32 °C Budapest
Varga Eszter, bankár, befektető, jogász (és Balogh Petya) az RTL-en futó üzleti showműsor, a Cápák között 7. évadában.

Íme Varga Eszter 7 pontos lelki készséglistája: hiába van pénzed, ez nem megvásárolható

2024. június 8. 14:27

A Pénzcentrum megkeresésére ezúttal dr. Varga Eszter bankár, befektető, jogász, továbbá az RTL-en futó üzleti showműsor, a Cápák között befektetője vállalkozott arra, hogy bemutassa, tapasztalatai szerint milyen készségekre van szüksége egy vállalkozónak, amennyiben győztesként akar kikerülni a piaci versenyből.

A Cápák között hetedik évada kapcsán 7 részes cikksorozatot indított a Pénzcentrum. A Cápák segítségével arra igyekszünk majd, 7 fókuszpontra felfűzve válaszokat kapni, mi kell ahhoz, hogy valaki valóban sikeres vállalkozóvá válhasson Magyarországon. Sorozatunk első részében Lakatos István, a Bravogroup Holding vezérigazgatója hozott 7 fontos idézetet csúcsvállalkozóktól, amelyeket szerinte minden üzletembernek meg kellene szívlelnie. Később Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó alapítója, vezérigazgatója osztott meg 7 magvas gondolatot arról, mi volt az a 7 dolog, amit egy-egy üzleti kudarc, bukott projekt kapcsán tanult meg a vállalkozói létről.

Aztán Orbók Ilona, a BDO Magyarország tulajdonos-ügyvezetője szedte egy csokorba azt a 7 emblematikus történetet a luxusiparból, amelyek rá rendkívül inspirálóan hatottak. A múlt héten pedig Balogh Petya gyűjtütte össze valós tapasztalatait arról, mi az a 7 legnagyobb hiba, amit egy induló vállalkozó elkövethet, mert meglátása szerint ezek tekintetében nagyon hasonlóak a negatív történetek. Legutóbb ismét Sárospataki Albert vetette papírra, melyek azok a legfontosabb készségek, amikkel egy sikeres vállalkozónak rendelkeznie kell.

Ezúttal pedig Varga Eszter vállalkozott arra, hogy bemutassa, tapasztalatai szerint milyen hard és soft skillekre van szüksége egy vállalkozónak, amennyiben győztesként akar kikerülni a piaci versenyből. Hiszen, mint mondja, "a vállalkozói lét tele van kihívásokkal és lehetőségekkel, mint a hullámvasút a vidámparkban."

A szükséges készségek nem csak a vállalkozás indításakor, hanem annak fenntartásakor és növekedésében is kulcsszerepet játszanak

– fogalmazott Varga Eszter, aki sok egyéb érdekességről is beszélt a Pénzcentrumnak adott exkluzív interjújában. És akkor nézzük, hogy Varga Eszter szerint melyek azok a készségek, amelyekkel minden profi vállalkozónak rendelkeznie kell(ene).

1. Stratégiai Gondolkodás

A stratégiai gondolkodás nélkül nem lehet hosszútávon jelen lenni és növekedni a piacon.  A környezet állandóan változik, és a versenytársak folyamatosan új stratégiákkal lépnek színre. Látnod kell előre a trendeket, fel kell tudni mérni a piacot, és hosszú távú terveket készíteni, amelyek segítségével előnyt szerezhetsz a versenytársakkal szemben. DE (!!!), ahogy Szun-ce*, A háború művészete c. műben fogalmaz:

Az erős stratégia nem az, hogy minden lépést megtervezünk, hanem az, hogy felkészülünk a váratlanra.

2. Pénzügyi Tudatosság

A pénzügyi tudatosság nélkül könnyen veszélybe sodorhatod még a jól működő cégedet is. Ez azt jelenti, hogy kell egy kicsit könyvelőnek lenni, ismerd a cashflow-t, légy tisztába a költségeiddel, kezeld befektetéseidet és mindezeket ráadásul állandóan optimalizálni kell.

