3 °C Budapest

Újra indul a roham - Kiknek jár a gázártámogatás?

Pénzcentrum
2007. november 22. 08:30

Érdemes még az idén beadni a gázártámogatási kérelmüket, azoknak, akik úgy érzik jogosultak rá. Ez azért is fontos, hogy ne veszítsenek el egy havi támogatási összeget - írja a Népszava.

Az alacsony jövedelműeknek érdemes még idén benyújtani a gázártámogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz, hogy gázszolgáltatók már jövő januárban jóváírhassák az árkiegészítést a számláikon. Annak, aki jövedelme alapján idén is támogatott volt - vagyis a családban az egy fogyasztási egységre eső kereset nem éri el a havi 94 ezer 955 forintot - azért célszerű december végéig beküldeni a kérelmet, mert ha januárban adnák be az igénylést, akkor az új szabályok szerint csak februártól járna a támogatás. Így azoknak, akik megvárják a jövő év elejét a kérelem postázásával, egy havi - a januári - támogatási összeg elvész. Ez pedig többezer forint veszteséget is jelenthet. Mivel egy hideg téli hónapban átlagosan 30-35 ezer forintos gázszámlával számolhat egy-egy háztartás.

Az egy fogyasztási egységre eső jövedelem kiszámításakor minden háztartásban csak egy felnőtt személy minősül egy egész fogyasztási egységnek, a család második nagykorú tagja már csak 0,9-es arányszámmal vehető figyelembe. A háztartásban minden további nagykorú 0,8-as szorzószámmal eshet latba. Csakúgy mint a család első és második kiskorú tagja, míg a többi gyermek csak 0,7 százalékos fogyasztási egységként számítható be. A magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő családtagok pedig plusz 0,2-es szorzóval vehetők figyelembe.

Jövőre is jelentős feladatok hárulnak a társasházi közös képviselőkre a távhő- és gázártámogatási igénylések benyújtása során. Egyebek mellett pontosan meg kell határozniuk az egy-egy lakásra jutó fogyasztási hányadot, és be kell küldeniük a kincstárhoz a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát. Újdonság, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát.

A társaházban lakóknak mindeképpen csatolniuk kell a jövő évi távhő- és gázártámogatási kérelmükhöz a közös képviselő igazolását, amelyen az adott lakásra eső fogyasztási hányad szerepel. Abban az esetben ugyanis nem állapítható meg a kompenzációra való jogosultság, ha ezt az igazolást nem küldik be a kérelmezők.

Újdonság az is, hogy a felhasználóknak az igénylésekhez csatolniuk kell a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát is. Ezt csak akkor nem kell megtenniük, ha a közös képviselő már elküldte a számlamásolatot a kincstárnak.

Változást jelent az is, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát. Eszerint társaháznak tekinthető a még szolgáltatónak nem minősülő lakásszövetkezet, s minden olyan lakóépület, amely műszakilag önálló és az ingatlannyilvántartásban is megosztva szerepel.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?