11 °C Budapest

Ajándékozz okosan: ki az, aki jól jár vele?

Pénzcentrum
2007. december 6. 15:00

Az ünnepek közeledtével a jótékonyág is előtérbe kerül. Egyre gyakrabban szerepelnek a tv-ben is az alapítványok, és különböző szervezetek pénzt kérve betegeknek, árváknak és másoknak. Az ajándékgyűjtő akciók is népszerűek a karácsony előtti időszakban, de sokan vannak akik inkább pénzt adományoznak. Amerikában viszont sokan jól járhatnak, ha alaposan meggondolja mindneki az ajándékozást...

Karácsonykor sok embert láthatunk a környezetünkben, amint a becsomagolt dobozt rázza, hogy vajon mi lehet benne. Miközben a vásárolt hasznos és haszontalan dolgok becsomagolása a legegyszerűbb módja az ajándékozásnak, a legkevésbé hatékony az adózás szempontjából.

Ha megfelelő ajándékot találunk amit jótékony célra szánunk, akkor nagyon jól járhat az adományt kapó fél. Ugyanis minden egyes dollár után 1,28 dollárt kap meg, és ez az ajándékozónak semmibe nem kerül. A szervezet egyszerűen visszaigényelheti az adót az adóhatóságtól, amit mi befizettünk az ajándékvásárlásra fordított összeg után. A programban több mint 200 ezer amerikai segélyszervezet vesz részt, így arra is van lehetőség, hogy kiválasszuk a számunkra legszimpatikusabbat.

Viszont egyéb lehetőség is van az ünnepek túlélésére, ilyenek az ajándékkártyák. Viszont az olyan kártyákkal, amelyeknek az ellenértéke elvileg jótékony célra kerülne vigyázni kell, ugyanis sokszor meglepően kis aránya kerül csak valóban a segélyszervezethez. Egy nemrég készült felmérés alapján olyan kibocsátót is találtak, ahol, az összeg mindössze 4 százaléka került ténylegesen jótékony célra.

Magyarországon azért komolyabb megkötések vannak az adományozásra vonatkozóan. Az adóalapból itthon a teljes adományozott összeg 30 százaléka vonható le. De ezt csak akkor tehetjük meg, ha az éves jövedelmünk nem haladta meg a 3,4 millió forintot 2007-ben. Kiemelten közhasznú szervezet számára adott adomány után 100 ezer forint, közhasznú szervezetnek adott adomány után pedig legfeljebb 50 ezer forint vonható le az adóalapból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartós adomány esetén, ha egy közhasznú szervezet számára adott évben támogatást adunk, és kötelezettséget vállalunk arra, hogy az azt követő 3 évben azonos, vagy növekvő összegű pénzbeli támogatást nyújtunk ellenszolgáltatás nélkül, akkor további 5 százalék vonható le. De összesen a 100 ezer forintos értékhatárt nem léphetik át az ilyen címen az adóalapból levont összegek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?