15 °C Budapest

Használj füvet, nem fogsz fázni! - az elefántfű lehet a megoldás a hidegre

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:54

Az energia jelentős drágulása miatt a rosszul szigetelt panellakásban lakók igyekeznek előre hozni lakásvásárlásaikat. Az energiatakarékos otthonok elterjedését ugyanakkor elősegíthetné, ha Magyarország is bevezetné végre az "energia-zöldkártyát", de ez várat magára. Mások viszont úgy vélik: zöldkártya helyett inkább a mai energiaforrások alternatíváit kell megkeresni, amelyek hatására fellendülhet a ingatlanpiac "zöld" területe.

2009-től Magyarországon is be kell vezetni a lakóházakra érvényes zöldkártyarendszert, amely tartalmazza az épületek energiafogyasztását. Szakértők szerint az emelkedő energiaárak és a zöldkártya bevezetése tovább nehezíti majd a panellakások eladhatóságát, ugyanakkor fellendítheti a jó minőségű ingatlanok keresletét. Mint ismeretes, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását egy 2002-ben hozott európai irányelv írja elő a tagorszá­goknak, mégpedig 2006. január 4-i hatállyal. Magyarország három év türelmi időt kért és kapott, így a végső határidő 2009 elején jár le.

Az ingatlanok energiagondjain segíthet az is, ha a fűtési rendszereiket átállítják valamilyen alternatív tüzelési módra, amellyel jelentős költségek takaríthatók meg - állítják a Leier Group szakértői. A cég Jánossomorján nemrég kezdte meg az elefántfű vagy - ahogy ott ismerik - "energiafű" termelését. A termelő szerint az elefántfű új irányt szabhat az energiagazdálkodásnak, a mezőgazdaságnak és új lehetőséget teremthet a magyar gazdáknak. "Mivel megújuló energiáról van szó, még ahhoz is hozzá tudunk járulni, hogy az olajtól, gáztól, széntől függetlenebbé tudjon válni az ország. Azt hiszem, ez most különösen fontos kérdés. Ezért telepítettünk három hektáron az indonéz növényből. Az energiafű hektáronként 7-10 ezer liter fűtőolaj kiváltására alkalmas, ami azt jelenti, hogy egy átlagos, 200 négyzetméteres családi házat fél hektár területtel egy éven keresztül ki lehet fűteni" - nyilatkozta a Michael Leier, a cég vezetője. A Leier Group jelenleg 30 telephellyel rendelkezik Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban.

Röviden az elefántfűről:Az elefántfüvet gyökérről lehet szaporítani, az ültetést követően négy év múlva, majd ezután már évente lehet betakarítani. Viszonylag alacsony költségek mellett évente legalább hétezer liternyi fűtőolaj energiaértékével egyenlő elefántfüvet lehet megtermelni hektáronként. A növény huszonöt évig termőképes. További előnye, hogy égetése során csupán annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit növekedése során megköt.

A növény előnye, hogy igénytelen és egyszerűen, gyorsan betakarítható. Az elefántfű magas fűtőértékét laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, kilogrammonként 4,4 kilowatt energiát lehet vele megtermelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2,22 kilogramm száraz elefántfű egy liter gázolaj fűtőértékével egyenlő. Az energiafű 7-10 ezer liter fűtőolaj kiváltására alkalmas hektáronként, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 200 négyzetméteres családi házat fél hektár területtel egy éven keresztül ki lehet fűteni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem