31 °C Budapest

Valódi az, amit meg lehet fogni

Pénzcentrum
2006. október 24. 09:30

Adóhatósági ellenőrzések és bírósági ügyek tapasztalata, hogy az áfalevonási jog gyakorolhatósága meglehetősen bizonytalan (hiszen bármelyik beszerzésről szóló számlával kapcsolatban felhozhatók hiányosságok, vagy éppen azt is rájuk sütheti az adóhatóság, hogy az abban szereplő ügylet létre sem jött.

Adóhatósági ellenőrzések és bírósági ügyek tapasztalata, hogy az áfalevonási jog gyakorolhatósága meglehetősen bizonytalan (hiszen bármelyik beszerzésről szóló számlával kapcsolatban felhozhatók hiányosságok, vagy éppen azt is rájuk sütheti az adóhatóság, hogy az abban szereplő ügylet létre sem jött - írja a Világgazdaság.

A forgalmi típusú adózás lényege, hogy az adót a végfelhasználó fizeti, a termék értékesítője vagy a szolgáltatás nyújtója pedig az általa fizetendő összegből levonhatja azt az adóösszeget, amely a beszerzéseit terhelte. A levonási jog azonban csak a beszerzett termékről, az igénybe vett szolgáltatásról kiállított, az adózó nevére szóló, az adó összegét hitelesen tartalmazó számla birtokában gyakorolható..

Az ellenőrzések során az adóhatóság gyakran az egyik számviteli alapelvre, a valódiság elvére hivatkozik, amely szerint a könyvvitelben rögzített tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak, kívülállók által is megállapíthatóknak kell lenniük. Az ellenőrzési jegyzőkönyvek, adóhatósági határozatok, sőt gyakran a bírói ítéletek is arra az álláspontra helyezkednek, hogy egy gazdasági esemény tanúsítására önmagában az arról kibocsátott számla nem elegendő, ezenkívül egyéb bizonylatnak is rendelkezésre kell állnia.

Az adóhatóság arra is gyakran hivatkozik, hogy a befogadott számla valamely tartalmi eleme hibás vagy hiányos, márpedig ebben az esetben nem beszélhetünk hiteles számviteli bizonylatról, amelynek hiányában viszont az adólevonási jog szintén nem gyakorolható.

Ennek az ellentmondásnak a feloldására iktatta be a jogalkotó azt a rendelkezést az áfatörvénybe, amely szerint a számlában feltüntetett adatok valódiságáért a kibocsátó felelős, a vevő adólevonási joga pedig nem sérülhet, ha tanúsította a kellő körültekintést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy mi számít kellő körültekintésnek, azzal kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos gyakorlat alakult ki. A kérdéssel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium még 2002-ben irányelvet bocsátott ki, amelyben lényegében az utóbbi érvelést erősítette meg, mondván: a kellő körültekintés csak a számla alapvető alaki és tartalmi elemeire terjed ki, hacsak az ügyletkötés körülményei egyéb tények vizsgálatát nem indokolják.

Azonban egyes adóhatóságok még tovább mentek: a kellő körültekintés fogalomkörébe tartozónak vélik azt is, hogy a számla befogadója ne csak a cégjegyzékben ellenőrizze a partnerét, hanem a valóságban is, azaz fizikailag is győződjön meg arról, hogy a társaság valóságos tevékenységet folytat. Ennek elmulasztása esetén nem hivatkozhat a kellő körültekintés tanúsítására.

Mindennek háttere természetesen az, hogy a kisebb társaságok néha elfelejtik befizetni az általuk értékesített termék vagy a szolgáltatásuk utáni áfát, az adóhatóság számára pedig könnyebb megfogni a számláikat befogadó nagyobb cégeket, s náluk a teljes beszerzésre jutó áfát visszatartani, mint a valójában mulasztó, de egyenként viszonylag alacsony összeggel tartozó adózókat

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52