18 °C Budapest

Az APEH lekéste a határidőt

Pénzcentrum
2006. április 24. 13:00

Nemcsak az érintett adózók nagy része, de az adóhatóság is komoly késésben van az e-adózás májusi beindításával kapcsolatos teendőkkel - írja a NAPI Gazdaság.

Nemcsak az érintett adózók nagy része, de az adóhatóság is komoly késésben van az e-adózás májusi beindításával kapcsolatos teendőkkel - írja a NAPI Gazdaság.

A már regisztrált, és az adóhatóságnál is jelentkezett, illetve az evvel elmaradt adózók számát egészen pontosan nem tudni, naponta ugyanis 2-3 ezer új regisztrációs lap érkezik a hatósághoz. A múlt hét elején több mint 26 ezer adózó e-adózásbeli képviselete volt rendben, ám ekkor 27-28 ezer adatlapot még nem dolgozott fel a hatóság.

Zara Lászlól, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Pénzügyminisztérium és több szakmai szervezet, valamint az adóhatóság vezetőivel együtt vett részt egy tanácskozáson a múlt héten, ahol tisztázták az első bevallási határidőig hátralévő teendőket. Ezek közé tartozik például a munkáltató adatszolgáltatásához készülő nyomtatványforma véglegesítése. A jelenlegi informatikai megoldásban ugyanis az elküldés állapotában az adózó, illetve annak képviselője nem láthatja az adatokat, így előfordulhat, hogy nem egyezik a bevallásban szereplő és az átutalt összeg - a hibás, hiányos vagy valótlan adatközlés pedig érintett munkavállalónként 50-200 ezer forintos bírsággal sújtható. Zara szerint a hatóság távolabbi tervei között szerepelt a probléma megoldása, amit most előrehoztak: szóbeli ígéret szerint május 2-án kész lehet az adózók szempontjából is megfelelő megoldás.

A bevallásnak, illetve adatszolgáltatásnak egyéb módja is ismert, a ma megszokott nyomtatványkitöltést azonban csak a kis létszámú cégek alkalmazhatják, mivel itt alkalmazottanként kell importálni az adatfájlokat a nyomtatvány kitöltéséhez - mondta Zara. A manuálisan is kitölthető nyomtatvány végleges formája pedig az ígéretek szerint ma jelenik meg a hatóság honlapján - noha már április elején el kellett volna készülnie (az adóhivatal kedden tart tájékoztatót az ügyben).

A többszöri késlekedés, illetve a nyomtatványokkal kapcsolatos problémák oka a nem megfelelő kommunikáció lehet az adóhatóság és a szoftverfejlesztésért felelős cég között - véli az adószakértő, aki szerint a hatóság az adózók tájékoztatásával is elmaradt.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04