Gyarapodik az elit - növekvő adóteljesítmény

Pénzcentrum
2007. január 9. 11:00

A Pénzügyminisztérium (PM) tavaly év végi rendelete szerint 2007-ben a hitelintézetek, a biztosítók, valamint azok a havi áfabevallásra kötelezett cégek minősülnek kiemelt adózónak, amelyek teljesítménye legalább 2,2 milliárd forintra rúgott - írja a Napi Gazdaság.

Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője szerint az értékhatár tizedével, a kiemelt adózók száma viszont 40 százalékkal emelkedett, 631-re.

A regionális átalakítás során létrehozott országos illetékességű szervezet ellenőrzi a 3 ezer legnagyobb adózót is, akik közé idén azok tartoznak, amelyek adóteljesítménye legalább 488 millió forintot ért el. Az értékhatár jelentős emelkedése az adózói elit teljesítményének emelkedésére utal.

Az adóteljesítmény egyébként többek között az elmúlt hat év során előzetesen felszámított vagy fizetendő áfa közül a magasabbik összeget, a kedvezményekkel nem csökkentett társasági és osztalékadót, a járulékokat és a munkavállalóktól levont személyi jövedelemadót tartalmazza. Az APEH becslései alapján a Kiemelt Adózók Igazgatóságára esik majd az összes adóteljesítmény 30 százaléka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb adóteljesítményt nyújtó adózókat három évente ellenőrzi az adóhatóság, így tehát 2007-ben legalább ezer kiemelt adózó számíthat revizorok megjelenésére.

A PM rendelete szerint a legnagyobb tízezer adózó közé az idei évben a legalább 119 millió forintos adóteljesítményt elérő, havi áfabevallásra kötelezett társaságok kerültek. Az APEH elnöke a tízezer legnagyobb adózót idén is soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?