13 °C Budapest

Gyarapodik az elit - növekvő adóteljesítmény

Pénzcentrum
2007. január 9. 11:00

A Pénzügyminisztérium (PM) tavaly év végi rendelete szerint 2007-ben a hitelintézetek, a biztosítók, valamint azok a havi áfabevallásra kötelezett cégek minősülnek kiemelt adózónak, amelyek teljesítménye legalább 2,2 milliárd forintra rúgott - írja a Napi Gazdaság.

Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője szerint az értékhatár tizedével, a kiemelt adózók száma viszont 40 százalékkal emelkedett, 631-re.

A regionális átalakítás során létrehozott országos illetékességű szervezet ellenőrzi a 3 ezer legnagyobb adózót is, akik közé idén azok tartoznak, amelyek adóteljesítménye legalább 488 millió forintot ért el. Az értékhatár jelentős emelkedése az adózói elit teljesítményének emelkedésére utal.

Az adóteljesítmény egyébként többek között az elmúlt hat év során előzetesen felszámított vagy fizetendő áfa közül a magasabbik összeget, a kedvezményekkel nem csökkentett társasági és osztalékadót, a járulékokat és a munkavállalóktól levont személyi jövedelemadót tartalmazza. Az APEH becslései alapján a Kiemelt Adózók Igazgatóságára esik majd az összes adóteljesítmény 30 százaléka.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb adóteljesítményt nyújtó adózókat három évente ellenőrzi az adóhatóság, így tehát 2007-ben legalább ezer kiemelt adózó számíthat revizorok megjelenésére.

A PM rendelete szerint a legnagyobb tízezer adózó közé az idei évben a legalább 119 millió forintos adóteljesítményt elérő, havi áfabevallásra kötelezett társaságok kerültek. Az APEH elnöke a tízezer legnagyobb adózót idén is soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20