1 °C Budapest

Egy újabb kiskapu és nem kell fizetni

Pénzcentrum
2006. április 20. 13:00

Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu... Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja. A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot. A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu...

Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja.

A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot.

A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?