Kormányfői fizetések - Íme a lista!

Pénzcentrum
2006. május 9. 09:00

Tony Blair és Angela Merkel Európa két legjobban fizetett miniszterelnöke A brit kormányfő havi majdnem hatmillió forintnyi pénzt kap tevékenységéért, a német kancellár pedig 4,7 milliót. A mi miniszterelnökünk a sor végén kullog a maga havi 1,5 millió forintjával, amit amúgy is jótékony célra ajánl fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tony Blair és Angela Merkel Európa két legjobban fizetett miniszterelnöke A brit kormányfő havi majdnem hatmillió forintnyi pénzt kap tevékenységéért, a német kancellár pedig 4,7 milliót. A mi miniszterelnökünk a sor végén kullog a maga havi 1,5 millió forintjával, amit amúgy is jótékony célra ajánl fel - írja a Magyar Hírlap.

Ám még a legjobban fizetett kormányfők bére is eltörpül az országaikban dolgozó vállalatvezetőkéhez képest. Blair csak egy átlagos brit vállalatvezető fizetésének öt-tíz százalékát tudhatja magáénak. Merkel pedig egy német menedzser díjazásának tíz-tizenöt százalékát veheti fel. Ez egyébként az Egyesült Államokban is így van: George W. Bush például "mindössze" havi hétmillió forintnak megfelelő összeget kap.

A kelet-európai miniszterelnökök bére ettől jócskán elmarad: haKorvi 850 ezer forintnyi fizetésével Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő volt a felmérésbe bevont tizenhárom ország "legolcsóbb" miniszterelnöke. Szűken utána következik Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő havi 1,2 millió forinttal.

Gyurcsány Ferenc valamivel többet visz haza, havi másfél millió a fizetése. Ám természetesen nem ennyiből kell kijönnie: a vállalkozásaiból származó egyéb jövedelmei évi 88,6 millió forintra rúgnak. Ezért fizetését jótékony célokra ajánlotta fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?