12 °C Budapest
Cheerful parents with small children preparing food at home together. family breakfast kids

Továbbra is a szakadék szélén táncolnak ezek a cégek: a gyereknap se menti meg őket?

2023. május 25. 14:31

A járvány második évében elindult a visszarendeződés a szabadidős tevékenységet folytató cégek körében, mind a nyereség, mind a saját tőke nemcsak az előző évhez, de a járványt megelőző évekhez képest is növekedett. Ugyanakkor árnyalta és jelenleg is árnyalja a képet a cégszám 8%-os, míg a foglalkoztatottak mintegy 9%-os csökkenése 2019-hez viszonyítva. A kérdés, hogy a szektor tisztulása vagy szűkülése jellemzi-e a területet.

Hova vigyük a gyereket gyereknapkor? – Sok szülőnek fejfájást okoz a gyereknap, hiszen a legjobbat szeretné adni gyermekének, de hogy mit válasszon az sok esetben lehet gazdasági kérdés is. A gyereknapra költött összegek a kereskedőknél és szolgáltatóknál is kiemelt figyelemmel bírnak. Az élményszerzés egyik módja, ami válasz lehet a feltett kérdésre, a szabadidős tevékenység.

A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység alatt találhatóak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak tartoznak, hanem ennek köre bővebb, itt található például a vidámpark, a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók. A következő tények, megállapítások erre a körre vonatkoznak.

A szektorban működő cégek száma az elmúlt 6 évben 11%-kal csökkent. A 2022-es év tűnhet úgy, hogy a szektor magához tért, de az országos cégtrendhez hasonlóan a tavaly évi megugrás inkább technikai, mögötte a járvány miatti moratórium hatása húzódik meg. „Helytállóbb megfogalmazás lenne, a valóságot jobban tükrözi, még ha a száraz adatok nem is ezt mutatják, hogy a szektorban működő cégek száma hat éve folyamatosan csökken.” – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az ágazat 2019-ben realizálta a legtöbb bevételt, és ebben az évben volt a legmagasabb a foglalkoztatotti létszám is, közel 4.800 fővel. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordult a kocka és mintegy 5%-os növekedés valósult meg. Ugyan a 2022-es gazdasági adatok még nem állnak rendelkezésre, de biztató, hogy a cégszámok csökkenése mellett a foglalkoztatottság nőtt, és valószínűsíthető, hogy 2022-ben az árbevétel növekedése következett be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A járvány első éve – a „hermetikus” lezárások miatt – a felfutó szektort „szíven szúrta”, a terület árbevétele mintegy megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41%-kal nőtt az árbevétel. A 2021. évi árbevétel biztató képet mutat, az öt éves intervallumban a második legjobb éve volt a szektornak. Az, hogy mennyire bírja az ágazat a megpróbáltatásokat, jól jellemzik az eladósodottsági adatok. Az eladósodottság szintje a vizsgált években – ahol gazdasági adatok rendelkezésre állnak – egy szűk sávban (62-64%) mozgott, ami a nagy árbevétel zuhanás ellenére sem ugrott meg igazán. Folyamatos eszköznövekedés jellemezte a területet – 2021-re 17%-os –, de szembetűnő, hogy az eladósodottság alapvetően stagnált, ami alapján feltételezhető, hogy tartalékolás is megjelent a szektorban. A takarékosabb üzemmód is rajtakapható, míg 2021 előtt 10% alatti volt minden évben az árbevétel arányos adózott eredmény, addig 2021-ben megközelítette a 14%-ot, ami a költségösszetevők racionálisabb használatát mutatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem