20 °C Budapest

Hogyan kell bevallani?

Pénzcentrum
2006. május 3. 11:00

Ettől a hónaptól kezdődően használhatják az elektronikus adó- és járulékbevallást azok az adózók, akiket erre a törvény kötelez. A bevallás elkészítéséhez az adózónak regisztrálnia kell magát az Ügyfélkapun. A regisztrációnál bejelentkezhet maga az adóalany, az adózó törvényes képviselője vagy a meghatalmazott, megbízott, például a könyvelők. A regisztrációt az adóhatóságnak a "Bejelentés és regisztrációs adatlap" elnevezésű nyomtatványon kell jelezni.

Ahhoz, hogy az adózó be tudja adni bevallását elektronikusan, először le kell töltenie az APEH oldaláról egy programot, valamint a megfelelő nyomtatványt, majd azokat feltelepítve saját gépére, el kell készítenie a bevallást. Ezután jöhet a feltöltés. A dokumentumokat az Ügyfélkapun keresztül, a Kormányzati Portálról lehet benyújtani az APEH-nek.

A rendszer érkeztetési számot ad a benyújtott dokumentumnak, az elektronikus dokumentumot az ügyfél és a hivatal is ez alapján azonosítja majd. A dokumentumra ekkor kerül fel a feladás időpontját jelző időbélyeg és a hivatal azonosítója.

A rendszer értesítést küld a hibás vagy érvénytelen küldeményről. Ha a dokumentumot megfelelően kitöltötték, akkor az bekerül a hivatalhoz, az ügyfél pedig igazoló értesítést kap, ebben szerepel az érkeztetési szám és az időbélyeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adózó a bevallás elküldésekor választhat, hogy hova kéri az érkeztetési igazolást: az értesítési tárhelyre (ez egy biztonságos postafiók) vagy ügyfélkapus e-mail címére.

Az új adó- és járulékbevallás mellett az adózok számára megmarad az Apeh eBEV-szolgáltatása. Az eBEV portálon lehet elérni továbbra is a folyószámla-kivonat lekérdezés, a kontrol adatszolgáltatások nyugtáinak letöltése és a jóváhagyás szolgáltatásokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?