Miről álmodik Orbán és Gyurcsány?

Pénzcentrum
2006. április 12. 14:20

Négy variáció egy eredmény: a második Gyurcsány-kormány teszi le az esküt. A Marketing Centrum szerint a legvalószínűbb a koalíciós többség növelése. Az intézet közvélemény-kutatói szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt.

Négy variáció egy eredmény: a második Gyurcsány-kormány teszi le az esküt. A Marketing Centrum szerint a legvalószínűbb a koalíciós többség növelése. Az intézet közvélemény-kutatói szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt - írja a nol.hu.
Minden becslés azt valószínűsíti, hogy két hét alatt nem lehet gyökeresen megváltoztatni az első forduló alapján "jósolható" végeredményt. Már csak azért sem, mert a választási kampányidőszakban készült kutatások azt jelezték, hogy az első forduló előtti kampány stabilizálta a pártok szavazótáborait, és a 2002-es választási emlékekhez képest a decemberi 12 százalékról március közepére hét százalékra csökkent a pártváltók aránya, miközben a hűségeseké 58 százalékról 69 százalékra növekedett az összes megkérdezett körében. Ez a stabilitás egyébként ahhoz is hozzájárult, hogy az idén egyik közvélemény-kutató intézet előrejelzése sem tért el nagyon jelentősen a tényektől.
Érdemes tehát az első forduló tényszámai alapján mandátumbecsléseket készíteni a második forduló után várható végeredményre. A Marketing Centrum modellje segítségével 3+1 lehetőséget teszteltek.
A papírforma számítás: az MSZP+SZDSZ szavazóbázis küzd a Fidesz+MIÉP+MDF támogatóival. Ezek alapján az MSZP szerez 180 mandátumot, az SZDSZ 19-et, míg a Fidesz 174-et, az MDF 12-öt. A szükséges 194 mandátumnál öttel gyűjtene így többet a jelenlegi koalíció.
Orbán álma: az MSZP + az SZDSZ szavazók fele küzd a Fidesz és minden más párt minden szavazójával. Így mindkét nagy párt 177 mandátumhoz jutna, de mivel az SZDSZ hét képviselővel többet állítana az MDF-nél, az ellenzék optimista verziójában is csont nélkül megalakulhat a Gyurcsány-kormány.
Gyurcsány álma: az MSZP+SZDSZ küzd a demoralizált Fidesszel, melynek minden tizedik szavazója otthon marad. Ebben az esetben a szocialisták egyedül is túlléphetik az abszolút többség 194 mandátumos arányát.
A legreálisabb helyzet: az MSZP + az SZDSZ szavazók háromnegyede küzd a Fidesz + a MIÉP összes + az MDF szavazóinak felével. A szocialisták így 189 mandátumot szereznek, 25-tel többet a Fidesznél, az SZDSZ pedig kilenc mandátummal lehetne erősebb az MDF-nél. 34 fős többsége lenne így a munka folytatására a koalíciónak
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?