Röghöz köt a lakáshitel? "El lehet menni az országból..."

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 05:40

Bizonyára rengeteg Olvasónk fejében megfordult már a gondolat, hogy ésszerű lehet külföldre költözni és ott munkát vállalni, különösen amikor gyengébb pillanataiban maga a miniszterelnök is az ország elhagyására "buzdít". Mivel rengeteg hazai állampolgárnak van jelenleg is lakáshitel adóssága, alábbi összeállításunkban azt vizsgáljuk, mennyiben nehezíti meg egy hazai bankkal szemben fennálló kötelezettség a tartós kiköltözést és a külföldi munkavállalást.

Menni? Azt lehet, csak...

Fontos tudni, hogy az ügyfélnek alkotmányos joga a szabad mozgás és tartózkodás megválasztása, akár országon belül, akár azon kívül. A hitelt nyújtó bank így nem akadályozhatja meg a kiköltözést, és ahogy a Pénzcentrum által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból kiderül, ezt egyáltalán nem is akarja.

A jelzáloghitel-szerződés a törlesztés időtartamát és összegét rögzíti, azt azonban nem, hogy honnan kell kezdeményezni az utalást, így egyszerűen megoldható, hogy a törlesztőrészletet mindig egy külföldi bankból utaljuk az itthon megadott törlesztési számlánkra.

A költözés előtt mindössze annyit kell tenni, hogy értesítjük a bankot a változásról és amennyiben egyedül vagyunk a kölcsönügyletben, kézbesítési megbízottat kell kijelölnünk. (Ha van olyan ügyletszereplő, aki itthon marad, akkor nem kér a bank kézbesítési megbízottat - tudtuk meg az Erste Banktól.)

A Raiffeisen esetében mindössze a megváltozott értesítési címet kell bejelenteni, a Volksbank pedig annyiban összegezte a költöző adós kötelezettségét, hogy biztosítani kell a kapcsolattartás lehetőségét, akár kézbesítési megbízotton keresztül, akár az új cím és telefonszám megadásával, illetve közölni kell a bankkal az új munkáltató nevét és pontos címét.

A CIB Bank annyival egészítette ki a fentieket, hogy ha távollétünkben ki akarjuk adni az itthoni lakást, akkor erről értesíteni kell a bankot, ezt ugyanis csak a pénzintézet jóváhagyásával tehetjük meg.

Megnő a bank kockázata?

Logikusan vetődik fel a kérdés, hogy nő-e a bank kockázata, ha az adós külföldre költözik, jövedelmi helyzete nehezebben ellenőrizhetővé válik. A megkérdezett bankok szinte egybecsengő válaszokat adtak erre vonatkozóan.

A CIB-nél kiemelték, hogy amennyiben korábban problémamentes volt az ügyfél, akkor nem készítenek új minősítést és nem változtatnak a meglévő hitel kondícióin. Egy külföldi munkavállalás álláspontjuk szerint csak akkor lehet kockázatos a banknak, ha az ügyfél nem fizet és behajtásra kerül a sor. A külföldi elérhetőségek miatt a bank behajtásra fordított költségei ekkor magasabbak lennének, annak ellenére azonban, hogy ez a folyamat időigényesebb, a végrehajtást nem akadályozza meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Raiffeisennél elmondták, hogy megfelelő törlesztés esetén nem változik az ügyfél kockázati besorolása, nincs szükség új jövedelemvizsgálatra és jövedelemigazolás bemutatására sem. Az Erste Bank, a Budapest Bank és az OTP gyakorlatilag ugyanezt az álláspontot képviseli, előbbi szerint egyértelműen az ingatlan értéke a mérvadó a kockázat szempontjából.

A Volksbanknál más a helyzet: itt kötelező az új jövedelemigazolás benyújtása, a negatív módon megváltozott jövedelmi helyzet pedig mindenképp új adósminősítést indokol. Az elbírálásnál a külföldi jövedelem reálértékét veszik figyelembe, azaz a kinti árszínvonallal korrigálnak. Összességében azonban ez a pénzintézet is úgy véli, hogy biztosított kapcsolattartás esetén magától a költözéstől nem válik kockázatosabbá az ügyfél.

Az átváltásra oda kell figyelni!

A külföldről érkező átutalás esetén természetesen számolni kell azzal, hogy a hazai bank a devizaösszeget a lakossági folyószámlán szükség esetén forintra konvertálja. Aki szeretné elkerülni az ezzel járó konverziós költséget, illetve a marzsok általi veszteséget, annak érdemes lehet áttérnie a devizában történő törlesztésre, amennyiben olyan pénznemben kapja a fizetését, amiben hitele denominált. (Mivel Magyarországon a svájci frank alapú kölcsönök a legnépszerűbbek, az euró alapú konstrukciók pedig nem túl versenyképesek, ez a megoldás nem feltétlenül kedvez mindenkinek.)

A devizában történő törlesztésre való áttérés esetén számolni kell persze szerződésmódosítási díjjal, mely a CIB közlése szerint 30 000 Ft-os tétel.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a Volksbank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16