3. Kommunikáció

Tudni kell világosan és hatékonyan kommunikálni az ötleteidet és elképzeléseidet a csapattal, a befektetőiddel és az ügyfeleiddel és mindenkivel, akinek komoly ráhatása van a vállalkozásod fejlődésére. A kommunikáció nem csak a szavak, hanem a testbeszéd és az érzelmek megfelelő kifejezését is magában foglalja, amely segít bizalmat építeni és meggyőzni másokat vagy éppenséggel az ellenkezőjét éred el.

4. Problémamegoldás

Ha vállalkozásod van, akkor egy biztos, hogy különböző rendű rangú probléma napi szinten felmerül. Képesnek kell lenned hatékonyan és kreatívan megoldani a felmerülő problémákat. Ez a készség magában foglalja a kritikus gondolkodást, az elemzést és a döntéshozatalt, amely segít a gyors és hatékony reakcióban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Vezetői képesség

A vezetés nem csupán az irányítást jelenti, hanem a csapat inspirálását, motiválását, a célok meghatározását és a megfelelő munkahelyi kultúra kialakítását is. A vezető képes jól kihasználni az egyének erősségeit és jól kommunikálni az elvárásokat. Itt megemlékeznék a megfelelő visszajelzés adásának fontosságáról, ami tapasztalataim szerint az egyik legfontosabb vezetői feladat, amely sokszor okoz problémát a vezetői gyakorlatban.

6. Hálózatépítési Készségek

A kapcsolati háló kiépítése és fenntartása nélkülözhetetlen. A business az egy elég régi társasjáték. Már az Ószövetség arról ír, hogy mennyire fontos a közösséghez tartozás, annál is inkább, mert a vállalkozói és vezetői lét tud nagyon magányos lenni. Aki sikeres vállalkozó, tudja, hogy az üzleti világban az emberi kapcsolatok elengedhetetlenek.

A kapcsolatok építését és ápolását a legfontosabb hosszútávú befektetésnek kell tekinteni. A megfelelő kapcsolatok segíthetnek új lehetőségek felfedezésében, támogatást nyújtanak a nehéz időkben, és hozzáférést biztosítanak a szükséges erőforrásokhoz. A hálózatépítés nem csak a szakmai kapcsolatokra korlátozódik, hanem a mentorok, tanácsadók és más vállalkozók közösségére is kiterjed.

7. „Lelkes szekció”: lelki ellenállóképesség (rugalmasság és alkalmazkodóképesség)

A vállalkozói mindennapok során számos váratlan helyzet és kihívás adódik. Gyorsan kell alkalmazkodni a változó körülményekhez, és rugalmasan kell reagálni a piaci igényekre. Számomra ez az egyik legfontosabb készség, mert

vállalkozóként sok készség/tudás megvásárolható, de a lelki ellenállóképesség nem.

Ez egy nagyon komoly személyes önismereti munka, folyamatos önreflexiós feladat, ahol figyelek arra, hogy kapcsolódjak önmagamhoz és meg tudjam azt fogalmazni, hogy mire van szükségem és mi tud támogatni egy adott pillanatban.

Varga Eszter 7 pontos, mini lelki készséglistája:

  1. Kitartás: Bárhogy fúj a szél, esik az eső, képes vagy folytatni az utat.
  2. Önbizalom: Hinned kell saját képességeidben, döntéseidben, ez erőt ad a nehézségek leküzdésekor.
  3. Kockázatvállalás: Nehéz dió a megfelelő egyensúly megtalálása a prudens, stabil működés és a nagydobás között.
  4. Kudarctűrés:Nyerni lehet, bukni muszáj” - tartja a mondás, de ha lehet, lehetőség szerint akkor, amikor még minimális a veszteség; és nagyon fontos, hogy kudarcainkat tanulássá tudjuk keretezni.
  5. Kreativitás: Friss és eredeti gondolkodással tudunk újra és újra megújulni vállalkozásunkban.
  6. Önuralom: Képesnek kell lenned a stresszt és az érzelmeidet kezelni és higgadtan döntést hozni.
  7. Empátia: Képesnek kell lenned arra, hogy megértsd mások érzéseit, szükségleteit, így tudsz stabil kapcsolati hálót építeni.

Nyitókép: RTL Magyarország

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem