16 °C Budapest

Egy újabb kiskapu és nem kell fizetni

Pénzcentrum
2006. április 20. 13:00

Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu... Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja. A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot. A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.

Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu...

Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja.

A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot.

A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm