Magyarország éves energiafogyasztását lehetne megspórolni!

Pénzcentrum
2007. október 20. 15:00

Tegnap tartották meg az Ecodesign nevet viselő Konzultációs Fórumot, melyen az Európai Unió tagállamai, az iparág képviselői, és fogyasztói környezetvédelmi civil szervezetek vettek részt. A találkozó célja az energiafogyasztás csökkentésére vezető módszerek megvitatása volt.

A találkozó célja az Európai Bizottság által javasolt konkrét cselekvések megtárgyalása volt, melyek arra irányulnak, hogy a készenléti állapotban lévő elektromos készülékek fogyasztását mérsékeljék.

A cél egyrészt az energiafogyasztás visszafogásával kapcsolatos célkitűzések elérése érdekében lehet fontos, másrészt az egyes háztartások számára is jókora megtakarítást jelenthet az energiatakarékos termékek kialakítása.

Készenléti állapotba akkor kerül valamelyik elektromos árammal üzemelő szerkezet, mikor ugyan kikapcsoljuk azt, de a konnektorból már nem húzzuk ki, vagyis áram alatt marad. Tulajdonképpen a fogyasztó kényelmét hivatott szolgálni az, hogy például a televízió gombnyomásra bekapcsol, amennyiben készenléti állapotban hagyjuk.

A Fórum vitatémáját egy friss kutatás biztosította, amely kimutatja, hogy az elektromos árucikkek készenléti állapotban történő áramfogyasztására vonatkozó előírások a háztartások és a vállalkozások számára is jelentős mértékű megtakarítást eredményezhetnek.

Számítások szerint akár 30 terawatt-órányi energiát lehetne megspórolni, ez, a tanulmány szerint hozzávetőlegesen egyenlő hazánk éves fogyasztásával.

Természetesen amennyiben az EU-s előírások körvonalazódnak, s majd életbe is lépnek, az már nem csupán az unió területén lesz hatással, hanem a világ más országaiban is, hiszen az itt gyártott készülékek közül többet exportra gyártanak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16