Csala kártyázott, Kriszta táblázott - sírt a távirányító (vélemény)

Pénzcentrum
2006. április 10. 11:00

Tegnap este hét órától lázban égett az ország. A legelszántabb drukkerek a pártok központjainál gyülekeztek és sörsátorokban, kivetítők előtt várták az eredményt, valamint azt, hogy a "vezírek" eljöjjenek közéjük és segítsenek megérteni a számokat. Azonban, azok akik nem vettek részt egy ilyen választási reality show-n, azoknak maradta tv és benne a "jobbnál jobb" műsorok. Ezekből szemezgetünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Tegnap este hét órától lázban égett az ország. A legelszántabb drukkerek a pártok központjainál gyülekeztek és sörsátrakban, kivetítők előtt várták az eredményt, valamint azt, hogy a „vezírek” eljöjjenek közéjük és segítsenek megérteni a számokat. Azonban azok, akik nem vettek részt egy ilyen választási reality show-n, azoknak maradt a tv és benne a „jobbnál jobb” műsorok. Ezekből szemezgetünk.
Jómagam is távirányítóval a kezemben üldögéltem már este héttől és vártam a pontos, gyors és korrekt tájékoztatást. Majd miután beindult a verkli, szinte őrült módjára kezdtem el kapcsolgatni a csatornák között, hogy mindig friss adatokat lássak és minél több kommentet meg tudjak hallgatni. Ekkor lettem figyelmes néhány „apró” malőrre.
Este hét óra, a királyi tévé egyes csatornája a már sokat megélt Baló Györggyel. A műsorvezető felkészültsége és a meghívott vendégek színvonala messze meghaladta a többi (értsd kereskedelmi) adó színvonalát, bár a későbbiekben itt is akadt „baki” bőven. De erről majd később.
Előbb térjünk rá a „magas” színvonalat produkáló RTL Klubra. A már előre beharangozott választási show a legmerészebb elképzeléseimet is fölülmúlta. Ha nem Csala Zsuzsa copfos fejét láttam volna a képernyőn, amint éppen kártyát vet és megpróbálja megjósolni a befutót, azt hinném, hogy egy amerikai csatorna vetélkedőműsora megy. Ott volt mindenki, aki valaha sztár volt vagy valamelyest ismert az arca. Kis csoportokban asztalok mellett üldögéltek (minden asztal egy pártot szimbolizált) és sikítva, nevetve szurkoltak és osztották az észt mint hivatalos megmondóemberek. Mindemellett a képernyő alján elrejtettek néhány számot, hogy ha esetleg valakit mégiscsak érdekelne a választási eredmény is, akkor tudjon tájékozódni, bár ez a fantasztikus showelemek mellet eltörpült (mit nekünk választás mikor ennyi híres embert látunk egy rakáson). Néha felvillant Erős Antónia és mondott némi tényt, valamint megkockáztattak néhány helyszíni közvetítést is, de tényleg csak néhány percre nehogy a célközönség elkapcsoljon.
Megpróbálta komolyabbra és informatívabbra venni a figurát a tv kettő szerkesztősége. Minden fontos helyszínen voltak tudósítóik és komoly szakembereket is meghívtak kommentálni az eseményeket ( bár ezek legtöbbször inkább egymással vitatkoztak mint kommentáltak). A közvetítés azonban lényegében abból állt, hogy Bárdos eljátszotta a porondmester szerepét, Máté Kriszta pedig különböző adatokat olvasott fel. Ebben csak az volt a probléma, hogy televíziós műsor lévén a számokat mindenki látta ebből kifolyólag az értelmezésre kellett volna inkább nagyobb hangsúlyt fektetni, ami nem mindig sikerült maradéktalanul. Ennek jele volt az a kissebb fajta családi csetepaté ami a mi Krisztánk és Andrásunk között jött létre annak okán, hogy most bejutott az SZDSZ, vagy nem (ezeket az apróságokat mint, hogy mikor jut valaki a parlamentbe, nem ártott volna a műsor előtt tisztázni). A hab a tortán az SZDSZ sátorban közvetítő riporter volt akinek remegő kezének mozgása nem fért bele a kamera látóterébe.
Hasonló kategóriába tartozott az m1 politikai szakértővé vált sportriportere aki mindig megpróbált érdekes számokkal szolgálni a mélyen tisztelt publikumnak. A közvetítés színvonalát az sem igazán emelte, hogy a műsorvezető és a technikai stáb nem mindig találta meg az összhangot (gyakorlatilag soha) és ez néha kiült Baló bácsi arcára. Bár kétségtelen, hogy a legszakmaibbnak ez a közvetítés mondható, hála a két meghívott politikai szakértőnek.

Egy szó mint száz, sokat kell még tanulnia a médiának. Nem csak technikailag kell felnőni a feladathoz és nem elég látványelemekkel, valamint sztárokkal díszíteni egy választási műsort. Hozzáértő emberek, szervezettség is kell hozzá és akkor kevesebb baki lesz mint,...( a folytatást már úgy is hallottuk eleget).

JF
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?