Fűtésszámla az egekben? Ez így nem mehet tovább...

Pénzcentrum
2007. október 16. 15:00

Sokak számára a téli hónapokban már nem a hirtelen támadt hóviharok jelentik az aggodalom legfőbb forrását. A fő indok inkább az, mikor dermesztő hidegben csönget a postás, és a boríték kinyitásakor a mínusz fokokban is hirtelen nagyon meleg lesz. Nem is kell magyarázni, hogy miért, az oka a fűtésszámla összege. De ha okosak vagyunk, ezek a hónapok nem feltétlenül válnak a ijesztővé...

A folyamatosan növekvő árak, a gázár-támogatás csökkenése, és az egyre változékonyabb időjárás miatt bizony sokak számára már-már kifizethetetlenné vált, és válik a fűtés. A 2007-es változtatások hatására egy átlagos család rezsiköltsége 10-13 ezer forinttal magasabb lett mint 2006-ban. A bejelentett áremeléseken túl pedig az élelmiszerárak is emelkedtek, ami megint nem könnyítette meg a háztartások életét.

A rezsiköltségek húzó tétele a fűtési költség volt, ugyanis ha a egy család semmilyen gázár támogatásra nem számíthatott, akár 6-9 ezer forinttal is megnőhetett a fűtésszámlája. A távfűtés ára 37 százalékkal került többe mint az előző évben, ami egy 52 négyzetméteres esetében mintegy havi 5 ezer forintos pluszt jelent. A vízdíjak 9,8 százalékkal, köbméterenként 153 forint plusz áfára emelkedtek, és a csatornadíj is hasonló mértékben 9,4 százalékkal lett. A költségeket ráadásul tovább növelte a szemétdíj emelkedése is.

Ezek az adatok pedig csak a 2006/2007-es változások voltak, de már arról is kezdenek terjengeni hírek, hogy januártól mire lehet számítani. Azt mindenki sejti, hogy semmi jóra...

Vagyis a fűtés mellett minden drágább évről évre, amit otthonunkban használunk, kivétel nélkül. Viszont vannak tippek, hogy mivel lehetne legalább egy kicsit csökkenteni a hatalmas összegű számlákat. Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük a villanyszámla csökkentésével kapcsolatos fortélyokat (Elektrosokk: ennyit spórolhatnál a villanyszámlán...), és most ismertetjük a fűtésszáma csökkentéséhez vezető utakat is.

2004. január 1.-től valamennyi nem lakossági fogyasztó, 2007. július 1.-től minden más fogyasztó számára is megnyílt a szabad gázpiaci beszerzés lehetősége, vagyis ezentúl nincs megszabva, hogy honnan szeretnénk a gázt kapni, bár a versenyhelyzet a szolgáltatók között még elég messze van. De azért nem árt körülnézni, hátha olcsóbban lehet gázhoz jutni, és nem biztos, hogy olyan bonyolult ennek az elintézése.

Érdemes átvizsgáltatni a kazánt, kéményt, elvezetést, vajon minden rendben van-e vele, nem szivárogtat-e feleslegesen gázt a lakásba, vagy a levegőbe, illetve nem koszos-e, mert az is okozhat hatékonyságcsökkenést. Ezt azért sem árt megtenni bizonyos időközönként, mert sokszor lehet hallani olyan halálesetekről, amikor álmukban haltak meg a lakók gázmérgezés miatt. De lehet, hogy kiderül, hogy a gázfogyasztás egy része nem konkrétan fűtésre megy, hanem elszivárog a levegőbe, így ha ezt kiküszöböljük, a fogyasztás sem lesz akkora.

Tanácsos megvizsgálni a lakást, mivel rések bárhol kialakulhatnak. Például ha már nem jó a szigetelés az ajtó alatt, vagy az ablaknál, akkor a meleg gyorsan kiszökik a lakásból, és megint horribilis számlát fizethetünk. Ugyanez a helyzet a szellőztetéssel is. Szellőztetni kell, de nem egész éjjelre kell nyitva hagyni bukóra egy ablakot, mert akkor nem fogjuk tudni visszafűteni a lakást, csak nagyon sok fogyasztás árán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha van a szobában ventillátor, akkor érdemes azt is használni néha, mivel keringteti a meleg levegőt, így nem lesz olyan érzésünk, hogy fázik a lábunk, és feljebb kéne venni a fűtést. Ezzel a meleg levegő a lakás alsóbb részeibe is eljut, ami lényegesen jobb hőérzetet biztosít.

Mindig érdemes figyelni, ha süt a nap. Bár télen már nincs ereje, a lakásban nagyon is érezhető hatásai vannak, ha kicsit kihúzzuk a függönyt, és hagyjuk besütni. Melegíti a levegőt, így kevesebb gázfogyasztással érhetjük el ugyanazt a hőmérsékleti szintet, és a még a közérzetünk is jobb lesz.

Ha szabályozható a fűtés otthon, akkor az is jó megoldás lehet a számla összegének csökkentésére, ha napközben alacsonyabb fokra állítjuk. Mivel nem vagyunk otthon, ez nem jelent problémát, és minden gond nélkül beprogramozható, hogy a hazaérkezés előtt melegítse fel a lakást a számunkra kellemes hőmérsékletre. Ugyanez a helyzet a nem otthon töltött hétvégékkel. Ha elutazunk, érdemes levenni a fűtést.

Ugyan ezek az ötletek nem azt érik el, hogy felezni tudjuk a fizetendő számlák értékét, de minden esetre legalább egy bizonyos százalékkal csökkenthető, ami sok család életében nagyon nagy segítséget jelenthet...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem