2 °C Budapest

A Parlamentből senki nem távozik üres kézzel

Pénzcentrum
2006. április 12. 09:30

A ciklusváltás parlamenti költségeire az Országgyűlés Hivatala 2,1 milliárd forintot különített el, ám a végső összeg attól függ, hány képviselő végkielégítéséről kell gondoskodni. A hivatal az előző választások eredményeinek átlagolása alapján kétszáz képviselő távozására és egymilliárdos költségre számít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A ciklusváltás parlamenti költségeire az Országgyűlés Hivatala 2,1 milliárd forintot különített el, ám a végső összeg attól függ, hány képviselő végkielégítéséről kell gondoskodni. A hivatal az előző választások eredményeinek átlagolása alapján kétszáz képviselő távozására és egymilliárdos költségre számít - írja mai számában a Napi Gazdaság.
Jogszabály szerint a búcsúzó képviselőknek 210 ezer forintos - április elsejétől 220 800 forintos - illetményalapjuk és pótdíjaik előző hathavi átlagának megfelelő juttatást folyósítanak hat hónapon keresztül, de az érintettek a pénzt egy összegben is kérhetik. A képviselők pótdíjat legfeljebb két bizottsági tagság után kaphatnak, havonta 168 ezer forintot az alkotmányügyi, a költségvetési és az európai ügyek bizottságában való részvételért, 84 ezer forintot pedig az egyéb bizottsági tagságokért.
Mandátumuk lejártakor a képviselők kötelesek visszaadni az Országgyűlés Hivatalától kapott laptopjaikat, vagy a BÁV Rt. értékbecslése alapján 71 ezer forintért megvásárolhatják azokat - közölte lapunkkal Bakos Emil gazdasági főigazgató. A képviselők munkáját segítő hordozható számítógépeket 2003-ban darabonként 655 ezer forintért szerezték be. A hivatalnál arra számítanak, hogy a mandátumot nem szerző képviselők és az Országgyűlésben maradók nagy többsége megveszi majd a hordozható számítógépet.
Kormányváltás nélkül is van viszont arra esély, hogy a miniszterek cserélődjenek. Ha egy miniszter nem lesz tagja a következő kormánynak és legalább egy éven keresztül betöltötte pozícióját, hathavi juttatás illeti meg  Amennyiben a miniszter egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, pótlékokkal együtt 2,4 millió, az államtitkár pedig 1,7 millió forint végkielégítéssel távozik. Ha a miniszter egyben országgyűlési képviselői tisztséget is ellátott, további 1,3 millió forintra jogosult.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.09 08:38
“A fejedelmek sokat adnak, ha nem vesznek el semmit, és épp elég jót tesznek velem, ha nem tesznek r...
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG