19 °C Budapest

Egy újabb kiskapu és nem kell fizetni

Pénzcentrum
2006. április 20. 13:00

Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu... Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja. A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot. A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.

Növekvő terhet rak a könyvelő vállára az APEH. Az e-adózással kapcsolatban ugyanis a könyvelők teljes felelősséggel tartozhatnak az ügyfeleikért. Azonban, az így megnövekedett felelősség nem hoz pluszbevételeket a szolgáltatók konyhájára, míg egy esetleges "baki" esetén komoly összegekre is bírságolhatják őket. Az ilyen károk enyhítésére szolgáló felelősségbiztosításokat azonban nem minden könyvelő iroda tudja megfizetni, marad tehát a kiskapu...

Csáki Gyula, a Generali-Providencia Biztosító felelősségbiztosításokért felelős vezetője szerint az árazást egyértelműen a kárgyakoriság növekedése befolyásolhatja majd az e-adózással kapcsolatban is. A könyvelői felelősségbiztosítás során a biztosító a könyvelő által az ügyfélnek okozott kár után fizet, így a kárnövekedésben az is szerepet játszhat, hogy egyre több ügyfél ismeri fel, hogy a könyvelője hibájából származó kárát enyhíteni tudja.

A könyvelői felelősségbiztosítást egyébként ma sem alkalmazzák túl sokan, de az e-adózással átalakuló felelősségi viszonyok sem hoznak majd komoly pluszkeresletet - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az éves szinten több százezer forintra rúgó díjat (egy 5 milliós biztosítási értékű kötvény után évente körülbelül 200 ezer forintot számolnak fel, ami további 20-30 százalékkal bővül, ha ötéves utófedezetet is kér az ügyfél) ugyanis nem tudják kifizetni a kisebb könyvelőirodák. Ezek száma pedig tetemes: Zara szerint az egyéni vállalkozókkal együtt több mint tízezer könyvelő tevékenykedik ma Magyarországon. A szakértő úgy véli, a könyvelők, illetve kisebb könyvelő társaságok inkább a kft.-vé alakulást választják majd, hogy minimalizálják a szankciók okozta pluszkockázatot.

A könyvelők növekvő felelőssége miatt nem jogszabályi változás, hanem az e-adózás gyakorlati háttere áll: ez abban korlátozza őket, hogy megválasszák, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnának általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja a hatóságnak saját elektronikus azonosítójával. Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját a képviselő rendelkezésére bocsássa, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az lesz, így az esetleges szankciókkel nem a cég, hanem a könyvelő sújtható. A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók esetében inkább ez a felállás valószínűsíthető, míg a nagyok az egyes adónemekre külön képviselőket bíznak meg, legalábbis a jelenlegi gyakorlat ezt mutatja.
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16