4 °C Budapest

Fővárosi szállodáknak lement a nap?

Pénzcentrum
2007. január 16. 09:45

Lassú növekedés helyett csökkenést hozott a 2006-os év a hazai idegenforgalomban. A legnagyobb visszaesést a budapesti szállodák szenvedték el, miközben a vidéki szállásadók ismét jó évet zártak - köszönhetően a belföldi turizmus élénkülésének -írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magas repülőtéri illetékek, az őszi budapesti zavargások, valamint a szomszédos országok növekvő vonzereje okolható leginkább azért, hogy 2006-ban az előző évinél kevesebb külföldi turista kereste fel Magyarországot. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott tavalyi szállodai mutatószámokból kiderül: a hotelek 2006-ban az előző évinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 59 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Az eltöltött vendégéjszakák száma 9,4 milliót tett ki, ami fél százalékkal maradt el az előző évitől. Ezen belül a főként a külföldi vendégkört kiszolgáló fővárosi szállodákat három-hat százalékos csökkenés jellemezte, miközben a vidéken működő hotelekben - a Balaton partján levő háromcsillagos egységek kivételével - nőtt a vendégéjszakák száma.

Az uniós csatlakozás és a diszkont légitársaságok gyors forgalomnövekedésének következtében 2005 kiugró év volt az ágazatban, így várható volt, hogy 2006-ban a vendégszámot nem sikerül túlszárnyalni. Így is lett, s ebben ludasak a magas ferihegyi reptéri díjak is, amelyek miatt a fapados légitársaságok térnyerése megtorpant.

A vidéki szállodák többsége ennek ellenére tavaly is jó évet tudott zárni, elsősorban azért, mert a drága euró miatt sokan külföld helyett idehaza nyaraltak. Erre a szállásadók különleges ajánlatokkal, például félpénzes napok meghirdetésével erősítettek rá, s a szálláshelykínálat is tovább bővült.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?