13 °C Budapest

Beújított a Skype: havidíjas hívások internet és határok nélkül

Pénzcentrum
2008. május 20. 05:40

Havonta megismételt körképünk a - nem csupán az egyéni felhasználók, hanem a cégek körében is - egyre nagyobb népszerűségnek örvendő VoIP telefonálási percdíjakat, valamint az SMS-küldés díjait veszi górcső alá. A percdíjak területén nem mozdult a piac, változást csak az euro forinttal szembeni árfolyamában bekövetkezett csökkenése okozott. Az SMS-küldés területén a szolgáltatók inkább a díjak emelésére szavaztak, miközben a Skype újabb lépésre szánta el magát!

"Kvázi" ingyenhívás

Már a messzi múltban van az az időszak, mikor csupán letöltöttünk egy programot, s a végtelenségig cseveghettünk rajta keresztül ismerőseinkkel. Ma már a legtöbb szolgáltató esetében a 0 forintos percdíjakat a kezdeti ingyenes időszak után csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha feltöltjük egyenlegünket, de ez is csupán korlátozott ideig érvényes. A szolgáltatók többségénél egy feltöltéssel 120 nap ingyen-hívás jogosultságot kapunk, de a VoipCheap esetében például csupán 90 napra jogosít fel bennünket a feltöltés.

A kezdeti időszakra vonatkozóan a szolgáltatók honlapján a tájékoztatók azt már nem közlik - a VoipBuster és a VoipStunt kivételével -, hogy az újonnan regisztráltak hány perc ingyenhívásra jogosultak, azonban olvasóink tapasztalatai szerint mindössze 30 - 60 percet (a VoipBusternél és a VoipStuntnál is ennyi a kipróbálási jogosultság) engedélyeznek.

Persze ha feltöltöttük az egyenlegünket, és megvan a 120 nap is, még akkor sem ér véget a korlátozások világa, mivel 0 forintos percdíjjal 7 napon belül összesen 300 percet telefonálhatunk egy IP-címről, ha ezt a korlátot átlépjük, ezután a normál díjat számítják fel, amely 1,2 eurocent percenként.

Tarifák

Ennek ellenére nem árt, ha mégis végigtekintjük, hogy állnak a tarifák a VoIP-szolgáltatók háza táján! Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.).

Telefon

Előző havi körképünkhöz képest a szolgáltatók árpolitikája nem változott, azonban az euro forinthoz viszonyított árfolyamában árcsökkenés következett be (a dollár árfolyama nem változott), emiatt mérséklődtek a forintban kifejezett percdíjak.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másutt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Ingyensms, vagy mégsem?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legtöbb szolgáltatónál SMS-küldésre is lehetőség nyílik, itt még vegyes a mezőny, van, ahol még elcsíphetünk ingyenes szöveges üzenetet. A telefonálás percdíjaival ellentétben, ebben a szegmensben aktívabban változnak a szolgáltatók díjai. Ebben a hónapban még az euro árfolyamának mérséklődése sem volt képes ellensúlyozni a szolgáltatók áremelését. Persze a 0 forintos díj ebben az esetben sem teljesen az, aminek látszik...


Kizárólag az a regisztrált felhasználó küldhet sms-t, aki rendelkezik a fentebb már említett ingyen hívásra (és ebben az esetben már ingyen sms-ezésre is) feljogosító napokkal. Emellett még azt is kikötik a szolgáltatók, hogy fenntartják maguknak azt a jogot, hogy bizonyos mennyiségű sms elküldése után megváltoztassák a küldési díjakat.

A VoipCheap fair használatot taglaló szabályzatában - egyedüliként - lefektették az ingyenes sms küldésre vonatkozó szabályokat is, amely szerint minden új felhasználót 5 darab 0 forintos sms illet meg. Aki ennél többet szeretne küldeni, annak legalább 10 euróval fel kell töltenie egyenlegét, ez pedig 3 hónap ingyensms-ezésre jogosít fel. Egy héten maximum 15 darab 0 forintos sms-t küldhetünk egy IP-címről. Ha valaki túllépi a korlátokat, az alapdíjazás lesz érvényes rá.

Havidíjas VoIP?

Éppen a tegnapi napon jelentette be a Skype, hogy azon felhasználói számára, akik nem számítógépen, interneten keresztül kívánnak telefonálni havidíjas szolgáltatást indít. A szolgáltatás nem csupán az Egyesült Államokban és Kanadában lesz majd elérhető, hanem 34 egyéb országban is. Az európai lakosok számára a hívás céljától függően a havidíj 2,95 és 8,95 euro (725 és 2200 forint) közötti lesz majd, cserébe nincs a hívásnak időkorlátja.

A Skype felhasználói hagyományosan az interneten keresztül csevegnek egymással, vagy azon keresztül tárcsáznak vezetékes, illetve mobiltelefonokat, jóval alacsonyabb percdíjért, mint a hagyományos szolgáltatók által kínált szolgáltatások esetén. A felhasználók számára azonban egy újabb lehetőséget is biztosít a VoIP-úttörő, csupán egy helyi számot kell tárcsázniuk, melyen keresztül nemzetközi hívásokat lesznek képesek lebonyolítani, s mindezért csupán a Skype havidíját, valamint a helyi hívás percdíját kell kifizetniük.

A Yahoo kiszervez

A másik nagy szolgáltató, a Yahoo pedig arról tett bejelentést, hogy chat-programjának (instant messenger) internetes telefonszolgáltatási funkcióját kiszervezi, a feladatot pedig az üstökösként robbanó, 2005-ben alapított Jajah kapja.

A cég kezeli majd a Yahoo Messengerbe, és az onnan irányuló hívásokat, a számlázást és az ügyfélszolgálati feladatokat. A Yahoo programjának összesen 97 millió felhasználója van, azonban az nem publikus, hogy közülük mennyien használják a Phone In és Phone Out szolgáltatásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem