29 °C Budapest

Röghöz köt a lakáshitel? "El lehet menni az országból..."

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 05:40

Bizonyára rengeteg Olvasónk fejében megfordult már a gondolat, hogy ésszerű lehet külföldre költözni és ott munkát vállalni, különösen amikor gyengébb pillanataiban maga a miniszterelnök is az ország elhagyására "buzdít". Mivel rengeteg hazai állampolgárnak van jelenleg is lakáshitel adóssága, alábbi összeállításunkban azt vizsgáljuk, mennyiben nehezíti meg egy hazai bankkal szemben fennálló kötelezettség a tartós kiköltözést és a külföldi munkavállalást.

Menni? Azt lehet, csak...

Fontos tudni, hogy az ügyfélnek alkotmányos joga a szabad mozgás és tartózkodás megválasztása, akár országon belül, akár azon kívül. A hitelt nyújtó bank így nem akadályozhatja meg a kiköltözést, és ahogy a Pénzcentrum által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból kiderül, ezt egyáltalán nem is akarja.

A jelzáloghitel-szerződés a törlesztés időtartamát és összegét rögzíti, azt azonban nem, hogy honnan kell kezdeményezni az utalást, így egyszerűen megoldható, hogy a törlesztőrészletet mindig egy külföldi bankból utaljuk az itthon megadott törlesztési számlánkra.

A költözés előtt mindössze annyit kell tenni, hogy értesítjük a bankot a változásról és amennyiben egyedül vagyunk a kölcsönügyletben, kézbesítési megbízottat kell kijelölnünk. (Ha van olyan ügyletszereplő, aki itthon marad, akkor nem kér a bank kézbesítési megbízottat - tudtuk meg az Erste Banktól.)

A Raiffeisen esetében mindössze a megváltozott értesítési címet kell bejelenteni, a Volksbank pedig annyiban összegezte a költöző adós kötelezettségét, hogy biztosítani kell a kapcsolattartás lehetőségét, akár kézbesítési megbízotton keresztül, akár az új cím és telefonszám megadásával, illetve közölni kell a bankkal az új munkáltató nevét és pontos címét.

A CIB Bank annyival egészítette ki a fentieket, hogy ha távollétünkben ki akarjuk adni az itthoni lakást, akkor erről értesíteni kell a bankot, ezt ugyanis csak a pénzintézet jóváhagyásával tehetjük meg.

Megnő a bank kockázata?

Logikusan vetődik fel a kérdés, hogy nő-e a bank kockázata, ha az adós külföldre költözik, jövedelmi helyzete nehezebben ellenőrizhetővé válik. A megkérdezett bankok szinte egybecsengő válaszokat adtak erre vonatkozóan.

A CIB-nél kiemelték, hogy amennyiben korábban problémamentes volt az ügyfél, akkor nem készítenek új minősítést és nem változtatnak a meglévő hitel kondícióin. Egy külföldi munkavállalás álláspontjuk szerint csak akkor lehet kockázatos a banknak, ha az ügyfél nem fizet és behajtásra kerül a sor. A külföldi elérhetőségek miatt a bank behajtásra fordított költségei ekkor magasabbak lennének, annak ellenére azonban, hogy ez a folyamat időigényesebb, a végrehajtást nem akadályozza meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Raiffeisennél elmondták, hogy megfelelő törlesztés esetén nem változik az ügyfél kockázati besorolása, nincs szükség új jövedelemvizsgálatra és jövedelemigazolás bemutatására sem. Az Erste Bank, a Budapest Bank és az OTP gyakorlatilag ugyanezt az álláspontot képviseli, előbbi szerint egyértelműen az ingatlan értéke a mérvadó a kockázat szempontjából.

A Volksbanknál más a helyzet: itt kötelező az új jövedelemigazolás benyújtása, a negatív módon megváltozott jövedelmi helyzet pedig mindenképp új adósminősítést indokol. Az elbírálásnál a külföldi jövedelem reálértékét veszik figyelembe, azaz a kinti árszínvonallal korrigálnak. Összességében azonban ez a pénzintézet is úgy véli, hogy biztosított kapcsolattartás esetén magától a költözéstől nem válik kockázatosabbá az ügyfél.

Az átváltásra oda kell figyelni!

A külföldről érkező átutalás esetén természetesen számolni kell azzal, hogy a hazai bank a devizaösszeget a lakossági folyószámlán szükség esetén forintra konvertálja. Aki szeretné elkerülni az ezzel járó konverziós költséget, illetve a marzsok általi veszteséget, annak érdemes lehet áttérnie a devizában történő törlesztésre, amennyiben olyan pénznemben kapja a fizetését, amiben hitele denominált. (Mivel Magyarországon a svájci frank alapú kölcsönök a legnépszerűbbek, az euró alapú konstrukciók pedig nem túl versenyképesek, ez a megoldás nem feltétlenül kedvez mindenkinek.)

A devizában történő törlesztésre való áttérés esetén számolni kell persze szerződésmódosítási díjjal, mely a CIB közlése szerint 30 000 Ft-os tétel.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a Volksbank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22