12 °C Budapest

Óriási gázdrágulás, nálunk a legmagasabb az infláció

Pénzcentrum
2007. május 11. 13:00

Az idei év negyedik hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 8,8 százalékkal (a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3 százalék).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH fogyasztóiár-indexe a háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek, illetve szolgáltatások havonta, illetve évente bekövetkező árváltozását méri. Az árindex ily módon tehát egy képzeletbeli bevásárlókosár, amelybe tipikus fogyasztási cikkek, szolgáltatások (reprezentánsok) kerülnek. A harmonizált fogyasztói árindex a nemzetközi összehasonlítás megkönnyítését célozza.

Márciushoz képest az élelmiszerek árai 1 százalékkal növekedtek, míg a tavalyi év harmadik havához képest 12,2 százalékkal növekedtek, amely az átlagosnál nagyobb mértékűnek bizonyult a KSH szerint.


Márciushoz képest drágultak az idényáras élelmiszerek (zöldség, gyümölcs (7,3 %)), a kenyér (1,9 %), a gyümölcs-, illetve zöldséglevek (1,6 %), valamint a péksütemények (1,4 %) ára, azonban olcsóbban juthatunk hozzá a sertéshúshoz (2,1 %), a cukorhoz (1,7 %), a szalámihoz, szárazkolbászhoz, valamint a sonkához (1,4 %).


A legnagyobb mértékben a ruházati cikkek ára emelkedett (2,1 %) egy hónap alatt, ám ez ilyenkor megszokottnak tekinthető. A szolgáltatások körében átlagosnak tekinthető, 0,4 százalékos emelkedést tapasztaltak márciushoz képest. A szeszes italok és dohányáruk, valamint az egyéb termékek árai az átlagosnál kisebb mértékben emelkedtek, 0,2, illetve 0,3 százalékkal. Az utóbbi kategóriába tartozó járműüzemanyagok ára 3 százalékkel emelkedett, míg a gyógyszerek, gyógyeszközök ára 2 százalékkal csökkent márciushoz viszonyítva.


A tavalyi év harmadik havához képest azonban jelentős mértékű drágulás volt tapasztalható a péksütemények (30,3 %), a liszt (29,4 %), a kenyér (22,5), a cukor (22,2 %), a baromfihús (19,5 %), illetve a tojás (14,5 %) esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A háztartási energia ára átlagos mértéken felül emelkedett, 31,9 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 38,7, az áram 21,2 százalékkal lett drágább. Ezzel szemben átlag alatti drágulás volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (7,2 %), a szolgáltatások (7,3 %) tekintetében. Az utóbbi kategóriához tartozó csatornadíj 16,7, a szemétszállítás díja 15, a vízdíj pedig 12,4 százalékkal növekedett.


A tavalyi év azonos időszakéhoz képest átlagon aluli növekedés volt tapasztalható az egyéb cikkek (4 %), valamint a ruházkodási termékek (1,3 %) esetében. Idén áprilisban a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett kiadnunk, 1,3 százalékkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?