7 °C Budapest

Egy apró trükk, hogy ne lopják el a kocsid!

Pénzcentrum
2007. január 16. 09:35

A törzskönyv, a nehezebben hamisítható okmányok és az értékesítéskor kötelező eredetiségvizsgálat bevezetésének hatására tíz év alatt a felénél is kevesebbre csökkent hazánkban az autólopások száma: míg 1996-ban 16,168 autót kötöttek el a közterületekről, addig tavaly a körözött lopott autók száma éppen csak meghaladta a 6,900-at - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lopott autókat az esetek túlnyomó többségében alkatrészként értékesítik, a karosszériaelemeken és az autó alkatrészeinek többségén ugyanis nincs semmiféle azonosító szám.

Az autólopások további visszaszorítására nálunk is be kellene vezetni a Franciaországban már sikerrel alkalmazott módszert: naprakész nyilvántartás vezetésére kellene kötelezni az autóbontókat arról, hogy az egyes alkatrészeket mely autóból nyerték ki, illetve hogy ki adta be bontásra az adott járművet.

Emellett akad egy érdekes javaslat is, mely szerint az új, valamint a 2000. január 1-je után forgalomba helyezett személygépkocsik esetén az értékesebb tartozékokra UV-gravírral kötelezően fel kellene vinni az alvázszámot, ennek az eltávolítása ugyanis akkora többletköltséggel járna, hogy nem éri majd meg alkatrészért autót lopni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06