4 °C Budapest

Az APEH lekéste a határidőt

Pénzcentrum
2006. április 24. 13:00

Nemcsak az érintett adózók nagy része, de az adóhatóság is komoly késésben van az e-adózás májusi beindításával kapcsolatos teendőkkel - írja a NAPI Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Nemcsak az érintett adózók nagy része, de az adóhatóság is komoly késésben van az e-adózás májusi beindításával kapcsolatos teendőkkel - írja a NAPI Gazdaság.

A már regisztrált, és az adóhatóságnál is jelentkezett, illetve az evvel elmaradt adózók számát egészen pontosan nem tudni, naponta ugyanis 2-3 ezer új regisztrációs lap érkezik a hatósághoz. A múlt hét elején több mint 26 ezer adózó e-adózásbeli képviselete volt rendben, ám ekkor 27-28 ezer adatlapot még nem dolgozott fel a hatóság.

Zara Lászlól, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Pénzügyminisztérium és több szakmai szervezet, valamint az adóhatóság vezetőivel együtt vett részt egy tanácskozáson a múlt héten, ahol tisztázták az első bevallási határidőig hátralévő teendőket. Ezek közé tartozik például a munkáltató adatszolgáltatásához készülő nyomtatványforma véglegesítése. A jelenlegi informatikai megoldásban ugyanis az elküldés állapotában az adózó, illetve annak képviselője nem láthatja az adatokat, így előfordulhat, hogy nem egyezik a bevallásban szereplő és az átutalt összeg - a hibás, hiányos vagy valótlan adatközlés pedig érintett munkavállalónként 50-200 ezer forintos bírsággal sújtható. Zara szerint a hatóság távolabbi tervei között szerepelt a probléma megoldása, amit most előrehoztak: szóbeli ígéret szerint május 2-án kész lehet az adózók szempontjából is megfelelő megoldás.

A bevallásnak, illetve adatszolgáltatásnak egyéb módja is ismert, a ma megszokott nyomtatványkitöltést azonban csak a kis létszámú cégek alkalmazhatják, mivel itt alkalmazottanként kell importálni az adatfájlokat a nyomtatvány kitöltéséhez - mondta Zara. A manuálisan is kitölthető nyomtatvány végleges formája pedig az ígéretek szerint ma jelenik meg a hatóság honlapján - noha már április elején el kellett volna készülnie (az adóhivatal kedden tart tájékoztatót az ügyben).

A többszöri késlekedés, illetve a nyomtatványokkal kapcsolatos problémák oka a nem megfelelő kommunikáció lehet az adóhatóság és a szoftverfejlesztésért felelős cég között - véli az adószakértő, aki szerint a hatóság az adózók tájékoztatásával is elmaradt.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?