1 °C Budapest

A fapados járat sok gonddal jár?

Pénzcentrum
2007. június 22. 09:15

Egyre több fórumon lehet arról olvasni, hogy az egyes fapados járatokon milyen sérelmeket szenvedtek el az utasok. A legtöbb esetben a társaságok panaszkezelési gyakorlatát éri kritika, de sokan elégedetlenkednek a fapadosok járattörlésekkel kapcsolatos ügyintézéseivel - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hegedűs Judit, a Sky Europe szóvivője szerint a járattörlést általában valamilyen elháríthatatlan akadály, vagyis vis maior okozza. Leggyakrabban a sztrájk, vagy a rossz időjárási körülmények miatt fordul elő.

Ebben az esetben a légitársaságoknak egy 2004-es uniós rendelet alapján kell eljárniuk, eszerint 250 - 600 eurós kártérítést kell fizetni az utasnak. Gyakoribb azonban, hogy az indulás késik, ez pedig arra vezethető vissza, hogy nem sikerül elég jegyet eladni az adott útra, ezért nem gazdaságos útnak indítani a gépet.

A szóvivő szerint, ha a késés több, mint két óra, a társaság frissítőt és telefonálási lehetőséget kínál az utasoknak, öt órát meghaladó késés esetében pedig vagy visszatérítik a jegy árát, vagy pedig díjmentesen másik járatra teszik át azt.

Bathó Gabriella, az easyJet légitársaságtól elmondta, késések az üzemeltetés fennakadása miatt is előfordulhatnak. Ebben az esetben az utasok kártérítést, esetleg ingyentranszfert igényelhetnek, ha a járat egy óránál többet késik. A két óránál hosszabb várakozásért pedig étel- vagy italjegy jár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kázmér Natasa, a Wizz Air kommunikációs igazgatója szerint, ha járattörlésre kerül sor, az utasok indokolt költségein felül kompenzációt akkor fizetnek, ha a légitársaság okolható a törlésért. Járatpontosság szerint a pálmát egyébként 90 százalékkal a Sky Europe viszi el, a második helyen az easyJet áll 85 százalékkal, a dobogó harmadik fokát pedig a WizzAir foglalja el 80 százalékkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20