24 °C Budapest

Panzió félpénzből

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 14:00

Az egyre népszerűbb wellnes hotelek, spa- és szépség farmok mellett virágkorát éli a falusi turizmus is. Egyre több cég szervez csapatépítő tréninget egy-egy vidéki lovaspanzióba vagy falusi vendéglátóhelyre. Ezek kialakításához egyrészt szükség van egy falusi vagy a tanyasi épületre és persze némi tőkére is. Most azon olvasóinknak próbálunk meg segíteni akik az ingatlannal már rendelkeznek, vendéglátással is szívesen foglalkoznánk, azonban a kellő tőke még hiányzik. Lássuk tehát honnan teremthetjük elő a szükséges pénzt.

Az ilyen típusú vállalkozások többségének alapja a nagyszülőktől megörökölt vagy éppen használaton kívülivé vált vidéki birtok a rajta lévő ingatlannal vagy ingatlanokkal, a másik lehetőség, amely általában a külföldiekre jellemző, hogy kimondottan beruházási szándékkal vesznek meg tanyasi kúriákat.

Az alábbi táblázatot a szálláshelyekre vonatkozó 2006 júliusi KSH adatok alapján állítottuk össze, amelyben látható, hogy hol érdemes panziót nyitni, illetve, az ország mely területein milyen forgalomra számíthatunk.

A panzió közkedveltségének ereje, sikerének titka a vidéki érzet visszaadása és a természet közeli programokban rejlik. A beruházás nagyságának mértékét is ezeknek a tényezőknek való megfelelés adja, tehát a vidékre jellemző szabadidős programok gazdag kínálatának kialakítása, későbbi biztosítása például lovaglás, pusztakocsikázás, bográcsban főzés illetve pihenőpark kialakítása (medence, aktív pihenési lehetőségek). Mindezeket úgy, hogy megőrizze a szálláshely régies stílusát, ám modern berendezésű (energiatakarékos) fürdőszobás szobák várják a pihenésre vágyókat.

Mennyibe kerül?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy panzió beindításának adminisztrációja során 15 eljáráson kell keresztülmenni, ami 13 hely felkeresésével jár és sok formanyomtatvány kitöltésével. Az összes engedély, hozzájárulás megszerzéséhez szükséges idő minimálisan 80 nap, de általában a jellemző érték 150 nap, az ehhez tartozó költségek minimális szinten 245 000 Ft és tipikusan pedig 347 000 Ft. A mit még kiemelnénk, hogy sok helyen megemlítésre kerül a szakképzettség szükségessége több területen is.

A beruházás mértékét csak nagyságrendileg tudjuk megközelíteni, hiszen ahogyan azt az előbb is említettük ez erősen függ, az épület nagyságától és a szolgáltatásoktól stb. Egy átlagos állapotban lévő tanyasi ingatlan panzióvá alakítás esetében, a felújítás 20 millió Ft körül alakul. Ehhez viszonyításként egy új panzió (50 férőhelyes) felépítése 40 millió Ft, amelynek megtérülési ideje 2-3 év.

Az igénybe vehető pályázati forrásokat illetve a kedvezményes hiteleket a könnyebb áttekinthetőség kedvéért táblázatba foglaltuk.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?