12 °C Budapest

Fűtésszámla az egekben? Ez így nem mehet tovább...

Pénzcentrum
2007. október 16. 15:00

Sokak számára a téli hónapokban már nem a hirtelen támadt hóviharok jelentik az aggodalom legfőbb forrását. A fő indok inkább az, mikor dermesztő hidegben csönget a postás, és a boríték kinyitásakor a mínusz fokokban is hirtelen nagyon meleg lesz. Nem is kell magyarázni, hogy miért, az oka a fűtésszámla összege. De ha okosak vagyunk, ezek a hónapok nem feltétlenül válnak a ijesztővé...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A folyamatosan növekvő árak, a gázár-támogatás csökkenése, és az egyre változékonyabb időjárás miatt bizony sokak számára már-már kifizethetetlenné vált, és válik a fűtés. A 2007-es változtatások hatására egy átlagos család rezsiköltsége 10-13 ezer forinttal magasabb lett mint 2006-ban. A bejelentett áremeléseken túl pedig az élelmiszerárak is emelkedtek, ami megint nem könnyítette meg a háztartások életét.

A rezsiköltségek húzó tétele a fűtési költség volt, ugyanis ha a egy család semmilyen gázár támogatásra nem számíthatott, akár 6-9 ezer forinttal is megnőhetett a fűtésszámlája. A távfűtés ára 37 százalékkal került többe mint az előző évben, ami egy 52 négyzetméteres esetében mintegy havi 5 ezer forintos pluszt jelent. A vízdíjak 9,8 százalékkal, köbméterenként 153 forint plusz áfára emelkedtek, és a csatornadíj is hasonló mértékben 9,4 százalékkal lett. A költségeket ráadásul tovább növelte a szemétdíj emelkedése is.

Ezek az adatok pedig csak a 2006/2007-es változások voltak, de már arról is kezdenek terjengeni hírek, hogy januártól mire lehet számítani. Azt mindenki sejti, hogy semmi jóra...

Vagyis a fűtés mellett minden drágább évről évre, amit otthonunkban használunk, kivétel nélkül. Viszont vannak tippek, hogy mivel lehetne legalább egy kicsit csökkenteni a hatalmas összegű számlákat. Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük a villanyszámla csökkentésével kapcsolatos fortélyokat (Elektrosokk: ennyit spórolhatnál a villanyszámlán...), és most ismertetjük a fűtésszáma csökkentéséhez vezető utakat is.

2004. január 1.-től valamennyi nem lakossági fogyasztó, 2007. július 1.-től minden más fogyasztó számára is megnyílt a szabad gázpiaci beszerzés lehetősége, vagyis ezentúl nincs megszabva, hogy honnan szeretnénk a gázt kapni, bár a versenyhelyzet a szolgáltatók között még elég messze van. De azért nem árt körülnézni, hátha olcsóbban lehet gázhoz jutni, és nem biztos, hogy olyan bonyolult ennek az elintézése.

Érdemes átvizsgáltatni a kazánt, kéményt, elvezetést, vajon minden rendben van-e vele, nem szivárogtat-e feleslegesen gázt a lakásba, vagy a levegőbe, illetve nem koszos-e, mert az is okozhat hatékonyságcsökkenést. Ezt azért sem árt megtenni bizonyos időközönként, mert sokszor lehet hallani olyan halálesetekről, amikor álmukban haltak meg a lakók gázmérgezés miatt. De lehet, hogy kiderül, hogy a gázfogyasztás egy része nem konkrétan fűtésre megy, hanem elszivárog a levegőbe, így ha ezt kiküszöböljük, a fogyasztás sem lesz akkora.

Tanácsos megvizsgálni a lakást, mivel rések bárhol kialakulhatnak. Például ha már nem jó a szigetelés az ajtó alatt, vagy az ablaknál, akkor a meleg gyorsan kiszökik a lakásból, és megint horribilis számlát fizethetünk. Ugyanez a helyzet a szellőztetéssel is. Szellőztetni kell, de nem egész éjjelre kell nyitva hagyni bukóra egy ablakot, mert akkor nem fogjuk tudni visszafűteni a lakást, csak nagyon sok fogyasztás árán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha van a szobában ventillátor, akkor érdemes azt is használni néha, mivel keringteti a meleg levegőt, így nem lesz olyan érzésünk, hogy fázik a lábunk, és feljebb kéne venni a fűtést. Ezzel a meleg levegő a lakás alsóbb részeibe is eljut, ami lényegesen jobb hőérzetet biztosít.

Mindig érdemes figyelni, ha süt a nap. Bár télen már nincs ereje, a lakásban nagyon is érezhető hatásai vannak, ha kicsit kihúzzuk a függönyt, és hagyjuk besütni. Melegíti a levegőt, így kevesebb gázfogyasztással érhetjük el ugyanazt a hőmérsékleti szintet, és a még a közérzetünk is jobb lesz.

Ha szabályozható a fűtés otthon, akkor az is jó megoldás lehet a számla összegének csökkentésére, ha napközben alacsonyabb fokra állítjuk. Mivel nem vagyunk otthon, ez nem jelent problémát, és minden gond nélkül beprogramozható, hogy a hazaérkezés előtt melegítse fel a lakást a számunkra kellemes hőmérsékletre. Ugyanez a helyzet a nem otthon töltött hétvégékkel. Ha elutazunk, érdemes levenni a fűtést.

Ugyan ezek az ötletek nem azt érik el, hogy felezni tudjuk a fizetendő számlák értékét, de minden esetre legalább egy bizonyos százalékkal csökkenthető, ami sok család életében nagyon nagy segítséget jelenthet...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00