17 °C Budapest

A magyarok "bevállalósak"

Pénzcentrum
2007. február 26. 10:00

Annak ellenére, hogy még mindig a horvát, a spanyol, illetve a görög tengerpart számít a külföldre látogató magyarok leggyakoribb célpontjának, a terrorveszély miatt olcsó észak-afrikai területek, valamint Törökország is egyre kedveltebb - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Horvátországban a tavalyi év során 3 százalékkal több turista fordult meg, mint egy évvel korábban, tőlünk azonban 9 százalékkal kevesebben utaztak hozzájuk. A szakemberek szerint a visszaesés leginkább az árakkal magyarázható, ugyanis a horvát tengerpart több tekintetben is eléri az olasz tengerpart árszintjét.

Néhány évvel ezelőtt egyértelműen a spanyol, illetve görög utak voltak a legnépszerűbbek, azóta azonban olcsósága miatt Törökország is előkelő helyre került. Hóka Péter, a Chemol Travel vezetője szerint itt, mivel később építették ki a tengerparti idegenforgalmi infrastruktúrát, az ma általánosságban jobb minőségű, mint a görög.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke szerint azonban a tavalyi robbantások nem tettek jót a török utaknak. A legnépszerűbb célpontok között van azonban Egyiptom és Tunézia is, amely országokba a terrorfenyegetettség miatt viszonylag olcsó az utazás. Az úti célok közötti választásban nagy szerepe van egyébként a fapados járatok ajánlatainak is.

Egyre többen választanak itthon úti célt, Hóka szerint 2006 során 10-12 százalékkal emelkedett a belföldi turizmus, melyet a minőségi szálláshelyek és szolgáltatások számának emelkedésével magyaráznak. A tendencia a Balatonnál is érzékelhető, ahol kihalóban vannak a "zimmer frei" szobakiadások, s egyre kevesebb az elavult, kétcsillagos szálláshely is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Napjainkban az, akinek nincs pénze, egyáltalán nem utazik, egy felmérés alapján a lakosság 70 százaléka ebbe a csoportba tartozik. Hóka szerint a kiigazítást ezért kismértékben érzékeli majd 2007 során a hazai turizmus, a lakosság 5 százaléka kénytelen lesz lemondani eddigi utazásáról.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?