Business meeting. Business team brainstorming about startup new project in office.

5+1 hasznos tanács a pénzügyileg tudatos vállalkozáshoz (x)

PR
2023. január 23. 05:00

Sorjáznak az elvárások a vállalkozók felé: értsenek a stratégiához, joghoz, személyügyhöz, értékesítéshez és mindenekelőtt a pénzteremtéshez. Többek között ez utóbbihoz, a tudatos pénzügyi döntések elősegítéséhez járult hozzá az Országos Vállalkozói Mentorprogram, amelynek Pénzügyi és Vállalkozói Szemléletformálás alprogramja kifejezetten a kkv vezetőknek segített a finanszírozási útvesztőben. A kamara a program során használt tananyagokat hamarosan egy bárki által elérhető és ingyenes e-learning formájában is közzéteszi. Nézzük a legfontosabb tanácsokat!

1. Pénzt, de honnan?

Miután felmérte a piacot és látja vállalkozása helyét, válassza meg alaposan, kitől veszi igénybe a kezdőtőkét! Lehet ez saját megtakarítás, de ne becsülje le a családi-baráti befektetések erejét, és mérlegelje a kockázati tőkeprogramokat, a klasszikus bankhitelt is. Az unortodox módszereket, mint az inkubátort, a crowdfundingot, vagy az üzleti angyalt se vesse el!

2. Helyes sorrend

A beruházások esetében mindig figyeljen a helyes sorrendre: először az igény, aztán a kiválasztás, majd a megvalósítás és az értékelés, ellenőrzés. Nem jó jel, ha utólag keres funkciót a drágán beszerzett gépnek.

3. Mindent online

Nyilvánvaló, de nem lehet elégszer ismételni: online számlázás, bankolás, kereskedelem, nyilvántartás, ügyintézés, kapcsolattartás. Amit lehet, digitalizálni kell!

4. Finanszírozási dokumentáció

A legtöbb hitelkérelem nem a célon, hanem a rossz dokumentáción bukik el. Mérje fel hitelképességét, válasszon megfelelő finanszírozási formát és futamidőt, kalkuláljon a tervezés-megtérülés-törlesztés hármassal, legyen fedezete. Mire a hitelbírálathoz ér, az ügyfélminősítése mindent eldönt.

5. Ismerje fel a válságjeleket!

Noha a krízis gyakran rárúgja az ajtót a világra, a korai jelek figyelmeztetőek lehetnek: ilyen az, ha jól megy ugyan az üzlet, de nincs elég nyereség és nehezen fizeti ki a beszállítóit; ha el-elmarad az adó- és járulékfizetéssel és kulcsemberei máshol keresnek munkát; vagy ha már kénytelen kisebb megrendeléseket is vállalni és nagy árengedménnyel értékesíteni.

+1. A végére pedig a plusz tanács: februártól minden vállalkozás számára elérhetővé válik egy e-learning tananyag, amely a pénzügyi tudatosság témájában tartalmaz hasznos információkat. Emellett a beszállítóvá válásról, a külpiacra lépésről és a fenntarthatóságról is elérhetővé válnak tudásanyagok, melyek hazai viszonyok között alkalmazható megoldásokat kínálnak a vállalatvezetőknek. A legfrissebb hírekért érdemes figyelemmel kísérni a vallalkozztudatosan.hu honlapot és a program Facebook oldalát.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?