7 °C Budapest

Nemet mondott az OVB

Pénzcentrum
2006. április 11. 10:10

Az Országos Választási Bizottság (OVB) bizonyítottság hiányában elutasította azt a beadványt, amely kifogásolta, hogy vasárnap sms-ekben szólították fel a választópolgárokat arra: szavazzanak az MSZP-re.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Fidesz beadványa szerint az üzeneteket az Alapítvány a Modern Baloldalért, vagyis az Amőba nevű szervezet telefonszámáról küldték. Az OVB szerint azonban, nem lehet megállapítani, hogy az sms-eket magánszemélyek, illetve jelöltek, vagy jelölőszervezetek küldték.
A szavazókörökben a problémákat elsősorban az olyan enyhébb kampánycsendsértések okozták, mint az ottfelejtett szórólapok, egy helyen pedig nem vettek észre egy csoportképet, amin az egyik jelölt szerepelt, így azt nem távolították el.
A választókerületekből haladéktalanul jelentették a rendkívüli eseményeket. Egy halálesetről és mintegy 30 rosszullétről van tudomásuk. Rytkó Emília tájékoztatása szerint a bizottságok figyelték azt is, hogy kiviszik-e az állampolgárok a szavazólapokat a szavazóhelyiségekből.  
Egy ittas ember a szavazólapot begyűrte aktatáskájába és kisétált, másik esetben a választópolgárt az ajtóban utolérték, megkérték, és visszavitte a szavazólapot. "Egy választókört sem kellett bezárni, nem történt olyan esemény, ami miatt a szavazást fel kellett volna függeszteni" - mondta.
Egy napon belül kell a kifogásokat benyújtani
Az egyéni választókerületekben hétfőn 16 óráig meg kell állapítani a választások jogi eredményét, ez ellen egynapos jogorvoslat áll nyitva. A területi választási eredményeket szintén hétfőn 16 óráig kell megállapítania a területi választási bizottságokban, az eredmény ellen az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) lehet kifogást benyújtani, egy napon belül. Az eredmények megállapítása a jogorvoslatok lezárta után válik véglegessé.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG