0 °C Budapest

Vége a gázfűtés egyeduralmának: októbertől csökkenhet a távhő díja

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 10:00

Amennyiben a fővárosi közgyűlés elfogadja a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, Hagyó Miklós és a Budapesti Távhőszolgálatátó Zrt. vezetőségének javaslatát, akár a fűtésszezon kezdetével egy időben, még októberben nyolc százalékkal csökkenhet a távfűtés díja - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A főváros ily módon szeretné leküzdeni a távfűtés 20 százalékos hátrányát a gázfűtéssel szemben, a tavaszi, 45 százalékos emelés ugyanis aránytalan elmozdulást okozott a két fűtési rendszer költségének viszonylatában. A főváros most a havi díj felét adó alapdíjat szeretné csökkenteni, melynek összege egész évben változatlan.

Az alapdíj a távhőszolgáltató működési költségeit fedezi, így ennek csökkentésére csak racionalizációs intézkedés foganatosítása után lesz valós fedezet, a fővárosi önkormányzat azonban várhatóan meghitelezési a költségcsökkenést, amely majd csak másfél év múlva érezteti hatását.

A téli hónapokban a távfűtés díja még az alapdíj csökkenése után is elérheti a most jellemző mértéket, ugyanis a szolgáltató nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ennek csökkentésére, a gázárat nem tudja befolyásolni. A hődíj mérsékélése vagy állami szerepvállaláson, kedvezményes gázárakon keresztül, vagy saját mérős megoldással válna lehetővé.

A főtávos lakások 88 százalékában azonban nincs kiépítve a saját mérő, mellyel ellenőrizhetővé válna a lakás tényleges fogyasztása. A mérő felszerelésével általában 15 százalékos megtakarítás érhető el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06