23 °C Budapest

Orbán maga alatt van

Pénzcentrum
2006. április 27. 11:00

A választások első fordulója némileg felforgatta a politikusok népszerűségi rangsorát. Alapjában véve kedvezőbb lett az összkép, s a legnagyobb mértékben Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Herényi Károly megítélése javult 4-4 pontot - írja a Népszabadság

A parlamenti választás első fordulója összességében pozitív hatással volt a politikusok megítélésére, majdnem mindenkinek javultak a pontszámai. Gyurcsány Ferencnél a 4 pontos emelkedés több szempontból is figyelemre méltó. A most elért 57 pont eddigi kimagaslóan legjobb eredménye, s ezzel minden korábbinál kedvezőbb pozícióba került a népszerűségi listán. Az adatfelvétel idején - az április 23-i forduló előtt - a második legkedveltebb politikus volt, éppen csak lemaradva Szili Katalintól. Gyurcsány népszerűségi indexének emelkedése alapvetően a kormánypárti szavazóknak köszönhető, körükben ugyanis 6-7 ponttal nőtt a rokonszenvet kifejező mutató. Érdekes az is, hogy csak 2002 szeptembere és decembere között észlelhettünk olyat, hogy a miniszterelnök a ranglistán előrébb áll, mint a köztársasági elnök. Akkor Medgyessy Péter és Mádl Ferenc között volt a mostanihoz hasonlóan szoros eredmény, az előbbi javára.

Sokat hozott az első választási forduló Hiller Istvánnak is, aki visszatornázta magát az 50 pont közelébe s a lista első felébe. Az ő megítélését is főképpen sajátjai fordították pozitív irányba. A választás meglepetését hozó MDF a listán szereplő politikusainak megítélése a megszokottól eltérő jellegzetességeket mutat. A nagy nyertes Herényi Károly, akinek ismertsége és népszerűsége is emelkedett. Különösképpen a kormánypárti szavazók véleménye javult (az MSZP-seké 6, az SZDSZ-eseké 12 ponttal), de a Fidesz táborában sem romlott a renoméja: a múlt hónapban 38, most 41 pontot kapott tőlük. Amiért nem lett látványosabb népszerűségének növekedése, az a bizonytalanok körében történt 3 pontos visszaesésnek köszönhető. Dávid Ibolya tartotta pozícióját és lényegében pontszámát is, de egyértelműen kedveltebbé vált a szocialisták szimpatizánsai körében, mint a Fidesz hívei között. Utóbbiak február és március között fordultak el tőle valamelyest (56, illetve 50 pont), ám a két forduló között nem változott a róla alkotott vélemény (most 49 pontot kapott tőlük). Az MSZP-t támogatóknak egyre pozitívabb lett a véleménye Dávid Ibolyáról (február: 55, március: 57, április közepe: 64 pont), s hasonlóképpen nőttek a szabad demokraták pontszámai (47, 60, 71) is.

A lista vesztese Orbán Viktor, aki 3 pontos csökkenéssel a rangsor hátsó traktusába, a 18. helyre került. Ebben az a különös, hogy a sikertelen választásokat követően az ellenzék frontemberei általában a középmezőnyben tudtak maradni. Az 1994-ben vesztes Orbán Viktor 47 ponttal a 10., az 1998-ban lemaradt MSZP-ből Horn Gyula 50 ponttal a 9. volt, míg Kovács László 71 ponttal a lista másodikjaként kezdte az ellenzéki létet. A 2002-ben alulmaradt Orbán Viktor pozíciója pedig egyenesen javult a választásokat követően: 55 ponttal a 4. legkedveltebb magyar politikus volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?