11 °C Budapest

Elektrosokk: ennyit spórolhatnál a villanyszámlán...

Pénzcentrum
2007. október 8. 13:00

A nagy összegű számlák érkezésekor mindenki elgondolkodik azon, vajon mire használ el annyi vizet, vagy áramot. Az igazság az, hogy nem is olyan nehéz egy hatalmas összegű villanyszámlát összehozni. De a csökkentése sem bonyolultabb, ha egy kicsit jobban odafigyelünk...

A brit Energy Saving Trust felmérése szerint a teljes brit szén-dioxid kibocsátás 27 százalékáért a háztartások a felelősek, átlagosan évi 6 tonna kibocsátással. Ráadásul az is kiderült, hogy közel 7,5 milliárd font (2 725,5 milliárd forint) értékű energiát pazarolnak el feleslegesen a brit családok évente.

A fent említett összegből közel 3 milliárd font (1 090,2 milliárd forint) vész kárba a számítógépek és elektromos eszközök felesleges használatára, ami az átlagos éves villanyszámla 30 százalékáért felelős. Az eredeti problémát viszont az okozza, hogy a háztartások nincsenek tisztában azzal, hogy vajon külön-külön mit tehetnének a környezet és a saját pénztárcájuk megóvása érdekében.

A briteknek egyre több ötlete van az energiafogyasztás kontrollálására. 50 fontért (18 170 forint) például már lehet kapni egy mérőeszközt, ami megmutatja, hogy mennyi áramot is használ az adott háztartás ténylegesen. Ez annyiban segíthet, hogy a lakók esetleg jobban oda fognak figyelni a fogyasztásra, és nem hagyják éjszakára feleslegesen égve a villanyt a folyosón például.

A költségeket tekintve nem is gondolnánk, hogy egy szimpla otthoni házimunka mennyi energiát emészthet fel. A felesleges vasalás például óránként 22 centbe kerül (80 forint), de ez a vasaló típusától függően változhat. Egy tűzhelyen felejtett teafőző is rendesen megpörgeti a villanyórát, ha nem figyelünk oda.

A centrifuga fogyasztása is 30 és 70 cent (110 - 250 forint) között mozog alkalmanként, ami hétvégente mondjuk egy nagyobb családnál 4 is lehet. Ráadásul ha az erősséget túl magasra állítjuk, akkor még a ruhákat is összegyűri, vagyis lehet mindent vasalni, ami nem egy órás munka, és a számlát is tovább növeli. Itt sem mindegy, hogy milyen gépet használunk.

A fogyasztás és a környezet szennyezésének csökkentése érdekében mindig érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy milyen fogyasztása is van a kiszemelt háztartási gépnek, és mennyire környezetbarát. A villanykörtékből is tanácsos inkább az energiatakarékos fajtákat venni. Lehet, hogy ezek drágábbak mint a hagyományos, de sokkal tovább bírják, és kevesebb áramot használnak, ami végül meglátszik a villanyszámlán is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De vannak egyéb praktikák, amivel tovább lehet csökkenteni a fogyasztás, mint például a hűtőszekrény szellőzőnyílásának szabadon hagyása és rendszeres tisztítása. Ez azért fontos, mert a szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése közel 10 százalékkal növelheti az energiafogyasztást.

De arra is érdekmes odafigyelni, hogy főzéshez akkora edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik, így nem megy kárba felesleges energia.

Számos ötlet van még, amire ha odafigyelünk, évente akár 100 fonttal, vagyis közel 36 ezer forinttal csökkenthetjük a villanyszámlánk végösszegét, ami azért egy nagyobb család számára nem kis plusz kiadást jelent...

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem