13 °C Budapest

Vége a gázfűtés egyeduralmának: októbertől csökkenhet a távhő díja

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 10:00

Amennyiben a fővárosi közgyűlés elfogadja a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, Hagyó Miklós és a Budapesti Távhőszolgálatátó Zrt. vezetőségének javaslatát, akár a fűtésszezon kezdetével egy időben, még októberben nyolc százalékkal csökkenhet a távfűtés díja - írja a Népszabadság.

A főváros ily módon szeretné leküzdeni a távfűtés 20 százalékos hátrányát a gázfűtéssel szemben, a tavaszi, 45 százalékos emelés ugyanis aránytalan elmozdulást okozott a két fűtési rendszer költségének viszonylatában. A főváros most a havi díj felét adó alapdíjat szeretné csökkenteni, melynek összege egész évben változatlan.

Az alapdíj a távhőszolgáltató működési költségeit fedezi, így ennek csökkentésére csak racionalizációs intézkedés foganatosítása után lesz valós fedezet, a fővárosi önkormányzat azonban várhatóan meghitelezési a költségcsökkenést, amely majd csak másfél év múlva érezteti hatását.

A téli hónapokban a távfűtés díja még az alapdíj csökkenése után is elérheti a most jellemző mértéket, ugyanis a szolgáltató nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ennek csökkentésére, a gázárat nem tudja befolyásolni. A hődíj mérsékélése vagy állami szerepvállaláson, kedvezményes gázárakon keresztül, vagy saját mérős megoldással válna lehetővé.

A főtávos lakások 88 százalékában azonban nincs kiépítve a saját mérő, mellyel ellenőrizhetővé válna a lakás tényleges fogyasztása. A mérő felszerelésével általában 15 százalékos megtakarítás érhető el.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem