18 °C Budapest

Olcsó jegyek Európába - ne higgy mindig a szemednek!

Pénzcentrum
2007. június 7. 11:00

A fapados légitársaságok megjelenése a hazai piacon is jelentős változásokat hozott, de nem csak az árak területén, hanem a marketingstratégiában is. Időről időre a Gazdasági és Versenyhivatal büntetést szab ki a megtévesztő hirdetések alkalmazóira, a helyzet azonban ezen intézkedések hatására sem javult jelentősen az elmúlt időszakban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A légitársaságok reklámozási gyakorlatában a leginkább kifogásolható pont, hogy a hirdetésekben feltüntetett néhány ezer forintos, esetenként csupán néhány száz forintos ajánlat nem tartalmazza magában az egyéb költségeket, amelyet az utasoknak meg kell fizetniük. Ilyen költségek például a repülőtéri illeték, a jegykiállítási díj vagy egyéb más jogcímen felszámolt költség.

Mihálovits András, a GVH szóvivője elmondta, hogy mára már sajátossággá vált a légitársaságok esetében a hiányos tájékoztatás, mely ellen a GVH versenyhatósági büntetések kiszabásával védekezik: 2006-ban a Sky Europe-nak 50, a Malévnak pedig 30 millió forintjába kerül a megtévesztésre alkalmas tájékoztatás, míg legutóbbi ítéletében a hivatal a Wizz Airt marasztalta el hasonló tevékenységért, 20 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezve a társaságot.

A leggyakoribb probléma, hogy a hirdetésekben a feltüntetett árak csak oda és a visszaútra már nem szólnak, illetve, hogy a társaságok csak az akciós alapdíjat írják ki, az igénybevétel feltételeit nem.

A társaságok azzal védekeznek, hogy mivel ezen taktikák alkalmazása általános, abban az esetben, ha betartanák az erre vonatkozó törvényt, az hátrányos helyzetbe hozná őket. A Sky Europe szóvivője, Hegedűs Judit elmondta, hogy a vásárló emellett az online rendelési felületen részletes tájékoztatást kap a végösszegről, illetve telefonos jegyrendelés esetén az ügyintéző feladata ugyanezen feladat ellátása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00