Kukákból lett multimilliomos! - Milyen trükkökkel semmiznek ki?

Pénzcentrum
2006. december 8. 14:00

Megdöbbentő vallomást tett a közelmúltban egy brit hölgy, aki 8 éve mások szemetének átkutatásából él, és ebből keresett százmilliókat. Írásainkat rendszeresen követő Olvasóinkat bizonyára nem lepi meg, hogy adat-tolvajról van szó, az azonban sokkal megdöbbentőbb, hogy minden bűnét megúszta 3 hónap börtönnel. Szabadulása után számos elgondolkodtató, értékes információval szolgált a potenciális áldozatok számára, mivel "családi okok miatt" felhagyott a szakmával. Lássuk, mit kell tudni, hogy elkerüljük a sokkoló meglepetéseket!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyolc éven át heti több ezer fontot keresett egy brit hölgy azzal, hogy minden éjszaka járta a londoni utcákat, átkutatta a szemeteseket és kreatívan hasznosította az ott talált dolgokat. Természetesen kidobott személyi adatokat tartalmazó papírokról, nem ritkán hitelkártyákról van szó, melyeket pár napig, hétig zavartalanul használhatott.

A módszer egyszerű: a megszerzett adatok alapján áldozatai nevén számlákat nyitott és az addigi jó hitel-történetüket kihasználva a kapott hitelkeret terhére műszaki cikkeket vásárolt, melyeket rögtön fél áron értékesített.

Megdöbbentő, hogy nyolc éven át nem telt el úgy éjszaka, hogy ne akadt volna legalább egy hitelkártya a horogra, melyek adatait könnyű volt megszerezni. (Amennyiben darabokra volt vágva, csak össze kellett ragasztani és internetes fizetésre tökéletesen alkalmas volt.) Emellett rengetegen voltak, akik a kártya mellé dobták ki a banki értesítőket is, így gyakorlatilag minden szükséges adattal ellátták az adat-tolvajt.

Az akciósan, promóció keretében rengeteg ügyfél számára kiküldött kártyák esetében gyakran előfordult, hogy felbontatlan borítékban, a kóddal együtt találta meg őket a hölgy, így nem maradt más dolga, mint költeni a hitelkeret terhére.

Az egészet az tette még egyszerűbbé, hogy a szemétből kihalászott kártyák nem voltak lopottként bejelentve, így átlagosan 2 hétig lehetett őket használni, míg a tulajdonos észrevette, hogy valami nincs rendben. Arról nem is beszélve, hogy más nevében, más személyazonosságával történtek a tranzakciók, így az elkövető valós adataira nem is derült fény.

Érdekes persze az is, ahogy a londoni bankok kezelik ügyfeleik adatait: az épületeik mögötti szeméttárolók rendszerint színültig voltak bizalmas ügyféladatokkal, nem is beszélve a kidobott bankkártyákról!

Az Experian hitelminősítő cég kutatása szerint a háztartási szemetesek csaknem fele tartalmaz minden olyan információt, amire egy csalónak szüksége lehet, hogy ellopja a személyazonosságunkat. (Az adat persze Nagy-Britanniára vonatkozik, ám valószínűleg nálunk sem sokkal jobb a helyzet...) A felmérés szerint az emberek harmada dobott már ki betéti- vagy hitelkártyaszámát tartalmazó papírt, míg felük a bankszámla adataik részletes dokumentációjának is a kukában talált helyet. Az adatlopás áldozatainak több mint fele esik a 30-50 éves korosztályba, míg a nemenkénti bontás nem mutat szignifikáns különbséget.

Adatvédelmi szakértők szerint a fentiekkel szemben csakis úgy lehetne védekezni, ha iratmegsemmisítő automatát használnánk (elvégre nem véletlenül találták ki...), a háztartások többsége azonban nem rendelkezik ilyennel. Az adatlopások évente 1.7 milliárd fontos kárt okoznak Nagy-Britanniában, az ügyfelek pedig bankszámláik kiürülése mellett hitelminősítésük leromlásával is számolhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?