1 °C Budapest

Minden harmadik a jenhitelt választja - mi lesz ennek a vége?

Pénzcentrum
2007. május 3. 05:55

Kockázatok márpedig vannak! A kereskedelmi bankok és a pénzügyi vállalkozások, hogy ügyfélkörüket szélesítsék egyre kedvezményesebb feltételek mellett nyújtanak hitelt, a fogyasztók minél szélesebb körének eléréséhez gyakorta Nyugat-Európában már alkalmazott, nálunk azonban még alternatív módozatnak számító konstrukciókhoz nyúlnak. Ebbe a körbe tartozik a Summit Pénzügyi Zrt is, akik hazánkban elsőként foglalkoznak japán jen alapú hitel folyósításával.

A hazai kereskedelmi bankok egyelőre csak vállalatok részére folyósítanak jen alapon hitelt, lakossági ügyfelek számára nem tesznek elérhetővé hasonló konstrukciót. A jelenség egyik lehetséges oka, hogy míg a jelenleg is elérhető svájci frank, illetve euró alapú hitelek esetében az árfolyam kockázat a közép-hosszú távon várhatóan mérséklődik, addig a jen esetében nehéz ezzel a tényezővel kalkulálni.

A japán anyavállalattal rendelkező Summit Pénzügyi Zrt. azonban felvállalta ezt az innovatív lépést, és bevezette a hazai piacon is a jenben denominált termékeket, ezért őket kérdeztük a jen alapú hitelek népszerűségéről, az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságáról és a lassan féléves termékkel kapcsolatos tapasztalatokról. Ám mielőtt megismerkednénk Cser Gábor, a vállalat kereskedelmi igazgatója által elmondottakkal, nézzük meg, milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, és mire számítanak az elemzők.

Miből lesz a kockázat?

Mint általában a devizában denominált hiteleket, a jen alapú termékeket is az árfolyamkockázat teszi a forintban felvett hiteleknél nagyobb rizikót rejtő ügylettekké. Az árfolyam-ingadozás mellett természetesen számolnunk kell a forint alapú konstrukciókra is jellemző kamatkockázattal is, ezért a következőkben ezeket a tényezőket vesszük nagyító alá.

A japán jen az utóbbi néhány hónapban, egy jelentősebb, februári erősödés ellenére, folyamatos gyengülést mutat az euróval és a forinttal szemben is. Ebben az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő carry trade is szerepet játszik, vagyis az, hogy a befektetők a kisebb hitelkamattal rendelkező ország devizájában denominált hitelt vesznek fel, melyeket a magasabb befektetési hozamot ígérő devizában fektetnek be.

Link carry trade

A hitelfelvétel azonban gyengíti a jent, hiszen ezáltal több pénz kerül a gazdaságba, ami a kereslet megnövekedéséhez vezet, illetve a jenben folyósított összegek nemzeti valutára való átváltása csökkenti a japán pénznem iránti keresletet. Így a jen az erős gazdasági növekedés ellenére sem mutat erősödést. Az elemzők szerint a forint további erősödése már nem valószínű, és egy esetleges japán jegybanki kamatnövelés a hitelfelvevők számára előnytelen irányba mozdíthatja az árfolyamokat.

A japán monetáris szigorítás azonban az elemzők szerint még várathat magára, mert a jelenlegi egészséges inflációs trendet keresztbetörhetné a változtatás, így a következő hónapokban valószínűsíthetően nem kell jelentősebb változásra számítanunk.


Ami a magyar alapkamatot illeti, az elemzők az előbbiekben említettekkel szemben csökkentésre számítanak, amelyet több egyéb tényező mellett a forint sávon belül tartása is indokol. Így várhatóan a közeljövőben a két országban jellemző kamatok közelítenek majd egymáshoz. A jelenleg érvényben lévő 0,5 százalékos japán irányadó ráta mellett a most 8 százalékos magyar alapkamat várhatóan csökkenni fog.

A japán jen esetében azonban fontos megemlítenünk, hogy plusz kockázatot jelenthet az egyéb deviza alapú hitelekkel szemben, hogy a jen hektikusabb mozgást mutat a fent említett három devizával szemben, mint maga a forint az euróval és a svájci frankkal szemben. Vagyis a forint a rögzített sáv miatt követi az euró mozgását, míg a jen és az euró, illetve a jen és a forint viszonylatában erre semmilyen garanciát nem kapunk.

Mit választott a hitelfelvevők 1/3-a?

Jenben eladósodni? Nem probléma!

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?