Örülhetnek az örökösök!

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 15:00

A francia elnök kezdeményezésére az örökösödési illeték küszöbértékét háromszorosára emelték, aminek nemcsak a franciák örülnek, hanem a külföldiek is...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azok, akiknek csak nyaralójuk van Franciaországban, már dörzsölik a tenyerüket, ugyanis az örökösödési illeték küszöbértéke 300 százalékkal emelkedik, 50 ezer euróról 150 euróra egy szülő esetében gyerekenként. Vagyis egy 4 tagú családban mind a két gyerek 150 ezret örökölhet szülőnként, így ketten összesen 600 ezret.

A francia törvények szerint minden az ország területén található eszköz vagy ingatlan adóköteles, attól függetlenül, hogy külföldi, vagy belföldi a tulajdonos, így a kettős adóztatás elkerülése miatt otthon már nem adózzák le az ingatlant a külföldiek.

Az intézkedést azután vezették be, hogy a lakásárak emelkedése miatt egyre több család ingatlana került az örökösödési illeték hatálya alá. Egy 900 ezer euró értékű ingatlannal rendelkező 3 gyerekes család így megúszhatja az illetékfizetést, mivel a gyerekekre egyenként 300 ezer eurót örökíthetnek a szülők, így összesen 900 ezret. Ez azért is lényeges, mert egy nagyobb családnak nagyobb ingatlanra van szüksége, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy gazdagok is.

Az illeték mértéke a küszöb felett 5 százalék 7,6 ezer euróig, és 40 százalék 1 700 ezer euróig, így a küszöb felemelése jelentős összegeket megtakarít a nagycsaládosoknak. Viszont azok is örülhetnek, akik csak nyaralóval rendelkeznek itt, mert ők is ezreket vagy akár százezreket spórolhatnak az ingatlanon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon szintén fizetünk öröklési illetéket az államnak, viszont nálunk nincs ilyen mértékű kedvezmény. A következő táblázatban össze van foglalva az uitthon érvényes illetékek mértéke:


Egy korábbi cikkünkben (Hogyan kerüljük el a "haláladót"?) már írtuk, hogy itthon a fizetési kötelezettség alól nem lehet könnyen kibújni, csak néhány eset van, amikor csökkenthető a fizetendő összeg mértéke, bár ez nem vígasztal ha azt tekintjük külföldön mekkora az a határ, ameddig nem kell fizetni az örökölt ház után.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?