Feleannyi támogatás jár - ennek köszönhető a többlet

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 10:00

Tavasz óta várhatóan ötszázezerrel, 9,5 millió forint fölé emelkedett a rendezett tb-jogviszonyú polgárok száma, ráadásul a gyógyszerkassza kiadásai idén a tervezetten belül maradhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közigazgatás átszervezésével kapcsolatosan Veres János elmondta, az elmúlt egy évben több mint 30 ezerrel csökkentették a létszámot. Ez a szám még emelkedhet, mivel a következő hónapokban több területen is, így például az oktatásban is létszámcsökkenés várható.

A pénzügyminiszter az egészségügyi reformok közül a gyógyszerár-támogatási rendszer változásait emelte ki, az elmúlt évekre jellemző, 15-25 százalékos sorozatos túlköltekezéseket követően az idei évben 9,4 százalékos többlete keletkezhet a kasszának.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiadáscsökkentés legnagyobb részben annak köszönhető, hogy januárban 50 százalékkal csökkentették a lakossági TB-támogatást. A termelőiár-csökkentés hatása elhanyagolható volt az elnök vélekedése szerint.

Ez utóbbi állítással egyébként a pénzügyminiszter nem értett egyet, azonban nem volt hajlandó arra konkrét választ adni, hogy az egyenleg javulásában mekkora részt képvisel a lakossági többletkiadás és mekkorát a csökkenő árszint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gazdaság fehérítésével kapcsolatos intézkedések között Veres János megemlítette a szigorúbb ellenőrzéseket is. A vagyonosodási vizsgálatok eddig 20 milliárd forintos megállapítást eredményeztek, de ennél a pénzügyminiszter véleménye szerint még fontosabb az adózók szemléletében bekövetkezett változás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06