-8 °C Budapest

Kukákból lett multimilliomos! - Milyen trükkökkel semmiznek ki?

Pénzcentrum
2006. december 8. 14:00

Megdöbbentő vallomást tett a közelmúltban egy brit hölgy, aki 8 éve mások szemetének átkutatásából él, és ebből keresett százmilliókat. Írásainkat rendszeresen követő Olvasóinkat bizonyára nem lepi meg, hogy adat-tolvajról van szó, az azonban sokkal megdöbbentőbb, hogy minden bűnét megúszta 3 hónap börtönnel. Szabadulása után számos elgondolkodtató, értékes információval szolgált a potenciális áldozatok számára, mivel "családi okok miatt" felhagyott a szakmával. Lássuk, mit kell tudni, hogy elkerüljük a sokkoló meglepetéseket!

Nyolc éven át heti több ezer fontot keresett egy brit hölgy azzal, hogy minden éjszaka járta a londoni utcákat, átkutatta a szemeteseket és kreatívan hasznosította az ott talált dolgokat. Természetesen kidobott személyi adatokat tartalmazó papírokról, nem ritkán hitelkártyákról van szó, melyeket pár napig, hétig zavartalanul használhatott.

A módszer egyszerű: a megszerzett adatok alapján áldozatai nevén számlákat nyitott és az addigi jó hitel-történetüket kihasználva a kapott hitelkeret terhére műszaki cikkeket vásárolt, melyeket rögtön fél áron értékesített.

Megdöbbentő, hogy nyolc éven át nem telt el úgy éjszaka, hogy ne akadt volna legalább egy hitelkártya a horogra, melyek adatait könnyű volt megszerezni. (Amennyiben darabokra volt vágva, csak össze kellett ragasztani és internetes fizetésre tökéletesen alkalmas volt.) Emellett rengetegen voltak, akik a kártya mellé dobták ki a banki értesítőket is, így gyakorlatilag minden szükséges adattal ellátták az adat-tolvajt.

Az akciósan, promóció keretében rengeteg ügyfél számára kiküldött kártyák esetében gyakran előfordult, hogy felbontatlan borítékban, a kóddal együtt találta meg őket a hölgy, így nem maradt más dolga, mint költeni a hitelkeret terhére.

Az egészet az tette még egyszerűbbé, hogy a szemétből kihalászott kártyák nem voltak lopottként bejelentve, így átlagosan 2 hétig lehetett őket használni, míg a tulajdonos észrevette, hogy valami nincs rendben. Arról nem is beszélve, hogy más nevében, más személyazonosságával történtek a tranzakciók, így az elkövető valós adataira nem is derült fény.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekes persze az is, ahogy a londoni bankok kezelik ügyfeleik adatait: az épületeik mögötti szeméttárolók rendszerint színültig voltak bizalmas ügyféladatokkal, nem is beszélve a kidobott bankkártyákról!

Az Experian hitelminősítő cég kutatása szerint a háztartási szemetesek csaknem fele tartalmaz minden olyan információt, amire egy csalónak szüksége lehet, hogy ellopja a személyazonosságunkat. (Az adat persze Nagy-Britanniára vonatkozik, ám valószínűleg nálunk sem sokkal jobb a helyzet...) A felmérés szerint az emberek harmada dobott már ki betéti- vagy hitelkártyaszámát tartalmazó papírt, míg felük a bankszámla adataik részletes dokumentációjának is a kukában talált helyet. Az adatlopás áldozatainak több mint fele esik a 30-50 éves korosztályba, míg a nemenkénti bontás nem mutat szignifikáns különbséget.

Adatvédelmi szakértők szerint a fentiekkel szemben csakis úgy lehetne védekezni, ha iratmegsemmisítő automatát használnánk (elvégre nem véletlenül találták ki...), a háztartások többsége azonban nem rendelkezik ilyennel. Az adatlopások évente 1.7 milliárd fontos kárt okoznak Nagy-Britanniában, az ügyfelek pedig bankszámláik kiürülése mellett hitelminősítésük leromlásával is számolhatnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?