13 °C Budapest

Elektrosokk: ennyit spórolhatnál a villanyszámlán...

Pénzcentrum
2007. október 8. 13:00

A nagy összegű számlák érkezésekor mindenki elgondolkodik azon, vajon mire használ el annyi vizet, vagy áramot. Az igazság az, hogy nem is olyan nehéz egy hatalmas összegű villanyszámlát összehozni. De a csökkentése sem bonyolultabb, ha egy kicsit jobban odafigyelünk...

A brit Energy Saving Trust felmérése szerint a teljes brit szén-dioxid kibocsátás 27 százalékáért a háztartások a felelősek, átlagosan évi 6 tonna kibocsátással. Ráadásul az is kiderült, hogy közel 7,5 milliárd font (2 725,5 milliárd forint) értékű energiát pazarolnak el feleslegesen a brit családok évente.

A fent említett összegből közel 3 milliárd font (1 090,2 milliárd forint) vész kárba a számítógépek és elektromos eszközök felesleges használatára, ami az átlagos éves villanyszámla 30 százalékáért felelős. Az eredeti problémát viszont az okozza, hogy a háztartások nincsenek tisztában azzal, hogy vajon külön-külön mit tehetnének a környezet és a saját pénztárcájuk megóvása érdekében.

A briteknek egyre több ötlete van az energiafogyasztás kontrollálására. 50 fontért (18 170 forint) például már lehet kapni egy mérőeszközt, ami megmutatja, hogy mennyi áramot is használ az adott háztartás ténylegesen. Ez annyiban segíthet, hogy a lakók esetleg jobban oda fognak figyelni a fogyasztásra, és nem hagyják éjszakára feleslegesen égve a villanyt a folyosón például.

A költségeket tekintve nem is gondolnánk, hogy egy szimpla otthoni házimunka mennyi energiát emészthet fel. A felesleges vasalás például óránként 22 centbe kerül (80 forint), de ez a vasaló típusától függően változhat. Egy tűzhelyen felejtett teafőző is rendesen megpörgeti a villanyórát, ha nem figyelünk oda.

A centrifuga fogyasztása is 30 és 70 cent (110 - 250 forint) között mozog alkalmanként, ami hétvégente mondjuk egy nagyobb családnál 4 is lehet. Ráadásul ha az erősséget túl magasra állítjuk, akkor még a ruhákat is összegyűri, vagyis lehet mindent vasalni, ami nem egy órás munka, és a számlát is tovább növeli. Itt sem mindegy, hogy milyen gépet használunk.

A fogyasztás és a környezet szennyezésének csökkentése érdekében mindig érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy milyen fogyasztása is van a kiszemelt háztartási gépnek, és mennyire környezetbarát. A villanykörtékből is tanácsos inkább az energiatakarékos fajtákat venni. Lehet, hogy ezek drágábbak mint a hagyományos, de sokkal tovább bírják, és kevesebb áramot használnak, ami végül meglátszik a villanyszámlán is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De vannak egyéb praktikák, amivel tovább lehet csökkenteni a fogyasztás, mint például a hűtőszekrény szellőzőnyílásának szabadon hagyása és rendszeres tisztítása. Ez azért fontos, mert a szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése közel 10 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.

De arra is érdekmes odafigyelni, hogy főzéshez akkora edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik, így nem megy kárba felesleges energia.

Számos ötlet van még, amire ha odafigyelünk, évente akár 100 fonttal, vagyis közel 36 ezer forinttal csökkenthetjük a villanyszámlánk végösszegét, ami azért egy nagyobb család számára nem kis plusz kiadást jelent...

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?