27 °C Budapest

Gyurcsány nyilvánosságra hozta

Pénzcentrum
2006. május 29. 06:50

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető miniszterelnök az országreformról szóló kilenc törvényjavaslatot, amelyekről várhatóan hétfőn kezdik meg az egyeztetést az ellenzéki pártokkal.

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető miniszterelnök az országreformról szóló kilenc törvényjavaslatot, amelyekről várhatóan hétfőn kezdik meg az egyeztetést az ellenzéki pártokkal.


 

 

A javaslat tatalmazza, hogy nemcsak a minisztériumok száma csökken - az új kormányban a jelenlegi 17 helyett 12 miniszter segíti majd a kormányfő munkáját , de átalakul a tárcák vezetése is: a jövőben közvetlenül a miniszter és helyettese irányítja majd az adott minisztérium munkáját; megszűnnek a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkári posztok.

A parlamenti képviselők semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelő-bizottsági tagok; nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért. Az Európai Parlament magyar tagjaira ugyanazok a gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, mint a magyar Országgyűlés tagjaira. A képviselők gazdasági összeférhetetlenségi szabályait 2010-től kiterjesztjük a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is.

A javaslat szerint a pártok vezetőit anyagi felelősség terheli, ha pártjuk törvénysértést követ el. Minden támogatásról számot kell adni a nyilvánosság előtt, így a természetbeni támogatásokról is. A javaslat a kampánykiadásokat nem korlátozza, de azok teljes körűen nyilvánossá válnak. A hirdetések és óriásplakátok használata átláthatóvá válik, a kiadásokat az Állami Számvevőszék a szokásos piaci ár segítségével ellenőrizheti. A legfontosabb kampánykiadásokat a jövőben kizárólag egy új, úgynevezett kampányszámláról utalhatják át a pártok; a kampányszámla forgalma nyilvános.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A már ismert javaslat mellett, amely szerint a parlamenti képviselők számát 78-cal, 298-ra csökkentené, és egyfordulóssá tenné az országgyűlési képviselőválasztásokat, Gyurcsány Ferenc az önkormányzati képviselők számának csökkentésére is javaslatot tett az ellenzéki pártoknak. Ha a terv megkapja a Parlamentben a kétharmados támogatást, akkor már ősztől csökkenthet a képviselők száma - a megyei és fővárosi közgyűlések esetében átlagosan 20-40 százalékkal. Az ügyvezető és egyben kijelölt kormányfő javaslatot tett arra is, hogy 2009-től a megyei helyett regionális közgyűlések működjenek Magyarországon; a most ősszel megválasztott települési és önkormányzati képviselők hat évre kapjanak mandátumot; de 2012-től továbbra is négyévente, mindig a parlamenti ciklus felezőidejében legyenek önkormányzati választások.

Törvényben rögzítenék, hogy a parlamenti képviselők mentelmi joga nem terjed ki a szonda megfújására: aki ittasan vezet, az büntetést érdemel. Egységesítenék valamennyi közjogi tisztviselő mentelmi jogának tartalmát; megszüntetnék az ügyészségi titkárok, fogalmazók, nyomozók és ügyintézők mentelmi jogát, a bírósági ülnökökét pedig erre a tevékenységükre korlátozzuk.

A törvényben 1987 óta nem voltak érdemi módosítások, így olyan anakronizmusok jellemzik, mint például, hogy a köztársasági elnök törvényerejű rendeletet alkothat. A javaslat amellett, hogy megszünteti ezeket - minden jogszabály előkészítésekor kötelezővé teszi a hatásvizsgálat elkészítését. Az érdekegyeztetés és a civil kontroll erősítését jelenti, hogy a polgárok, a civil szervezetek és az egyházak minden jogszabály tervezetét megismerhetik már azelőtt, hogy a kormány elfogadná azokat.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök még a kormányalakítás előtt egyeztetni szeretne az ellenzéki pártokkal. A javaslatok elfogadásához kétharmados többség kell a parlamentben.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?