1 °C Budapest

A magyarok "bevállalósak"

Pénzcentrum
2007. február 26. 10:00

Annak ellenére, hogy még mindig a horvát, a spanyol, illetve a görög tengerpart számít a külföldre látogató magyarok leggyakoribb célpontjának, a terrorveszély miatt olcsó észak-afrikai területek, valamint Törökország is egyre kedveltebb - írja a Népszabadság.

Horvátországban a tavalyi év során 3 százalékkal több turista fordult meg, mint egy évvel korábban, tőlünk azonban 9 százalékkal kevesebben utaztak hozzájuk. A szakemberek szerint a visszaesés leginkább az árakkal magyarázható, ugyanis a horvát tengerpart több tekintetben is eléri az olasz tengerpart árszintjét.

Néhány évvel ezelőtt egyértelműen a spanyol, illetve görög utak voltak a legnépszerűbbek, azóta azonban olcsósága miatt Törökország is előkelő helyre került. Hóka Péter, a Chemol Travel vezetője szerint itt, mivel később építették ki a tengerparti idegenforgalmi infrastruktúrát, az ma általánosságban jobb minőségű, mint a görög.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke szerint azonban a tavalyi robbantások nem tettek jót a török utaknak. A legnépszerűbb célpontok között van azonban Egyiptom és Tunézia is, amely országokba a terrorfenyegetettség miatt viszonylag olcsó az utazás. Az úti célok közötti választásban nagy szerepe van egyébként a fapados járatok ajánlatainak is.

Egyre többen választanak itthon úti célt, Hóka szerint 2006 során 10-12 százalékkal emelkedett a belföldi turizmus, melyet a minőségi szálláshelyek és szolgáltatások számának emelkedésével magyaráznak. A tendencia a Balatonnál is érzékelhető, ahol kihalóban vannak a "zimmer frei" szobakiadások, s egyre kevesebb az elavult, kétcsillagos szálláshely is.

Napjainkban az, akinek nincs pénze, egyáltalán nem utazik, egy felmérés alapján a lakosság 70 százaléka ebbe a csoportba tartozik. Hóka szerint a kiigazítást ezért kismértékben érzékeli majd 2007 során a hazai turizmus, a lakosság 5 százaléka kénytelen lesz lemondani eddigi utazásáról.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52