Orbán maga alatt van

Pénzcentrum
2006. április 27. 11:00

A választások első fordulója némileg felforgatta a politikusok népszerűségi rangsorát. Alapjában véve kedvezőbb lett az összkép, s a legnagyobb mértékben Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Herényi Károly megítélése javult 4-4 pontot - írja a Népszabadság

A parlamenti választás első fordulója összességében pozitív hatással volt a politikusok megítélésére, majdnem mindenkinek javultak a pontszámai. Gyurcsány Ferencnél a 4 pontos emelkedés több szempontból is figyelemre méltó. A most elért 57 pont eddigi kimagaslóan legjobb eredménye, s ezzel minden korábbinál kedvezőbb pozícióba került a népszerűségi listán. Az adatfelvétel idején - az április 23-i forduló előtt - a második legkedveltebb politikus volt, éppen csak lemaradva Szili Katalintól. Gyurcsány népszerűségi indexének emelkedése alapvetően a kormánypárti szavazóknak köszönhető, körükben ugyanis 6-7 ponttal nőtt a rokonszenvet kifejező mutató. Érdekes az is, hogy csak 2002 szeptembere és decembere között észlelhettünk olyat, hogy a miniszterelnök a ranglistán előrébb áll, mint a köztársasági elnök. Akkor Medgyessy Péter és Mádl Ferenc között volt a mostanihoz hasonlóan szoros eredmény, az előbbi javára.

Sokat hozott az első választási forduló Hiller Istvánnak is, aki visszatornázta magát az 50 pont közelébe s a lista első felébe. Az ő megítélését is főképpen sajátjai fordították pozitív irányba. A választás meglepetését hozó MDF a listán szereplő politikusainak megítélése a megszokottól eltérő jellegzetességeket mutat. A nagy nyertes Herényi Károly, akinek ismertsége és népszerűsége is emelkedett. Különösképpen a kormánypárti szavazók véleménye javult (az MSZP-seké 6, az SZDSZ-eseké 12 ponttal), de a Fidesz táborában sem romlott a renoméja: a múlt hónapban 38, most 41 pontot kapott tőlük. Amiért nem lett látványosabb népszerűségének növekedése, az a bizonytalanok körében történt 3 pontos visszaesésnek köszönhető. Dávid Ibolya tartotta pozícióját és lényegében pontszámát is, de egyértelműen kedveltebbé vált a szocialisták szimpatizánsai körében, mint a Fidesz hívei között. Utóbbiak február és március között fordultak el tőle valamelyest (56, illetve 50 pont), ám a két forduló között nem változott a róla alkotott vélemény (most 49 pontot kapott tőlük). Az MSZP-t támogatóknak egyre pozitívabb lett a véleménye Dávid Ibolyáról (február: 55, március: 57, április közepe: 64 pont), s hasonlóképpen nőttek a szabad demokraták pontszámai (47, 60, 71) is.

A lista vesztese Orbán Viktor, aki 3 pontos csökkenéssel a rangsor hátsó traktusába, a 18. helyre került. Ebben az a különös, hogy a sikertelen választásokat követően az ellenzék frontemberei általában a középmezőnyben tudtak maradni. Az 1994-ben vesztes Orbán Viktor 47 ponttal a 10., az 1998-ban lemaradt MSZP-ből Horn Gyula 50 ponttal a 9. volt, míg Kovács László 71 ponttal a lista másodikjaként kezdte az ellenzéki létet. A 2002-ben alulmaradt Orbán Viktor pozíciója pedig egyenesen javult a választásokat követően: 55 ponttal a 4. legkedveltebb magyar politikus volt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?