11 °C Budapest

Újra drágulhat a gáz!

Pénzcentrum
2007. december 7. 08:15

A kormány döntése alapján januárban mintegy 106 forintra nő a gáz ára. Mivel azonban a nemzetközi olajár most tapasztalt nagymértékű emelkedése csak a jövő év során gyűrűzik be, az import ára 1000 köbméterenként az év eleji 345 dollárról áprilistól már 383 dollárra emelkedhet. A további, 7,5 százalékos emelés emiatt válhat szükségessé. Ezért áprilistól 114 forintra nőhet a gáz köbméterenkénti alapára - írja a Népszabadság.

Abban az esetben, ha az olajárak nem nőnek tovább, beszállítónk, az orosz Gazprom - az alkalmazott árformula szerint - akár meg is maradhat a második negyedévben alkalmazott ár mellett. Ha viszont az olaj jegyzésára tartósan magas marad, július 1-jétől akár 119 forintra is emelkedhet nálunk az alaptarifa. (Ez 4,4 százalék.) Nagyon sokat változtathat még a számokon a forint/dollár árfolyam alakulása. Előzetes számítások 175 forintos szinttel kalkulálnak. Ehhez képest 5 dolláros változás 2 forintos "játékot" jelent az áprilisi árban.

Júliusra azonban több más tényező is bizonytalanná teszi a jóslást. Ha ugyanis kemény tél következik, és sok gáz fogy, az ország hamarabb ledolgozhatja a 2004-2006-os gázárak leszorítása miatt a jelenleg német kézben lévő E.ON Földgáz Trade nevű gáznagykereskedő felé felhalmozódott százmilliárdos adósságot. Ha a törlesztés júliusra "kifut", a kormány szakértőinek számításai szerint akár 10 forinttal is csökkenhet az áremelési nyomás. Mivel egyéb tényezők miatt 2,4 forint ráépülne az árra, júliustól összességében és legjobb esetben akár ismét 106 forintra - azaz a jelenlegi szintre - állhat be a lakossági tarifa. Ez hétszázalékos csökkenést jelentene.

A júliusi előrejelzést egy jogi folyamat is semmissé teheti. A kormány az uniónak tett ígéretei alapján ugyanis épp július elsejétől - ez az időpont kiemelt módon minden "gázév" kezdete is - szándékozik "felszabadítani" a lakossági gázpiacot. Ez viszont a központi ármeghatározás eltörlésével járna együtt, valamiféle hatóságilag ellenőrzött versenykörnyezet megteremtése mellett. Egyes szakértők erre az esetre a hatóságinál magasabb, több tízszázalékos drágulást is elképzelhetőnek tartanak.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?