14 °C Budapest

Újra indul a roham - Kiknek jár a gázártámogatás?

Pénzcentrum
2007. november 22. 08:30

Érdemes még az idén beadni a gázártámogatási kérelmüket, azoknak, akik úgy érzik jogosultak rá. Ez azért is fontos, hogy ne veszítsenek el egy havi támogatási összeget - írja a Népszava.

Az alacsony jövedelműeknek érdemes még idén benyújtani a gázártámogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz, hogy gázszolgáltatók már jövő januárban jóváírhassák az árkiegészítést a számláikon. Annak, aki jövedelme alapján idén is támogatott volt - vagyis a családban az egy fogyasztási egységre eső kereset nem éri el a havi 94 ezer 955 forintot - azért célszerű december végéig beküldeni a kérelmet, mert ha januárban adnák be az igénylést, akkor az új szabályok szerint csak februártól járna a támogatás. Így azoknak, akik megvárják a jövő év elejét a kérelem postázásával, egy havi - a januári - támogatási összeg elvész. Ez pedig többezer forint veszteséget is jelenthet. Mivel egy hideg téli hónapban átlagosan 30-35 ezer forintos gázszámlával számolhat egy-egy háztartás.

Az egy fogyasztási egységre eső jövedelem kiszámításakor minden háztartásban csak egy felnőtt személy minősül egy egész fogyasztási egységnek, a család második nagykorú tagja már csak 0,9-es arányszámmal vehető figyelembe. A háztartásban minden további nagykorú 0,8-as szorzószámmal eshet latba. Csakúgy mint a család első és második kiskorú tagja, míg a többi gyermek csak 0,7 százalékos fogyasztási egységként számítható be. A magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő családtagok pedig plusz 0,2-es szorzóval vehetők figyelembe.

Jövőre is jelentős feladatok hárulnak a társasházi közös képviselőkre a távhő- és gázártámogatási igénylések benyújtása során. Egyebek mellett pontosan meg kell határozniuk az egy-egy lakásra jutó fogyasztási hányadot, és be kell küldeniük a kincstárhoz a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát. Újdonság, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát.

A társaházban lakóknak mindeképpen csatolniuk kell a jövő évi távhő- és gázártámogatási kérelmükhöz a közös képviselő igazolását, amelyen az adott lakásra eső fogyasztási hányad szerepel. Abban az esetben ugyanis nem állapítható meg a kompenzációra való jogosultság, ha ezt az igazolást nem küldik be a kérelmezők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újdonság az is, hogy a felhasználóknak az igénylésekhez csatolniuk kell a társasház utolsó fűtési, illetve gázszámlájának másolatát is. Ezt csak akkor nem kell megtenniük, ha a közös képviselő már elküldte a számlamásolatot a kincstárnak.

Változást jelent az is, hogy a jogalkotó kibővítette a társasház fogalmát. Eszerint társaháznak tekinthető a még szolgáltatónak nem minősülő lakásszövetkezet, s minden olyan lakóépület, amely műszakilag önálló és az ingatlannyilvántartásban is megosztva szerepel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem