7 °C Budapest

Óriási gázdrágulás, nálunk a legmagasabb az infláció

Pénzcentrum
2007. május 11. 13:00

Az idei év negyedik hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 8,8 százalékkal (a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3 százalék).

A KSH fogyasztóiár-indexe a háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek, illetve szolgáltatások havonta, illetve évente bekövetkező árváltozását méri. Az árindex ily módon tehát egy képzeletbeli bevásárlókosár, amelybe tipikus fogyasztási cikkek, szolgáltatások (reprezentánsok) kerülnek. A harmonizált fogyasztói árindex a nemzetközi összehasonlítás megkönnyítését célozza.

Márciushoz képest az élelmiszerek árai 1 százalékkal növekedtek, míg a tavalyi év harmadik havához képest 12,2 százalékkal növekedtek, amely az átlagosnál nagyobb mértékűnek bizonyult a KSH szerint.


Márciushoz képest drágultak az idényáras élelmiszerek (zöldség, gyümölcs (7,3 %)), a kenyér (1,9 %), a gyümölcs-, illetve zöldséglevek (1,6 %), valamint a péksütemények (1,4 %) ára, azonban olcsóbban juthatunk hozzá a sertéshúshoz (2,1 %), a cukorhoz (1,7 %), a szalámihoz, szárazkolbászhoz, valamint a sonkához (1,4 %).


A legnagyobb mértékben a ruházati cikkek ára emelkedett (2,1 %) egy hónap alatt, ám ez ilyenkor megszokottnak tekinthető. A szolgáltatások körében átlagosnak tekinthető, 0,4 százalékos emelkedést tapasztaltak márciushoz képest. A szeszes italok és dohányáruk, valamint az egyéb termékek árai az átlagosnál kisebb mértékben emelkedtek, 0,2, illetve 0,3 százalékkal. Az utóbbi kategóriába tartozó járműüzemanyagok ára 3 százalékkel emelkedett, míg a gyógyszerek, gyógyeszközök ára 2 százalékkal csökkent márciushoz viszonyítva.


A tavalyi év harmadik havához képest azonban jelentős mértékű drágulás volt tapasztalható a péksütemények (30,3 %), a liszt (29,4 %), a kenyér (22,5), a cukor (22,2 %), a baromfihús (19,5 %), illetve a tojás (14,5 %) esetében.


A háztartási energia ára átlagos mértéken felül emelkedett, 31,9 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 38,7, az áram 21,2 százalékkal lett drágább. Ezzel szemben átlag alatti drágulás volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (7,2 %), a szolgáltatások (7,3 %) tekintetében. Az utóbbi kategóriához tartozó csatornadíj 16,7, a szemétszállítás díja 15, a vízdíj pedig 12,4 százalékkal növekedett.


A tavalyi év azonos időszakéhoz képest átlagon aluli növekedés volt tapasztalható az egyéb cikkek (4 %), valamint a ruházkodási termékek (1,3 %) esetében. Idén áprilisban a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett kiadnunk, 1,3 százalékkal.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?