2 °C Budapest

Fővárosi szállodáknak lement a nap?

Pénzcentrum
2007. január 16. 09:45

Lassú növekedés helyett csökkenést hozott a 2006-os év a hazai idegenforgalomban. A legnagyobb visszaesést a budapesti szállodák szenvedték el, miközben a vidéki szállásadók ismét jó évet zártak - köszönhetően a belföldi turizmus élénkülésének -írja a Magyar Hírlap.

A magas repülőtéri illetékek, az őszi budapesti zavargások, valamint a szomszédos országok növekvő vonzereje okolható leginkább azért, hogy 2006-ban az előző évinél kevesebb külföldi turista kereste fel Magyarországot. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott tavalyi szállodai mutatószámokból kiderül: a hotelek 2006-ban az előző évinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 59 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Az eltöltött vendégéjszakák száma 9,4 milliót tett ki, ami fél százalékkal maradt el az előző évitől. Ezen belül a főként a külföldi vendégkört kiszolgáló fővárosi szállodákat három-hat százalékos csökkenés jellemezte, miközben a vidéken működő hotelekben - a Balaton partján levő háromcsillagos egységek kivételével - nőtt a vendégéjszakák száma.

Az uniós csatlakozás és a diszkont légitársaságok gyors forgalomnövekedésének következtében 2005 kiugró év volt az ágazatban, így várható volt, hogy 2006-ban a vendégszámot nem sikerül túlszárnyalni. Így is lett, s ebben ludasak a magas ferihegyi reptéri díjak is, amelyek miatt a fapados légitársaságok térnyerése megtorpant.

A vidéki szállodák többsége ennek ellenére tavaly is jó évet tudott zárni, elsősorban azért, mert a drága euró miatt sokan külföld helyett idehaza nyaraltak. Erre a szállásadók különleges ajánlatokkal, például félpénzes napok meghirdetésével erősítettek rá, s a szálláshelykínálat is tovább bővült.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?