1 °C Budapest
Így nem torkollott testvérháborúba a magyar sikersztori: milliárdokat fialt a béke

Így nem torkollott testvérháborúba a magyar sikersztori: milliárdokat fialt a béke

2021. november 26. 14:00

Megjelent az Első Yard podcastsorozat második adása, ami Lévai Bálintról és Lévai Balázsról, a BiotechUSA cégvezetőjéről és kereskedelmi igazgatójáról, az 52 milliárdos árbevételű magyar vállalatcsoport tulajdonosairól szól.

Már meghallgatható az Első Yard, a Pénzcentrum podcastsorozatának második epizódja. Ez a rész Lévai Bálintról és Lévai Balázsról szól, akik a BiotechUSA tulajdonosai és vezetői.

A most 34 éves Bálint és a 36 éves Balázs 2010-ben csatlakoztak az édesapjuk, Lévai Ferenc által 1993-ban alapított, majd feleségével közösen menedzselt céghez. Balázs 2012-ben vált a mára 52 milliárd forintos bevétellel rendelkező cégcsoport kereskedelmi vezetőjévé, ekkor lett Bálint a cég marketingvezetője, 2014-től pedig ő vezeti a vállalkozást.

A testvérekben sok közös van. Mindketten Bécsben végezték el az egyetemet, ebben az időben kezdték el építeni első közös vállalkozásukat, a Shaker Store-t, amely ma már a Biotech egyik üzletága kétmilliárdos éves árbevétellel, s melyet Bálint felesége, Alexandra vezet.

Mindketten stabil alapként tekintenek a küzdősportos múltra. Gyerekkorukban kempóztak, s a mai napig aktívan sportolnak. Balázs fekete övesen hagyta abba a kempót, ahol egy idő után már edzéseket is tartott.

"Viszonylag fiatalon sok mindenre megtanított [..] kicsi dolognak hangzik, de 15-16 évesen ez egy nagyon jó kis iskola volt" – mondta el Balázs az Első Yardban. Ő egyébként ma – egyéb sporttevékenységei mellett – bokszol, közösen kollégáival. Ebben szerinte semmi furcsa nincs, hiszen sok munkatársa egyben a barátja is.

A testvéri alap azonban nem merül ki a küzdősportokban.

Nagyon sok levegőt szívtunk együtt, ez egy olyan bajtársiasságot kovácsolt közénk, ami a mai napig ugyanaz

- mondta el Balázs.

Amikor Bálintot arról kérdeztük, hogy Balázs mindig jó báty volt-e, azt mondta hogy mindig biztonságot adott neki, amikor a bátyja közelében volt. Azt persze nem szerette, amikor idősebb testvére épp a hasán ült és pofozta, de hamar megtanulta, hogy védje meg magát.

Eljött az a pont, amikor már visszanyalt a fagyi és akkor ez már nem volt annyira vicces, akkor kiegyeztünk egy döntetlenben

– emlékezett vissza Balázs.

Ahogy már említettük, a közös üzletelést az egyetem alatt kezdték, a Shaker Store felépítésével, melynek keretén belül keverőflakonokat gyártottak marketing és merchandising célokkal. Ennek kapcsán egy kisebb bírságba is belefutottak, erről bővebben is szó esik az epizódban.

A céget 2014-ig édesapjuk vezette, a generációváltás fokozatosan zajlott le a cégben, ma már a tulajdonosi szerkezetben is többségben vannak a testvérek.

Bálint úgy emlékszik: voltak ugyan az elején konfliktusok, hiszen az édesapja a nulláról építette fel a Biotechet, de viszonylag hamar megszokták az új szerepeket. Lévai Ferenc ugyanis a cégvezetésről leköszönt 2014-ben, a stratégiai beruházásokat viszont a mai napig ő vezeti – ezzel a testvérek bevallása szerint nagy terhet vesz le a vállukról.

Az adásban szó esik még arról, hogy

  • miért működik jól a testvérek szakmai és személyes viszonya,
  • a fehérjepor hogyan szakadt ki az évek alatt a gyúrópori státuszból,
  • miért vették meg 2017-ben Shopbuildert,
  • 2020-ban hogyan jutottak hozzá 5 millió euróért a korábbi nagy versenytárs Scitec Nutritionhöz,
  • miért volt különösen izgalmas számukra, amikor a Szuezi-csatornát eltorlaszolta egy konténereket szállító hajó,
  • mit keres az USA megjelölés egy színmagyar cég nevében, mennyibe kerülne azt elhagyni és melyik az az ország, ahol ez geopolitikai okok miatt már részben megtörtént,
  • mit tekintenek a legjobb húzásuknak és
  • mit gondolnak a szerencse szerepéről a sikeres pályájuk tekintetében.

Az Első Yard második epizódja már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bárhol, ahová a podcastjeidért jársz. Ha pedig itt szeretnéd meghallgatni, akkor kattints erre a lejátszóra:

Ha nem szeretnél lemaradni az egy hónap múlva érkező új epizódról, érdemes feliratkozni az Első Yard csatornájára a fenti platformok egyikén, ahol az első rész is meghallgatható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07