6 °C Budapest

A menedzsmentnek is hasznos lehet az áruvédelmi rendszer

Pénzcentrum
2007. február 23. 10:00

Némely statisztika szerint az Európai Unióban 100 euró értékű áruból mintegy 2 eurónyinak kel lába, más felmérések még ennél is nagyobb arányról tanúskodnak. A védekezésben sokat segíthetnek az áruvédelmi rendszerek - írja a Napi Gazdaság.

Bónis Sándor, az ADT-Sensormatic Kft. illetékese szerint a nemzetközi statisztikák alapján hazánkban az európai átlagnál valamivel rosszabb a helyzet, s nem meglepő, a legkevésbé Németországban és Ausztriában enyves kezűek a vásárlók.

Az elmúlt 15 év adatait figyelembe véve, folyamatosan csökken a vásárlók által eltulajdonított árucikkek száma, ugyanakkor a legnagyobb kárt a munkatársak, szállítók nem jogkövető tevékenysége okozza a kereskedőknek. A javuló tendenciában hangsúlyos szerepe van az áruvédelmi rendszerek, berendezések fejlődésének.

Balogh János, a BSZF Komplex Hungária Kft. szakértőjének elmondása szerint mára nélkülözhetetlenné vált a rádiófrekvenciás azonosítás az élet számos területén. A védekezés az úgynevezett áruvédelmi etikettel indult, s ezek sokszor már csak méretük miatt is elrettentő hatással voltak a rosszban sántikálókra. Azonban az etikett nem ragasztható fel minden árura, például egy könyvben sérüléseket is okozhat. Így az újabb módszerré az elektronikus címkék felragasztása vált.

A szakmai vélemények megoszlanak arról, hogy melyik az olcsóbb megoldás, mivel a hatástalanított etikett még évekig használható, azonban a címkét hazaviszi a vásárló. Bónis Sándor szerint a fejlődés újabb állomása a védőtokok megjelenése volt, ma már nem csupán a CD-ket, DVD-ket látják el védőtokkal.

Bónis Sándor szerint egy boltnak arra kell törekednie, hogy az ultrahangos, elektromágneses és rádiófrekvenciás áruvédelmi rendszerek minél szélesebb skálájával rendelkezzen. Az eszközöknek ezen túlmenően esztétikusnak is kell lennie. Egy jó rendszer arra is képes, hogy felismerje a címkézett áru antennákhoz túl közeli elhelyezését is. Ekkor figyelmeztető fényjelzéssel hívja fel a személyzet figyelmét, s nem kell feleslegesen a szervizet igénybe venni.

Balogh János a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, a hollandiai Nedap N.V. már 1999-ben olyan fejlesztésbe kezdett, amely arra irányul, hogy a nagyobb távolságokra ne kelljen szakembert küldeni. Az internet lehetőségeit is kihasználja a rendszer, ugyanis naponta többször kódolt adatok jutnak el a központi szerverre további adatfeldolgozásra.

Az adatok segítségével grafikonok, táblázatok készíthetők az egyes boltokról, napszakokra is lebontva. S ezek a jelentések automatikusan kiemelik azokat az üzleteket, melyekben a rendszer akár hosszabb ideig nem működött, vagy a forgalom, a címkék deaktiválása átlagon aluli volt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?