7 °C Budapest

Örülhetnek az örökösök!

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 15:00

A francia elnök kezdeményezésére az örökösödési illeték küszöbértékét háromszorosára emelték, aminek nemcsak a franciák örülnek, hanem a külföldiek is...

Azok, akiknek csak nyaralójuk van Franciaországban, már dörzsölik a tenyerüket, ugyanis az örökösödési illeték küszöbértéke 300 százalékkal emelkedik, 50 ezer euróról 150 euróra egy szülő esetében gyerekenként. Vagyis egy 4 tagú családban mind a két gyerek 150 ezret örökölhet szülőnként, így ketten összesen 600 ezret.

A francia törvények szerint minden az ország területén található eszköz vagy ingatlan adóköteles, attól függetlenül, hogy külföldi, vagy belföldi a tulajdonos, így a kettős adóztatás elkerülése miatt otthon már nem adózzák le az ingatlant a külföldiek.

Az intézkedést azután vezették be, hogy a lakásárak emelkedése miatt egyre több család ingatlana került az örökösödési illeték hatálya alá. Egy 900 ezer euró értékű ingatlannal rendelkező 3 gyerekes család így megúszhatja az illetékfizetést, mivel a gyerekekre egyenként 300 ezer eurót örökíthetnek a szülők, így összesen 900 ezret. Ez azért is lényeges, mert egy nagyobb családnak nagyobb ingatlanra van szüksége, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy gazdagok is.

Az illeték mértéke a küszöb felett 5 százalék 7,6 ezer euróig, és 40 százalék 1 700 ezer euróig, így a küszöb felemelése jelentős összegeket megtakarít a nagycsaládosoknak. Viszont azok is örülhetnek, akik csak nyaralóval rendelkeznek itt, mert ők is ezreket vagy akár százezreket spórolhatnak az ingatlanon.

Magyarországon szintén fizetünk öröklési illetéket az államnak, viszont nálunk nincs ilyen mértékű kedvezmény. A következő táblázatban össze van foglalva az uitthon érvényes illetékek mértéke:


Egy korábbi cikkünkben (Hogyan kerüljük el a "haláladót"?) már írtuk, hogy itthon a fizetési kötelezettség alól nem lehet könnyen kibújni, csak néhány eset van, amikor csökkenthető a fizetendő összeg mértéke, bár ez nem vígasztal ha azt tekintjük külföldön mekkora az a határ, ameddig nem kell fizetni az örökölt ház után.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?