Vallottak a leggazdagabbak: mi lesz karácsonykor?

Pénzcentrum
2007. december 6. 10:05

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés végeredménye igazolja, hogy a társadalom szélső rétege, vagyis a leggazdagabbak korántsem átlagos módon ünneplik meg a karácsonyt, s költéseik is eltérő életmódjukat tükrözik.

Az Elite Traveler életmódmagazin és Prince and Associates piackutató együttműködésében elkészült felmérés keretében 843, egymillió dollárnál (172 millió forintnál) nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyt kérdeztek meg, befektetési tanácsadóikon és ügyvédjeiken keresztül arról, hogy mire és mennyit szeretnének költeni az idén.

A felmérés rávilágít arra, hogy a subprime válság által legkevésbé érintettek között azok vannak, akik vagyona meghaladja a 10 millió dollárt (1,7 milliárd forintot). A szuper-gazdagok az idei évben is 17-67 százalékkal szándékoznak többet költeni az ünnepi előkészületekre mint tavaly.

Az ünnepekkel kapcsolatos költések jelentős hányadát a magánrepülőgépek költségei teszik ki: a leggazdagabbak 60 százaléka jelezte, hogy utazásaihoz idén magánrepülőt vesz majd igénybe, így biztosítva, hogy csomagjai nem vesznek el útközben. De a megkérdezettek 28 százaléka a karácsonyi bevásárló körutat is ilyen módon teszi majd meg.

A legtehetősebb magánszemélyek egyharmada emellett jó ajándéknak tartja a "jet kártyákat", mely 10 órányi utazást biztosítanak az ajándékozottnak, mindössze 40 ezer dollárért (6,8 millió forintért).

Az Elite Traveler főszerkesztője szerint a subprime válság idején a szuper-gazdagok adják majd a luxus szegmens gyártóinak legfontosabb vevőit, a kisebb vagyonnal rendelkezőket ugyanis már érzékenyen érinthetik a változások, így ők várhatóan mérséklik kiadásaikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 10 millió dolláron felüli vagyonnal rendelkező megkérdezettek átlagosan 152 400 dollárt (26 millió forintot) költenek majd ékszerekre, és közel 40 ezer dollárt (6,8 millió forintot) elektronikai berendezésekre. Ez mindkét termékkör esetében jelentős, 50 százalékot meghaladó növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

A legtehetősebbek emellett majd fél millió dollárt szándékoznak jachtutazásokra, 86 ezer dollárt (14,8 millió forintot) villabérlésre és 31 ezer dollárt (5,3 millió forintot) különféle italokra költeni. De nem feledkeznek meg az adományozásról (116 ezer dollár) és a család kedvenceiről is (10 ezer dollár).

A kevésbé gazdagok, saját bevallásuk szerint, az idei évben a fent leírt összegek töredékét szeretnék ilyen célokra költeni, és a jachtutazás egyáltalán szóba sem jön körükben.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35