Vége a gázfűtés egyeduralmának: októbertől csökkenhet a távhő díja

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 10:00

Amennyiben a fővárosi közgyűlés elfogadja a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, Hagyó Miklós és a Budapesti Távhőszolgálatátó Zrt. vezetőségének javaslatát, akár a fűtésszezon kezdetével egy időben, még októberben nyolc százalékkal csökkenhet a távfűtés díja - írja a Népszabadság.

A főváros ily módon szeretné leküzdeni a távfűtés 20 százalékos hátrányát a gázfűtéssel szemben, a tavaszi, 45 százalékos emelés ugyanis aránytalan elmozdulást okozott a két fűtési rendszer költségének viszonylatában. A főváros most a havi díj felét adó alapdíjat szeretné csökkenteni, melynek összege egész évben változatlan.

Az alapdíj a távhőszolgáltató működési költségeit fedezi, így ennek csökkentésére csak racionalizációs intézkedés foganatosítása után lesz valós fedezet, a fővárosi önkormányzat azonban várhatóan meghitelezési a költségcsökkenést, amely majd csak másfél év múlva érezteti hatását.

A téli hónapokban a távfűtés díja még az alapdíj csökkenése után is elérheti a most jellemző mértéket, ugyanis a szolgáltató nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ennek csökkentésére, a gázárat nem tudja befolyásolni. A hődíj mérsékélése vagy állami szerepvállaláson, kedvezményes gázárakon keresztül, vagy saját mérős megoldással válna lehetővé.

A főtávos lakások 88 százalékában azonban nincs kiépítve a saját mérő, mellyel ellenőrizhetővé válna a lakás tényleges fogyasztása. A mérő felszerelésével általában 15 százalékos megtakarítás érhető el.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17