5 °C Budapest

Feleannyi támogatás jár - ennek köszönhető a többlet

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 10:00

Tavasz óta várhatóan ötszázezerrel, 9,5 millió forint fölé emelkedett a rendezett tb-jogviszonyú polgárok száma, ráadásul a gyógyszerkassza kiadásai idén a tervezetten belül maradhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A közigazgatás átszervezésével kapcsolatosan Veres János elmondta, az elmúlt egy évben több mint 30 ezerrel csökkentették a létszámot. Ez a szám még emelkedhet, mivel a következő hónapokban több területen is, így például az oktatásban is létszámcsökkenés várható.

A pénzügyminiszter az egészségügyi reformok közül a gyógyszerár-támogatási rendszer változásait emelte ki, az elmúlt évekre jellemző, 15-25 százalékos sorozatos túlköltekezéseket követően az idei évben 9,4 százalékos többlete keletkezhet a kasszának.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiadáscsökkentés legnagyobb részben annak köszönhető, hogy januárban 50 százalékkal csökkentették a lakossági TB-támogatást. A termelőiár-csökkentés hatása elhanyagolható volt az elnök vélekedése szerint.

Ez utóbbi állítással egyébként a pénzügyminiszter nem értett egyet, azonban nem volt hajlandó arra konkrét választ adni, hogy az egyenleg javulásában mekkora részt képvisel a lakossági többletkiadás és mekkorát a csökkenő árszint.

A gazdaság fehérítésével kapcsolatos intézkedések között Veres János megemlítette a szigorúbb ellenőrzéseket is. A vagyonosodási vizsgálatok eddig 20 milliárd forintos megállapítást eredményeztek, de ennél a pénzügyminiszter véleménye szerint még fontosabb az adózók szemléletében bekövetkezett változás.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?