7 °C Budapest

Gyurcsány nyilvánosságra hozta

Pénzcentrum
2006. május 29. 06:50

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető miniszterelnök az országreformról szóló kilenc törvényjavaslatot, amelyekről várhatóan hétfőn kezdik meg az egyeztetést az ellenzéki pártokkal.

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető miniszterelnök az országreformról szóló kilenc törvényjavaslatot, amelyekről várhatóan hétfőn kezdik meg az egyeztetést az ellenzéki pártokkal.


 

 

A javaslat tatalmazza, hogy nemcsak a minisztériumok száma csökken - az új kormányban a jelenlegi 17 helyett 12 miniszter segíti majd a kormányfő munkáját , de átalakul a tárcák vezetése is: a jövőben közvetlenül a miniszter és helyettese irányítja majd az adott minisztérium munkáját; megszűnnek a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkári posztok.

A parlamenti képviselők semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelő-bizottsági tagok; nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért. Az Európai Parlament magyar tagjaira ugyanazok a gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, mint a magyar Országgyűlés tagjaira. A képviselők gazdasági összeférhetetlenségi szabályait 2010-től kiterjesztjük a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is.

A javaslat szerint a pártok vezetőit anyagi felelősség terheli, ha pártjuk törvénysértést követ el. Minden támogatásról számot kell adni a nyilvánosság előtt, így a természetbeni támogatásokról is. A javaslat a kampánykiadásokat nem korlátozza, de azok teljes körűen nyilvánossá válnak. A hirdetések és óriásplakátok használata átláthatóvá válik, a kiadásokat az Állami Számvevőszék a szokásos piaci ár segítségével ellenőrizheti. A legfontosabb kampánykiadásokat a jövőben kizárólag egy új, úgynevezett kampányszámláról utalhatják át a pártok; a kampányszámla forgalma nyilvános.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A már ismert javaslat mellett, amely szerint a parlamenti képviselők számát 78-cal, 298-ra csökkentené, és egyfordulóssá tenné az országgyűlési képviselőválasztásokat, Gyurcsány Ferenc az önkormányzati képviselők számának csökkentésére is javaslatot tett az ellenzéki pártoknak. Ha a terv megkapja a Parlamentben a kétharmados támogatást, akkor már ősztől csökkenthet a képviselők száma - a megyei és fővárosi közgyűlések esetében átlagosan 20-40 százalékkal. Az ügyvezető és egyben kijelölt kormányfő javaslatot tett arra is, hogy 2009-től a megyei helyett regionális közgyűlések működjenek Magyarországon; a most ősszel megválasztott települési és önkormányzati képviselők hat évre kapjanak mandátumot; de 2012-től továbbra is négyévente, mindig a parlamenti ciklus felezőidejében legyenek önkormányzati választások.

Törvényben rögzítenék, hogy a parlamenti képviselők mentelmi joga nem terjed ki a szonda megfújására: aki ittasan vezet, az büntetést érdemel. Egységesítenék valamennyi közjogi tisztviselő mentelmi jogának tartalmát; megszüntetnék az ügyészségi titkárok, fogalmazók, nyomozók és ügyintézők mentelmi jogát, a bírósági ülnökökét pedig erre a tevékenységükre korlátozzuk.

A törvényben 1987 óta nem voltak érdemi módosítások, így olyan anakronizmusok jellemzik, mint például, hogy a köztársasági elnök törvényerejű rendeletet alkothat. A javaslat amellett, hogy megszünteti ezeket - minden jogszabály előkészítésekor kötelezővé teszi a hatásvizsgálat elkészítését. Az érdekegyeztetés és a civil kontroll erősítését jelenti, hogy a polgárok, a civil szervezetek és az egyházak minden jogszabály tervezetét megismerhetik már azelőtt, hogy a kormány elfogadná azokat.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök még a kormányalakítás előtt egyeztetni szeretne az ellenzéki pártokkal. A javaslatok elfogadásához kétharmados többség kell a parlamentben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem