4 °C Budapest

Jogsértő az APEH(?) - Ne hagyd magad!

Pénzcentrum
2006. április 27. 06:50

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) késve tájékoztatott arról, hogy az adózók a korábbi gyakorlattól eltérően csak február 20-ig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk civileknek felajánlott egy százalékról - állapította meg vizsgálatában Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ombudsman vizsgálatának alapja egy civil szervezet beadványa volt, amely azt sérelmezte, hogy az APEH csak 2006. január 12-i sajtótájékoztatóján adta az adózók tudtára, hogy a korábban érvényben volt április 25-i határidővel szemben csak február 20-ig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk - civil szervezetek részére felajánlott - egy százalékáról.

Korábban április 25-ig lehetett felajánlani az adó 1 százalékát a civil szervezeteknek. A határidőt azonban idén előrehozták február 20-ra - mondta el az InfoRádióban Takács Albert.

Az ombudsman általános helyettese szerint az adóhivatal csak a változásról a határidő lejárta előtt néhány nappal tájékoztatta a szervezeteket, akiknek így nem volt idejük arra, hogy felkészüljenek a változásra. Az APEH így nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

Takács Albert véleményét az adóhivatal vezetőjének is elküldte, aki azonban vitatta állításait. Szerinte az adószabályok gyakori változtatása miatt az adózóktól elvárható, hogy fokozottabban figyeljenek a módosuló előírásokra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?