2 °C Budapest

Egy apró trükk, hogy ne lopják el a kocsid!

Pénzcentrum
2007. január 16. 09:35

A törzskönyv, a nehezebben hamisítható okmányok és az értékesítéskor kötelező eredetiségvizsgálat bevezetésének hatására tíz év alatt a felénél is kevesebbre csökkent hazánkban az autólopások száma: míg 1996-ban 16,168 autót kötöttek el a közterületekről, addig tavaly a körözött lopott autók száma éppen csak meghaladta a 6,900-at - írja a Népszabadság.

A lopott autókat az esetek túlnyomó többségében alkatrészként értékesítik, a karosszériaelemeken és az autó alkatrészeinek többségén ugyanis nincs semmiféle azonosító szám.

Az autólopások további visszaszorítására nálunk is be kellene vezetni a Franciaországban már sikerrel alkalmazott módszert: naprakész nyilvántartás vezetésére kellene kötelezni az autóbontókat arról, hogy az egyes alkatrészeket mely autóból nyerték ki, illetve hogy ki adta be bontásra az adott járművet.

Emellett akad egy érdekes javaslat is, mely szerint az új, valamint a 2000. január 1-je után forgalomba helyezett személygépkocsik esetén az értékesebb tartozékokra UV-gravírral kötelezően fel kellene vinni az alvázszámot, ennek az eltávolítása ugyanis akkora többletköltséggel járna, hogy nem éri majd meg alkatrészért autót lopni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?