27 °C Budapest

Újra indul a roham - Kiknek jár a gázártámogatás?

Pénzcentrum
2007. november 22. 08:30

Érdemes még az idén beadni a gázártámogatási kérelmüket, azoknak, akik úgy érzik jogosultak rá. Ez azért is fontos, hogy ne veszítsenek el egy havi támogatási összeget - írja a Népszava.

Az alacsony jövedelműeknek érdemes még idén benyújtani a gázártámogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz, hogy gázszolgáltatók már jövő januárban jóváírhassák az árkiegészítést a számláikon. Annak, aki jövedelme alapján idén is támogatott volt - vagyis a családban az egy fogyasztási egységre eső kereset nem éri el a havi 94 ezer 955 forintot - azért célszerű december végéig beküldeni a kérelmet, mert ha januárban adnák be az igénylést, akkor az új szabályok szerint csak februártól járna a támogatás. Így azoknak, akik megvárják a jövő év elejét a kérelem postázásával, egy havi - a januári - támogatási összeg elvész. Ez pedig többezer forint veszteséget is jelenthet. Mivel egy hideg téli hónapban átlagosan 30-35 ezer forintos gázszámlával számolhat egy-egy háztartás.

Az egy fogyasztási egységre eső jövedelem kiszámításakor minden háztartásban csak egy felnőtt személy minősül egy egész fogyasztási egységnek, a család második nagykorú tagja már csak 0,9-es arányszámmal vehető figyelembe. A háztartásban minden további nagykorú 0,8-as szorzószámmal eshet latba. Csakúgy mint a család első és második kiskorú tagja, míg a többi gyermek csak 0,7 százalékos fogyasztási egységként számítható be. A magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő családtagok pedig plusz 0,2-es szorzóval vehetők figyelembe.

Jövőre is jelentős feladatok hárulnak a társasházi közös képviselőkre a távhő- és gázártámogatási igénylések benyújtása során. Egyebek mellett pontosan meg kell határozniuk az egy-egy lakásra jutó fogyasztási hányadot, és be kell küldeniük a kincstárhoz a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát. Újdonság, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát.

A társaházban lakóknak mindeképpen csatolniuk kell a jövő évi távhő- és gázártámogatási kérelmükhöz a közös képviselő igazolását, amelyen az adott lakásra eső fogyasztási hányad szerepel. Abban az esetben ugyanis nem állapítható meg a kompenzációra való jogosultság, ha ezt az igazolást nem küldik be a kérelmezők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Újdonság az is, hogy a felhasználóknak az igénylésekhez csatolniuk kell a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát is. Ezt csak akkor nem kell megtenniük, ha a közös képviselő már elküldte a számlamásolatot a kincstárnak.

Változást jelent az is, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát. Eszerint társaháznak tekinthető a még szolgáltatónak nem minősülő lakásszövetkezet, s minden olyan lakóépület, amely műszakilag önálló és az ingatlannyilvántartásban is megosztva szerepel.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem