11 °C Budapest

Újra drágulhat a gáz!

Pénzcentrum
2007. december 7. 08:15

A kormány döntése alapján januárban mintegy 106 forintra nő a gáz ára. Mivel azonban a nemzetközi olajár most tapasztalt nagymértékű emelkedése csak a jövő év során gyűrűzik be, az import ára 1000 köbméterenként az év eleji 345 dollárról áprilistól már 383 dollárra emelkedhet. A további, 7,5 százalékos emelés emiatt válhat szükségessé. Ezért áprilistól 114 forintra nőhet a gáz köbméterenkénti alapára - írja a Népszabadság.

Abban az esetben, ha az olajárak nem nőnek tovább, beszállítónk, az orosz Gazprom - az alkalmazott árformula szerint - akár meg is maradhat a második negyedévben alkalmazott ár mellett. Ha viszont az olaj jegyzésára tartósan magas marad, július 1-jétől akár 119 forintra is emelkedhet nálunk az alaptarifa. (Ez 4,4 százalék.) Nagyon sokat változtathat még a számokon a forint/dollár árfolyam alakulása. Előzetes számítások 175 forintos szinttel kalkulálnak. Ehhez képest 5 dolláros változás 2 forintos "játékot" jelent az áprilisi árban.

Júliusra azonban több más tényező is bizonytalanná teszi a jóslást. Ha ugyanis kemény tél következik, és sok gáz fogy, az ország hamarabb ledolgozhatja a 2004-2006-os gázárak leszorítása miatt a jelenleg német kézben lévő E.ON Földgáz Trade nevű gáznagykereskedő felé felhalmozódott százmilliárdos adósságot. Ha a törlesztés júliusra "kifut", a kormány szakértőinek számításai szerint akár 10 forinttal is csökkenhet az áremelési nyomás. Mivel egyéb tényezők miatt 2,4 forint ráépülne az árra, júliustól összességében és legjobb esetben akár ismét 106 forintra - azaz a jelenlegi szintre - állhat be a lakossági tarifa. Ez hétszázalékos csökkenést jelentene.

A júliusi előrejelzést egy jogi folyamat is semmissé teheti. A kormány az uniónak tett ígéretei alapján ugyanis épp július elsejétől - ez az időpont kiemelt módon minden "gázév" kezdete is - szándékozik "felszabadítani" a lakossági gázpiacot. Ez viszont a központi ármeghatározás eltörlésével járna együtt, valamiféle hatóságilag ellenőrzött versenykörnyezet megteremtése mellett. Egyes szakértők erre az esetre a hatóságinál magasabb, több tízszázalékos drágulást is elképzelhetőnek tartanak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem