16 °C Budapest

Méregdrágán internetezünk, legalábbis más országokhoz képest

Pénzcentrum
2008. április 28. 05:40

Az elmúlt években jelentősen átalakultak telekommunikációs szokásaink. A növekvő internethasználatnak kedvez a telefonhasználati szokások változása is, hisz a mobilkommunikáció előretörése mellett egyre gyakoribbak az internetes hívások. De hiába az egyre több szolgáltató, még mindig nagyon drága mulatság az interneten való szörfölés.

A telekommunikációs kapcsolatok száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Ide tartoznak a hagyományos telefonvonalak, a mobiltelefonok és az internetkapcsolatok is. A Voice over Internet Protocol (VoIP) technológiák, vagyis az internet alapú hangátvitel jelentős tért nyert mára a hangszolgáltatások piacán. A vezetékes nemzetközi hívások árában például érezhető már ennek hatása, amit számos szolgáltató átalánydíjas előfizetői csomagban kínál.

Mindehhez azonban internetkapcsolatra van szükség. Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt hazánkban a kommunikációs kapcsolatok száma.

Forrás: OECD

Az OECD adatai alapján 10 év alatt több mint ötszörösére nőtt a vezetékes és mobil internetet használók száma. Nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig a lemaradók között vagyunk. Az EU tagországok közül egyedül Lengyelország, Szlovákia és Törökország rendelkezik kevesebb telekommunikációs kapcsolattal. Kína és India továbbra is a sor végén kullog, azonban mindkét országban dinamikusan nő a felhasználók száma. Kínában például 1991-ben még kevesebb, mint egy kapcsolat jutott 100 lakosra, mára ez már 60-ra nőtt.

A legfejlettebb ebben a vonatkozásban is Luxemburg, ahol több mint kettő vezetékes vagy mobilkapcsolat jut egy lakosra.

Forrás: OECD

Van tehát még hova fejlődnie hazánknak. A BellResearch felmérése alapján 2007-ben jelentős növekedés volt megfigyelhető a szélessávú internet-felhasználók számában, ami elérte a teljes háztartási sokaság 25 százalékát. Az említett időszakban a szolgáltatók számos kísérletet tettek arra, hogy alacsonyabb díjakkal, akciókkal, illetve mind jobb minőségű, nagyobb sávszélességű szolgáltatásokkal gyűjtsenek újabb előfizetőket, ugyanakkor a már meglévő előfizetők megtartásáért nem törték annyira magukat.

Internet használatért, szolgáltatótól függően átalány, illetve adatforgalom alapján fizetünk díjat. Ha megnézzük, hogy más országokkal összehasonlítva mennyibe kerül itthon az adatforgalom, már nem olyan meglepő a magyar lakosság alacsony internethasználata.

Forrás: OECD

Az ábra az elérhető legalacsonyabb és legdrágább szolgáltatói díjakat tartalmazza. Ez alapján egyedül Görögországban és Törökországban kerül többe az adatforgalom, mint hazánkban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakossági internetpiac az új belépők révén és a technológia változásával remélhetőleg fejlődni fog. Ehhez azonban nem csak az árak csökkenésére lenne szükség, hanem a hazánkban mutatkozó regionális különbségek megszüntetésére is. A kisebb településeken ugyanis még csak a háztartások hatodánál érhető el a világháló.

A mostanában napirendre került internetadónak már a felvetése is finoman fogalmazva érdekes. A számok türkében pont az ellenkezőre, vagyis az árak csökkentésére lenne szükség az IT szolgáltatások igénybevétele terén leszakadni látszó magyarok számára.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm