Miről álmodik Orbán és Gyurcsány?

Pénzcentrum
2006. április 12. 14:20

Négy variáció egy eredmény: a második Gyurcsány-kormány teszi le az esküt. A Marketing Centrum szerint a legvalószínűbb a koalíciós többség növelése. Az intézet közvélemény-kutatói szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt.

Négy variáció egy eredmény: a második Gyurcsány-kormány teszi le az esküt. A Marketing Centrum szerint a legvalószínűbb a koalíciós többség növelése. Az intézet közvélemény-kutatói szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt - írja a nol.hu.
Minden becslés azt valószínűsíti, hogy két hét alatt nem lehet gyökeresen megváltoztatni az első forduló alapján "jósolható" végeredményt. Már csak azért sem, mert a választási kampányidőszakban készült kutatások azt jelezték, hogy az első forduló előtti kampány stabilizálta a pártok szavazótáborait, és a 2002-es választási emlékekhez képest a decemberi 12 százalékról március közepére hét százalékra csökkent a pártváltók aránya, miközben a hűségeseké 58 százalékról 69 százalékra növekedett az összes megkérdezett körében. Ez a stabilitás egyébként ahhoz is hozzájárult, hogy az idén egyik közvélemény-kutató intézet előrejelzése sem tért el nagyon jelentősen a tényektől.
Érdemes tehát az első forduló tényszámai alapján mandátumbecsléseket készíteni a második forduló után várható végeredményre. A Marketing Centrum modellje segítségével 3+1 lehetőséget teszteltek.
A papírforma számítás: az MSZP+SZDSZ szavazóbázis küzd a Fidesz+MIÉP+MDF támogatóival. Ezek alapján az MSZP szerez 180 mandátumot, az SZDSZ 19-et, míg a Fidesz 174-et, az MDF 12-öt. A szükséges 194 mandátumnál öttel gyűjtene így többet a jelenlegi koalíció.
Orbán álma: az MSZP + az SZDSZ szavazók fele küzd a Fidesz és minden más párt minden szavazójával. Így mindkét nagy párt 177 mandátumhoz jutna, de mivel az SZDSZ hét képviselővel többet állítana az MDF-nél, az ellenzék optimista verziójában is csont nélkül megalakulhat a Gyurcsány-kormány.
Gyurcsány álma: az MSZP+SZDSZ küzd a demoralizált Fidesszel, melynek minden tizedik szavazója otthon marad. Ebben az esetben a szocialisták egyedül is túlléphetik az abszolút többség 194 mandátumos arányát.
A legreálisabb helyzet: az MSZP + az SZDSZ szavazók háromnegyede küzd a Fidesz + a MIÉP összes + az MDF szavazóinak felével. A szocialisták így 189 mandátumot szereznek, 25-tel többet a Fidesznél, az SZDSZ pedig kilenc mandátummal lehetne erősebb az MDF-nél. 34 fős többsége lenne így a munka folytatására a koalíciónak
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!