8 °C Budapest

Csak mérsékelten lassul a lakossági hitelfelvétel - MNB

Pénzcentrum
2007. április 10. 14:16

A költségvetési politikában bekövetkezett irányváltásnak köszönhetően mind a reálgazdasági, mind a pénzügyi stabilitási folyamatok szempontjából legnagyobb kockázatot jelentő forgatókönyv bekövetkezésének valószínűsége jelentősen csökkent - áll az MNB legfrissebb Stabilitási jelentésében. A pénzügyi intézmények vállalati és háztartási ügyfeleinek pénzügyi helyzete szempontjából 2007-2008-ban a növekedés jelentős lassulását, a reáljövedelem visszaesését, továbbá ezen folyamatok aszimmetrikus jellegét fontos az MNB szakértői szerint kiemelni. Az asszimetrikus jelző azt fejezi ki, hogy a magasabb jövedelmi kategóriákba eső háztartások esetében jelentősebb a reáljövedelem-csökkenés. Összességében a magánszektor hitelkeresletének növekedési üteme csak kis mértékben csökken.

Enyhült egy fontos kockázati faktor

A 2006. áprilisi Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványban a fő kockázatot az jelentette, hogy a tartóssá váló egyensúlyi problémák következtében megnövekedett a valószínűsége egy jelentős reálgazdasági költségekkel járó és a pénzügyi stabilitást, főként a magánszektor devizában történő gyors eladósodása miatt veszélyeztető fundamentális válság kialakulásának. A 2006-ban bejelentett hiánycsökkentő intézkedések következtében számottevően csökkent az említett kockázati faktor.

Lassuló eladósodás

Az egyensúlytalanság mérséklődésével mind az államháztartás, mind a teljes gazdaság esetében az elmúlt évekre jellemző gyors GDP-arányos adósságnövekedés lassulhat, majd megállhat.

A gazdagabbakat sújtja jobban a kiigazító csomag

A háztartások esetében a jövedelemcsökkenés egyenetlensége elsősorban a gázár-támogatási rendszerből és az adóterhek jövedelemcsoportonként eltérő változásából fakad. A fenti hatások következtében a magasabb jövedelmi kategóriákba eső háztartások esetében jelentős reáljövedelem-csökkenésre számít az MNB szakértői csoportja.

Csak mérsékelten lassul a lakossági hitelfelvétel

A jövedelempálya megváltozása és a belső kereslet visszaesése a magánszektor hitelkeresletének lassuló bővülését vetíti előre. A lassulás mértéke prognózisuk szerint azonban csak mérsékelt lesz, mivel a vállalati szektor esetén a beruházási aktivitás enyhe bővülésével, a háztartások esetén pedig fogyasztássimítással számolnak.

Hitelportfólió: mi várható?

A belső piacra érzékeny cégek jövedelmezőségének csökkenése a vállalati hitelportfolió további romlását valószínűsíti. A háztartásoknál csak enyhe portfolióminőség-romlás prognosztizálható, mivel a reáljövedelem-csökkenéssel erősebben érintett magasabb jövedelmi kategóriájú ügyfeleknek átlagosan jobb a sokktűrőképessége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Két kockázati forgatókönyv

Két kockázati forgatókönyv emelhető ki: a nominális bérmerevség mellett az inflációs várakozások magas szinten történő beragadása, valamint a globális kockázati étvágy csökkenése.

A költségvetési csomag az inflációs várakozások tartós megemelkedéséhez és a rendszeres bérkifizetések gyorsabb növekedéséhez vezethet. Ha a piaci szereplők várakozásaival ellentétben az árnövekedéslassul, akkor a nagyobb bérnövekedés - a hiánycsökkentő intézkedések miatt visszaeső kereslet mellett - a jövedelmezőség romlását eredményezheti, amihez a vállalatok a bérek merevsége miatt nagy részben elbocsátásokon keresztül alkalmazkodhatnak. A háztartásokat így ezen szcenárió mentén egyenetlenül érintené a jövedelemsokk: az elbocsátott munkavállalók reáljövedelme, és ezen keresztül hitel-visszafizetési képessége jelentősen romlana, a továbbra is foglalkoztatottak jövedelmi pozíciója azonban az alappályához képest kedvezőbben alakulna.

A globális kockázati étvágy historikusan magas szintje mellett továbbra sem elhanyagolható annak valószínűsége, hogy akár a főbb piacokon bekövetkező kamatszint emelkedés, akár más nemzetközi pénzügyi sokk a kockázati étvágy hirtelen csökkenéséhez és a forintbefektetésektől elvárt kockázati prémium tartós emelkedéséhez vezet.

A hitelkockázatok emelkedéséből származó negatív jövedelemi hatást a magas háztartási kamatmarzsok és a fedezett hitelek portfolión belüli magas aránya csökkentheti.

Összességében alacsony kockázatok

A piaci kockázatok szintje alacsony a stressztesztek a hazai pénzügyi közvetítőrendszer kismértékű kamat- és árfolyamkockázatát mutatják. A likviditási kockázat is mérsékelt, amelyhez nagymértékben hozzájárul a hosszú, főleg anyabanki külföldi források finanszírozáson belül betöltött növekvő szerepe.

A hazai pénzügyi közvetítőrendszer jövedelemtermelő képessége, valamint a vizsgált kockázatok mentén a sokkokkal szembeni ellenálló képessége továbbra is magasnak tekinthető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem