Világméretű élelmiszerhiány! 50 millióval nőtt az éhezők száma...

Pénzcentrum
2008. július 8. 11:00

Mindenki a saját pénztárcáján érezheti az élelmiszerárak gyors emelkedését, a Forbes magazin összeállította a tíz legnagyobb mértékben emelt alapvető élelmiszer listáját. A nemzetközi szervezetek szerint a bioetanol termelés, a magas üzemanyag-árak, a megnövekedett termelési költségek és a túlnépesedés mind-mind okai lehetnek élelmiszer-krízisnek.

Az alternatív üzemanyagok fejlesztése ugrásszerűen megnövelte a kukorica iránti keresletet, aminek következtében egyre több termelő váltott és a vetésterületeken kevesebb szójababot és egyéb alapvető élelmiszert termeltek. Az étolaj árának emelkedésével arányosan a többi olajos magvakat termő növény ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének vezetője szerint az alapvető élelmiszerek ára soha nem látott magasságokat ért el és ez további 50 millió fővel növelheti az éhezők számát és 100 millió ember süllyedhet még mélyebb szegénységbe. A segélyszervezetek folyamatosan pénzt gyűjtenek és élelmiszer-adományokkal látják el a válságos helyzetben lévő országokat.

A legveszélyesebb a helyzet azokban az országokban, ahol az emberek többsége kevesebb, mint napi egy dollárból él, és amely államok szinte minden élelmiszert importálnak. Ezekben az országokban rendkívül alacsony a termelési szint, csak külföldi segítséggel tudják átvészelni ezt a helyzetet. A hosszú távú tervek között szerepel a mezőgazdaság fejlesztése és a termőterületek növelése.

Az élelmiszer szakértők a burgonya termesztésében látják a problémák egyik megoldási forrását. A magas energiatartalomnak, a könnyű termesztésnek és betakarításnak köszönhetően a burgonya gyorsan orvosolhatná számos ország problémáját.

A nem várt áremelkedés következtében a Világbank szerint 41 országban 3-10 % közötti mértékben csökkenhet a GDP, harminc országban pedig zavargások törhetnek ki az élelmiszerhiány miatt. A szakértők felismerték, hogy az élelmiszer ellátással lesznek problémák, de megjósolhatatlan, hogy meddig tart ez a váratlan helyzet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm