12 °C Budapest

Minden harmadik a jenhitelt választja - mi lesz ennek a vége?

Pénzcentrum
2007. május 3. 05:55

Kockázatok márpedig vannak! A kereskedelmi bankok és a pénzügyi vállalkozások, hogy ügyfélkörüket szélesítsék egyre kedvezményesebb feltételek mellett nyújtanak hitelt, a fogyasztók minél szélesebb körének eléréséhez gyakorta Nyugat-Európában már alkalmazott, nálunk azonban még alternatív módozatnak számító konstrukciókhoz nyúlnak. Ebbe a körbe tartozik a Summit Pénzügyi Zrt is, akik hazánkban elsőként foglalkoznak japán jen alapú hitel folyósításával.

A hazai kereskedelmi bankok egyelőre csak vállalatok részére folyósítanak jen alapon hitelt, lakossági ügyfelek számára nem tesznek elérhetővé hasonló konstrukciót. A jelenség egyik lehetséges oka, hogy míg a jelenleg is elérhető svájci frank, illetve euró alapú hitelek esetében az árfolyam kockázat a közép-hosszú távon várhatóan mérséklődik, addig a jen esetében nehéz ezzel a tényezővel kalkulálni.

A japán anyavállalattal rendelkező Summit Pénzügyi Zrt. azonban felvállalta ezt az innovatív lépést, és bevezette a hazai piacon is a jenben denominált termékeket, ezért őket kérdeztük a jen alapú hitelek népszerűségéről, az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságáról és a lassan féléves termékkel kapcsolatos tapasztalatokról. Ám mielőtt megismerkednénk Cser Gábor, a vállalat kereskedelmi igazgatója által elmondottakkal, nézzük meg, milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, és mire számítanak az elemzők.

Miből lesz a kockázat?

Mint általában a devizában denominált hiteleket, a jen alapú termékeket is az árfolyamkockázat teszi a forintban felvett hiteleknél nagyobb rizikót rejtő ügylettekké. Az árfolyam-ingadozás mellett természetesen számolnunk kell a forint alapú konstrukciókra is jellemző kamatkockázattal is, ezért a következőkben ezeket a tényezőket vesszük nagyító alá.

A japán jen az utóbbi néhány hónapban, egy jelentősebb, februári erősödés ellenére, folyamatos gyengülést mutat az euróval és a forinttal szemben is. Ebben az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő carry trade is szerepet játszik, vagyis az, hogy a befektetők a kisebb hitelkamattal rendelkező ország devizájában denominált hitelt vesznek fel, melyeket a magasabb befektetési hozamot ígérő devizában fektetnek be.

Link carry trade

A hitelfelvétel azonban gyengíti a jent, hiszen ezáltal több pénz kerül a gazdaságba, ami a kereslet megnövekedéséhez vezet, illetve a jenben folyósított összegek nemzeti valutára való átváltása csökkenti a japán pénznem iránti keresletet. Így a jen az erős gazdasági növekedés ellenére sem mutat erősödést. Az elemzők szerint a forint további erősödése már nem valószínű, és egy esetleges japán jegybanki kamatnövelés a hitelfelvevők számára előnytelen irányba mozdíthatja az árfolyamokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A japán monetáris szigorítás azonban az elemzők szerint még várathat magára, mert a jelenlegi egészséges inflációs trendet keresztbetörhetné a változtatás, így a következő hónapokban valószínűsíthetően nem kell jelentősebb változásra számítanunk.


Ami a magyar alapkamatot illeti, az elemzők az előbbiekben említettekkel szemben csökkentésre számítanak, amelyet több egyéb tényező mellett a forint sávon belül tartása is indokol. Így várhatóan a közeljövőben a két országban jellemző kamatok közelítenek majd egymáshoz. A jelenleg érvényben lévő 0,5 százalékos japán irányadó ráta mellett a most 8 százalékos magyar alapkamat várhatóan csökkenni fog.

A japán jen esetében azonban fontos megemlítenünk, hogy plusz kockázatot jelenthet az egyéb deviza alapú hitelekkel szemben, hogy a jen hektikusabb mozgást mutat a fent említett három devizával szemben, mint maga a forint az euróval és a svájci frankkal szemben. Vagyis a forint a rögzített sáv miatt követi az euró mozgását, míg a jen és az euró, illetve a jen és a forint viszonylatában erre semmilyen garanciát nem kapunk.

Mit választott a hitelfelvevők 1/3-a?

Jenben eladósodni? Nem probléma!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem