Újra indul a roham - Kiknek jár a gázártámogatás?

Pénzcentrum
2007. november 22. 08:30

Érdemes még az idén beadni a gázártámogatási kérelmüket, azoknak, akik úgy érzik jogosultak rá. Ez azért is fontos, hogy ne veszítsenek el egy havi támogatási összeget - írja a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alacsony jövedelműeknek érdemes még idén benyújtani a gázártámogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz, hogy gázszolgáltatók már jövő januárban jóváírhassák az árkiegészítést a számláikon. Annak, aki jövedelme alapján idén is támogatott volt - vagyis a családban az egy fogyasztási egységre eső kereset nem éri el a havi 94 ezer 955 forintot - azért célszerű december végéig beküldeni a kérelmet, mert ha januárban adnák be az igénylést, akkor az új szabályok szerint csak februártól járna a támogatás. Így azoknak, akik megvárják a jövő év elejét a kérelem postázásával, egy havi - a januári - támogatási összeg elvész. Ez pedig többezer forint veszteséget is jelenthet. Mivel egy hideg téli hónapban átlagosan 30-35 ezer forintos gázszámlával számolhat egy-egy háztartás.

Az egy fogyasztási egységre eső jövedelem kiszámításakor minden háztartásban csak egy felnőtt személy minősül egy egész fogyasztási egységnek, a család második nagykorú tagja már csak 0,9-es arányszámmal vehető figyelembe. A háztartásban minden további nagykorú 0,8-as szorzószámmal eshet latba. Csakúgy mint a család első és második kiskorú tagja, míg a többi gyermek csak 0,7 százalékos fogyasztási egységként számítható be. A magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő családtagok pedig plusz 0,2-es szorzóval vehetők figyelembe.

Jövőre is jelentős feladatok hárulnak a társasházi közös képviselőkre a távhő- és gázártámogatási igénylések benyújtása során. Egyebek mellett pontosan meg kell határozniuk az egy-egy lakásra jutó fogyasztási hányadot, és be kell küldeniük a kincstárhoz a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát. Újdonság, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát.

A társaházban lakóknak mindeképpen csatolniuk kell a jövő évi távhő- és gázártámogatási kérelmükhöz a közös képviselő igazolását, amelyen az adott lakásra eső fogyasztási hányad szerepel. Abban az esetben ugyanis nem állapítható meg a kompenzációra való jogosultság, ha ezt az igazolást nem küldik be a kérelmezők.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Újdonság az is, hogy a felhasználóknak az igénylésekhez csatolniuk kell a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát is. Ezt csak akkor nem kell megtenniük, ha a közös képviselő már elküldte a számlamásolatot a kincstárnak.

Változást jelent az is, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát. Eszerint társaháznak tekinthető a még szolgáltatónak nem minősülő lakásszövetkezet, s minden olyan lakóépület, amely műszakilag önálló és az ingatlannyilvántartásban is megosztva szerepel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?