után sikerült megvalósítani az álmát és felélesztette az olimpiai játékokat. Az első újkori olimpiát a görög fővárosban, Athénban rendezték és mindössze kilenc napig tartott. Ezt követően négyévente világhódító útra indul az olimpia, az események történelmét a két világháború miatt elmaradt és a későbbi politikai okokból bojkottált játékok árnyékolják be.

1896: Athén

Az első újkori olimpiai játékok megszervezése nem volt könnyű feladat, az információáramlás rendkívül lassú volt, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség még csak kevés taggal rendelkezett. Görögország gazdasági nehézségekkel küzdött, nehézkes volt az utazás és egy ilyen volumenű sportesemény megrendezése.

A rendezés meghiúsulása esetére készen állt a rendezésre Franciaország és a millenniumot ünneplő Magyarország is. A görögök azonban a nagyvonalú adományoknak és az országos összefogásnak köszönhetően felépítették az olimpiai stadiont és készen álltak az esemény megrendezésére. 1896. április 6-án sor került a megnyitó ünnepségre, ahol 14 ország 241 sportolója vett részt.

Bár a görögök összesen 46 érmet szereztek, az éremtáblázaton csak a második helyen végeztek, mert az amerikaiak egyel több első helyezést értek el. Érdekesség, hogy ezen az olimpián az első helyezett ezüstérmet, a második pedig bronzérmet kapott. Magyarország képviseletében Hajós Alfréd úszásban 100 és 1200 méteren is első helyen ért célba, hazánk a hatodik lett az éremtáblázaton.

1900: Párizs

Az első újkori olimpiával ellentétben, - ahol csak férfiak vettek részt - már női versenyszámokat is felvettek a programba. A játékok szervezése botrányos volt, az első és az utolsó versenyszám megrendezése között több mint öt hónap telt el. A párhuzamosan zajló világkiállítás miatt sokan csak a kiállítás egy mellékeseményének tekintették az olimpiai játékokat.

A kaotikus körülmények között több versenyszám végeredményéről nem készítettek hivatalos jelentést és a sporttörténészeknek a mai napig fejtörést okoz a végeredmények összeállítása. A szervezetlenségre jellemző, hogy a versenyekről utcai plakátokról lehetett értesülni, a maratoni futás atlétái közül pedig többen is eltévedtek a városban.

Coubertin báró egyedül maradt, a franciák közül mindenkit a világkiállítás érdekelt, a sportrendezvény kevésbé. Hazánk versenyzői egyetlen aranyérmet szereztek a játékokon, Bauer Zoltán végzett az élen diszkoszvetésben. Több olyan sportágban is bajnokot hirdettek, amit azóta sem rendeztek meg, de ezzel nem egyedülálló az első párizsi olimpia.

1904: St. Louis

Az első Amerikában rendezett olimpiának ugyanazzal a problémával kellett megküzdenie, mint négy évvel korábban Párizsnak. A St. Louisban rendezett világkiállítás beárnyékolta a sporteseményeket. A szervezés nem volt sokkal jobb, mint az előző játékokon, de így is négy és fél hónapig tartottak a versenyszámok. A távolság és a magas költségek miatt csak kevés európai versenyző vett részt az olimpián, ez meg is látszik az eredményeken.

A 75 aranyéremből hatvanat amerikai versenyzők nyertek, volt olyan versenyszám, amelyben csak hazai versenyzők indultak. A gyér érdeklődés következtében a szervezők mókás, nézőcsalogató versenyeket is rendeztek, de ezeket a szövetség nem ismeri el hivatalosan. Az olimpiák atyja nem is vett részt az amerikai játékokon, de több európai versenyző is arról számolt be neki, hogy rendkívül komolytalan volt a szervezés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar csapat négy fővel vett részt az olimpián, ennek ellenére figyelemre méltó Halmay Zoltán két aranyérme, valamint Kiss Géza ezüst- és bronzérme az úszószámokban. Bár a rendezők már készítettek programfüzetet, az első jól szervezett olimpia még váratott magára.

1908: London

A rendezés jogát Róma nyerte el, de az országot sújtó természeti katasztrófa miatt jelezték az olimpiai bizottságnak, hogy nem tudják megrendezni a játékokat. London beugróként nagyságrendekkel szervezettebbnek bizonyult elődeinél, 45 ezres stadiont építettek ahová első alkalommal vonulhattak be a sportolók a nemzeti zászlajuk mögött.

A londoni játékokon több sportoló vett részt, mint az előző három olimpián együttvéve. Összesen 110 versenyszámban hirdettek bajnokot, a brit rendezők sem nagyon sűrítették be a programot, Londonban is hónapokig zajlottak a sportesemények.

A négy évvel korábbi hazai aranyérem dömping ugyan nem ismétlődött meg, de a brit versenyzők így is az éremtáblázat élén végeztek. A magyar versenyzők három aranyérmet szereztek, vívásban (egyéniben és csapatban), valamint birkózásban.

1912: Stockholm

Az ötödik olimpiai játékokat eredetileg Berlin rendezhette volna meg, de ők pénzügyi nehézségekre hivatkozva lemondtak a rendezési jogról, ami így a svéd főváros ölébe hullott. Ez volt az első olyan olimpia, amelyet a tudatos rendezés és felkészült lebonyolítás jellemzett. A svédek elsőként alkalmazták a célfotót, az elektronikus időmérést, valamint hangosítást.

Stockholm egy a kor minden követelményének megfelelő stadionnal várta a résztvevő országok sportolóit. A profi szervezésnek és a sportolók magasabb szintű felkészültségének köszönhetően remek versenyeket láthatott a közönség. Mindezeket ugyanakkor beárnyékolja, hogy egyes bírók - a magyarok kárára is - a hazai versenyzőket juttatták tovább, valamint a Coubertin báró által kezdeményezett művészeti versenyeket komolytalanság és érdektelenség jellemezte.

Az első világháború előtti utolsó olimpia sem múlt el politikai viharok nélkül, az osztrákok nehezményezték, hogy a magyar csapat önállóan indul, de a szervezők nem gördítettek akadályt a honfitársaink nevezése elé. A magyar vívók megismételték a négy évvel korábbi teljesítményüket, a harmadik aranyat ezúttal sportlövészetben szereztük.

A két világháború közötti időszak:

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm