9 °C Budapest

Magyarország éves energiafogyasztását lehetne megspórolni!

Pénzcentrum
2007. október 20. 15:00

Tegnap tartották meg az Ecodesign nevet viselő Konzultációs Fórumot, melyen az Európai Unió tagállamai, az iparág képviselői, és fogyasztói környezetvédelmi civil szervezetek vettek részt. A találkozó célja az energiafogyasztás csökkentésére vezető módszerek megvitatása volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A találkozó célja az Európai Bizottság által javasolt konkrét cselekvések megtárgyalása volt, melyek arra irányulnak, hogy a készenléti állapotban lévő elektromos készülékek fogyasztását mérsékeljék.

A cél egyrészt az energiafogyasztás visszafogásával kapcsolatos célkitűzések elérése érdekében lehet fontos, másrészt az egyes háztartások számára is jókora megtakarítást jelenthet az energiatakarékos termékek kialakítása.

Készenléti állapotba akkor kerül valamelyik elektromos árammal üzemelő szerkezet, mikor ugyan kikapcsoljuk azt, de a konnektorból már nem húzzuk ki, vagyis áram alatt marad. Tulajdonképpen a fogyasztó kényelmét hivatott szolgálni az, hogy például a televízió gombnyomásra bekapcsol, amennyiben készenléti állapotban hagyjuk.

A Fórum vitatémáját egy friss kutatás biztosította, amely kimutatja, hogy az elektromos árucikkek készenléti állapotban történő áramfogyasztására vonatkozó előírások a háztartások és a vállalkozások számára is jelentős mértékű megtakarítást eredményezhetnek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Számítások szerint akár 30 terawatt-órányi energiát lehetne megspórolni, ez, a tanulmány szerint hozzávetőlegesen egyenlő hazánk éves fogyasztásával.

Természetesen amennyiben az EU-s előírások körvonalazódnak, s majd életbe is lépnek, az már nem csupán az unió területén lesz hatással, hanem a világ más országaiban is, hiszen az itt gyártott készülékek közül többet exportra gyártanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?