Hogyan kell bevallani?

Pénzcentrum
2006. május 3. 11:00

Ettől a hónaptól kezdődően használhatják az elektronikus adó- és járulékbevallást azok az adózók, akiket erre a törvény kötelez. A bevallás elkészítéséhez az adózónak regisztrálnia kell magát az Ügyfélkapun. A regisztrációnál bejelentkezhet maga az adóalany, az adózó törvényes képviselője vagy a meghatalmazott, megbízott, például a könyvelők. A regisztrációt az adóhatóságnak a "Bejelentés és regisztrációs adatlap" elnevezésű nyomtatványon kell jelezni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ahhoz, hogy az adózó be tudja adni bevallását elektronikusan, először le kell töltenie az APEH oldaláról egy programot, valamint a megfelelő nyomtatványt, majd azokat feltelepítve saját gépére, el kell készítenie a bevallást. Ezután jöhet a feltöltés. A dokumentumokat az Ügyfélkapun keresztül, a Kormányzati Portálról lehet benyújtani az APEH-nek.

A rendszer érkeztetési számot ad a benyújtott dokumentumnak, az elektronikus dokumentumot az ügyfél és a hivatal is ez alapján azonosítja majd. A dokumentumra ekkor kerül fel a feladás időpontját jelző időbélyeg és a hivatal azonosítója.

A rendszer értesítést küld a hibás vagy érvénytelen küldeményről. Ha a dokumentumot megfelelően kitöltötték, akkor az bekerül a hivatalhoz, az ügyfél pedig igazoló értesítést kap, ebben szerepel az érkeztetési szám és az időbélyeg.

Az adózó a bevallás elküldésekor választhat, hogy hova kéri az érkeztetési igazolást: az értesítési tárhelyre (ez egy biztonságos postafiók) vagy ügyfélkapus e-mail címére.

Az új adó- és járulékbevallás mellett az adózok számára megmarad az Apeh eBEV-szolgáltatása. Az eBEV portálon lehet elérni továbbra is a folyószámla-kivonat lekérdezés, a kontrol adatszolgáltatások nyugtáinak letöltése és a jóváhagyás szolgáltatásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07