Fapados-trükkök: sokba kerül az ingyenjegy!

Pénzcentrum
2006. október 13. 12:00

A repülés szinte tömegközlekedéssé válása lényegében a fapados, vagy más nevén "low-cost" légitársaságok megjelenésének, és rohamos terjedésének köszönhető. De a túl szép ahhoz, hogy igaz legyen érzése felmerül bennünk: kis utánajárással kiderülhet, hogy a 0 forintos jegyek igazából nem is ingyenes repülést takarnak.

A fapados légitársaságok terjeszkedési akcióik során egyre szélesebb célközönséget igyekeznek elérni, egyre könnyebb jegyvásárlási lehetőségek bevezetésével. Így a közelmúltban például már lehetőség nyílt az egyik hazai hipermarket lánc dohányárusító boltjaiban kedvezményes retúr-repülőjegyek vásárlására. Ugyanígy a szórakozni, kikapcsolódni vágyó "Szigetelők" is lehetőséget kaptak kedvezményes jegyek vásárlására.

A piacbővítés érdekében divatos az online-jegyértékesítés is, amelynek segítségével elektronikusan megvehetjük jegyünket, s a "check-in"-nél már csak személyazonosságunkat kell igazolni, valamint a rendelésünk érvényességét (egy kódszámot, vagy kinyomtatott dokumentumot). Ennek ellenére néhány hátulütője is akadhat az olcsóbb utazásnak, ha nem készülünk fel előre minden eshetőségre.

Repülőterek

Ferihegyen összesen 43 különböző légitársaság járatai érhetők el (némelyik természetesen csak az úgynevezett code-share intézményén keresztül). Ezek közül 7 fapados cég gépei teszik tiszteletüket Budapesten (WizzAir, SkyEurpe, easyJet, Germanwings, Jet2, Sterling, Norwegian). Ezek a járatok azonban a modernebb 2-es terminál helyett a hagyományos, nemzeti légitársaságok által már nem használt 1-es terminálra érkeznek. Ez Budapesten nem jelent óriási közlekedési kiesést, de külföldön már rosszabbul járhatunk.

A költségek csökkentése érdekében ezen légitársaságok inkább a félreeső, de olcsóbb desztinációkat választják. Így például, ha Angliába utazunk az EasyJet-tel, s London az úticél, akkor nem a központi Heathrowra, hanem a Lutonra érkezünk, amely vonattal 25 percre van a városközponttól, s a jegy 14 fontba (jelenlegi 395-ös árfolyamon 5 500 forint) kerül, vagy például a Gatwickre, amely vonattal 30 percre van London központjától, s a jegy 11,2 fontba (4 424 forint) kerül.

Tehát érdemes számítani arra, hogy a repülőtértől még valamilyen utazási költség és plusz utazási idő fog terhelni minket.

Akciók

Az akciós ajánlatokra is oda kell figyelni, s utánajárni, hogy ezek milyen utat takarnak, s az akciós jegyár megfizetése (vagy a 0 forintos jegy) milyen díjakat, adókat és extra költségeket nem fedez.

Így a WizzAir és a SkyEurope akciós ajánlatainál például, ha elolvassuk a kis csillaggal jelzett megjegyzést, kiderül, hogy az akció csak az oda utat fedezi, illetve a reptéri illetéket is külön kell megfizetni. Ez Budapesten az 1-es terminálon jelenleg 12,28 euró (a jelenlegi 267-es árfolyamon számítva 3 279 forint, ez az utaskiszolgálási és biztonsági díjat tartalmazza),míg Párizsban 21,51 euró (5 743 forint) volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sőt mi több az akciós jegyeket általában csak meghatározott időpontra kínálják. Előfordulhat az is, hogy csak akkor tudunk kedvezményesen jegyhez jutni, ha azt hónapokkal az utazás előtt lefoglaltuk.

A visszaút költségeit is figyelembe kell tehát venni, így például egy mostani SkyEurope akcióban ha januárban eljutunk Párizsba 1990 forintos jeggyel, mikor 3 nap múlva hazaindulunk már 7 249 forintos jegyet kell fizetnünk. A WizzAir esetében is hasonlóan van, kijuthatunk 1 990 forintért de 3 nap múlva visszafelé akár 5 490 forintos jegyért is fizethetünk. Természetesen ez még mindig olcsóbb, mint a hagyományos társaságok jegye, csak érdemes az akciós utakról ebből a szempontból is tájékozódni, s ne felejtsünk el ilyenkor az illetékekre és díjakra is rákérdezni.

On-board szolgáltatások

Ha éhesen szállunk fel valamelyik fapados gépre, vagy hosszabb utat szeretnénk megtenni, ebben az esetben számítanunk kell arra, hogy frissítőt, vagy ennivalót csak fizetés ellenében kaphatunk a repülőgépen.

A Germanwings árlapja szerint egy fél literes ásványvíz 3 euró (801 forint), egy amerikai szendvics pedig 3,5 euró (934 forint). Persze kaphatunk menüt is, egy szendvicset, innivalót és némi rágcsálnivalót 5 euróért (1335 forintért) kaphatunk. A Sterling dán fapados légitársaságnál az ásványvíz 2 (534 forint), a szendvics pedig 6 euróba (1 602 forintba) kerül. Itt a menü is drágább, 8 eurót (2 136 forintot) kell érte fizetni.

Poggyász

Utazás előtt általában vita tárgya a magunkkal elvinni kívánt poggyász mennyisége, vagy súlya. Nem árt tudni, hogy a légitársaságoknál is meghatározott, hogy maximálisan mekkora, és milyen súlyú csomagot vihetünk magunkkal. Így például a Jet2 társaságnál maximum 10 kilós kézipoggyászt (46*30*23 cm) vihetünk magunkkal, az összes feladott poggyász súlya maximálisan 18 kg lehet. Ezen felül kilónként 8 eurós (2 136 forint) díjat kell fizetnünk. A Norwegian Air Shuttle-nél legfeljebb 8 kg-t vihetünk kézipoggyászként (55*40*20 cm), s az összes feladott poggyász maximum 20 kilót nyomhat. Ha ennél nehezebb bőröndöt szeretnénk feladni, akkor plusz kilónként 6 eurót (1 602 forint) kell fizetnünk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem