7 °C Budapest

Kukákból lett multimilliomos! - Milyen trükkökkel semmiznek ki?

Pénzcentrum
2006. december 8. 14:00

Megdöbbentő vallomást tett a közelmúltban egy brit hölgy, aki 8 éve mások szemetének átkutatásából él, és ebből keresett százmilliókat. Írásainkat rendszeresen követő Olvasóinkat bizonyára nem lepi meg, hogy adat-tolvajról van szó, az azonban sokkal megdöbbentőbb, hogy minden bűnét megúszta 3 hónap börtönnel. Szabadulása után számos elgondolkodtató, értékes információval szolgált a potenciális áldozatok számára, mivel "családi okok miatt" felhagyott a szakmával. Lássuk, mit kell tudni, hogy elkerüljük a sokkoló meglepetéseket!

Nyolc éven át heti több ezer fontot keresett egy brit hölgy azzal, hogy minden éjszaka járta a londoni utcákat, átkutatta a szemeteseket és kreatívan hasznosította az ott talált dolgokat. Természetesen kidobott személyi adatokat tartalmazó papírokról, nem ritkán hitelkártyákról van szó, melyeket pár napig, hétig zavartalanul használhatott.

A módszer egyszerű: a megszerzett adatok alapján áldozatai nevén számlákat nyitott és az addigi jó hitel-történetüket kihasználva a kapott hitelkeret terhére műszaki cikkeket vásárolt, melyeket rögtön fél áron értékesített.

Megdöbbentő, hogy nyolc éven át nem telt el úgy éjszaka, hogy ne akadt volna legalább egy hitelkártya a horogra, melyek adatait könnyű volt megszerezni. (Amennyiben darabokra volt vágva, csak össze kellett ragasztani és internetes fizetésre tökéletesen alkalmas volt.) Emellett rengetegen voltak, akik a kártya mellé dobták ki a banki értesítőket is, így gyakorlatilag minden szükséges adattal ellátták az adat-tolvajt.

Az akciósan, promóció keretében rengeteg ügyfél számára kiküldött kártyák esetében gyakran előfordult, hogy felbontatlan borítékban, a kóddal együtt találta meg őket a hölgy, így nem maradt más dolga, mint költeni a hitelkeret terhére.

Az egészet az tette még egyszerűbbé, hogy a szemétből kihalászott kártyák nem voltak lopottként bejelentve, így átlagosan 2 hétig lehetett őket használni, míg a tulajdonos észrevette, hogy valami nincs rendben. Arról nem is beszélve, hogy más nevében, más személyazonosságával történtek a tranzakciók, így az elkövető valós adataira nem is derült fény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes persze az is, ahogy a londoni bankok kezelik ügyfeleik adatait: az épületeik mögötti szeméttárolók rendszerint színültig voltak bizalmas ügyféladatokkal, nem is beszélve a kidobott bankkártyákról!

Az Experian hitelminősítő cég kutatása szerint a háztartási szemetesek csaknem fele tartalmaz minden olyan információt, amire egy csalónak szüksége lehet, hogy ellopja a személyazonosságunkat. (Az adat persze Nagy-Britanniára vonatkozik, ám valószínűleg nálunk sem sokkal jobb a helyzet...) A felmérés szerint az emberek harmada dobott már ki betéti- vagy hitelkártyaszámát tartalmazó papírt, míg felük a bankszámla adataik részletes dokumentációjának is a kukában talált helyet. Az adatlopás áldozatainak több mint fele esik a 30-50 éves korosztályba, míg a nemenkénti bontás nem mutat szignifikáns különbséget.

Adatvédelmi szakértők szerint a fentiekkel szemben csakis úgy lehetne védekezni, ha iratmegsemmisítő automatát használnánk (elvégre nem véletlenül találták ki...), a háztartások többsége azonban nem rendelkezik ilyennel. Az adatlopások évente 1.7 milliárd fontos kárt okoznak Nagy-Britanniában, az ügyfelek pedig bankszámláik kiürülése mellett hitelminősítésük leromlásával is számolhatnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm