Elektrosokk: ennyit spórolhatnál a villanyszámlán...

Pénzcentrum
2007. október 8. 13:00

A nagy összegű számlák érkezésekor mindenki elgondolkodik azon, vajon mire használ el annyi vizet, vagy áramot. Az igazság az, hogy nem is olyan nehéz egy hatalmas összegű villanyszámlát összehozni. De a csökkentése sem bonyolultabb, ha egy kicsit jobban odafigyelünk...

A brit Energy Saving Trust felmérése szerint a teljes brit szén-dioxid kibocsátás 27 százalékáért a háztartások a felelősek, átlagosan évi 6 tonna kibocsátással. Ráadásul az is kiderült, hogy közel 7,5 milliárd font (2 725,5 milliárd forint) értékű energiát pazarolnak el feleslegesen a brit családok évente.

A fent említett összegből közel 3 milliárd font (1 090,2 milliárd forint) vész kárba a számítógépek és elektromos eszközök felesleges használatára, ami az átlagos éves villanyszámla 30 százalékáért felelős. Az eredeti problémát viszont az okozza, hogy a háztartások nincsenek tisztában azzal, hogy vajon külön-külön mit tehetnének a környezet és a saját pénztárcájuk megóvása érdekében.

A briteknek egyre több ötlete van az energiafogyasztás kontrollálására. 50 fontért (18 170 forint) például már lehet kapni egy mérőeszközt, ami megmutatja, hogy mennyi áramot is használ az adott háztartás ténylegesen. Ez annyiban segíthet, hogy a lakók esetleg jobban oda fognak figyelni a fogyasztásra, és nem hagyják éjszakára feleslegesen égve a villanyt a folyosón például.

A költségeket tekintve nem is gondolnánk, hogy egy szimpla otthoni házimunka mennyi energiát emészthet fel. A felesleges vasalás például óránként 22 centbe kerül (80 forint), de ez a vasaló típusától függően változhat. Egy tűzhelyen felejtett teafőző is rendesen megpörgeti a villanyórát, ha nem figyelünk oda.

A centrifuga fogyasztása is 30 és 70 cent (110 - 250 forint) között mozog alkalmanként, ami hétvégente mondjuk egy nagyobb családnál 4 is lehet. Ráadásul ha az erősséget túl magasra állítjuk, akkor még a ruhákat is összegyűri, vagyis lehet mindent vasalni, ami nem egy órás munka, és a számlát is tovább növeli. Itt sem mindegy, hogy milyen gépet használunk.

A fogyasztás és a környezet szennyezésének csökkentése érdekében mindig érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy milyen fogyasztása is van a kiszemelt háztartási gépnek, és mennyire környezetbarát. A villanykörtékből is tanácsos inkább az energiatakarékos fajtákat venni. Lehet, hogy ezek drágábbak mint a hagyományos, de sokkal tovább bírják, és kevesebb áramot használnak, ami végül meglátszik a villanyszámlán is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De vannak egyéb praktikák, amivel tovább lehet csökkenteni a fogyasztás, mint például a hűtőszekrény szellőzőnyílásának szabadon hagyása és rendszeres tisztítása. Ez azért fontos, mert a szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése közel 10 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.

De arra is érdekmes odafigyelni, hogy főzéshez akkora edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik, így nem megy kárba felesleges energia.

Számos ötlet van még, amire ha odafigyelünk, évente akár 100 fonttal, vagyis közel 36 ezer forinttal csökkenthetjük a villanyszámlánk végösszegét, ami azért egy nagyobb család számára nem kis plusz kiadást jelent...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18